Yaşam

İzmir'de Engelli Vatandaşlar İçin Ücretsiz Deniz Seferleri Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, asansörlü araçlarla engelli vatandaşları Seferihisar'daki plajlara taşıyarak denize erişim engelini tamamen ortadan kaldırıyor.

İzmirGündem Haber Masası
219 görüntülenme
İzmir'de Engelli Vatandaşlar İçin Ücretsiz Deniz Seferleri Başladı
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait asansörlü ve tam erişilebilir araçlar, sabahın erken saatlerinde kentin dört bir yanından engelli vatandaşları alarak Seferihisar’ın mavi bayraklı plajlarına doğru yola çıkıyor. Tekerlekli sandalye kullanımına uygun donanımıyla dikkat çeken bu araçlar, ulaşım bariyerini yıkarak yüzlerce İzmirlinin denize ve özgürlüğe kulaç atmasını sağlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Engelsiz Ulaşım Hizmeti Nasıl İşliyor?

İzmir’de engelli bireylerin sosyal hayata katılımını artırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü, yaz sezonu boyunca sürecek özel bir ulaşım ağı kurdu. Farklı engel gruplarından vatandaşların kullanımına uygun olarak tasarlanan asansörlü araçlar, dernekler aracılığıyla gelen talepler doğrultusunda planlanıyor. Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Murat Atayoğlu, hizmetin detaylarını şu sözlerle aktarıyor: "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak asansörlü araçlarımızla engelli yurttaşların erişilebilir plajlara gitmesini ve dönüş yapmasını sağlıyoruz. Engelli yurttaşlar genelde bağlı oldukları dernekler üzerinden bize ulaşarak araç desteği alabiliyor. Deniz etkinliği programımız yaz boyu sürecek."

Hizmet kapsamında sadece ulaşım değil, tam bir sosyal program sunuluyor. Sabah saatlerinde evlerinden veya belirlenen dernek merkezlerinden alınan katılımcılar, ilk durak olarak Seferihisar Engelsiz Eşit Yaşam ve Kampçılık Derneği (SEKADER) tesislerine ulaştırılıyor. Burada hep birlikte yapılan kahvaltının ardından, gönüllülerin refakati eşliğinde denize giriliyor. Gün sonunda ise aynı konforlu araçlarla vatandaşların evlerine güvenle dönmeleri sağlanıyor.

Seferihisar SEKADER Tesislerinde Güvenli ve Erişilebilir Tatil

Engelli bireyler için denize girmek, sadece fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda bir özgürlük alanı anlamına geliyor. Seferihisar'daki SEKADER tesisleri, bu özgürlüğü tam anlamıyla sağlamak için özel olarak dizayn edilmiş durumda. Görme engelli vatandaşlardan ortopedik engellilere kadar herkesin güvenle hareket edebildiği tesiste, denize giriş noktalarında profesyonel destek sunuluyor. Tamer Daştemir, tesisteki dayanışmaya dikkat çekerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik destekleri var ve duyarlı bir yaklaşım sergileniyor. SEKADER’in kamp alanında görev alan gönüllüler de engellilere denize girerken refakat ediyor. Belediye ulaşım desteği verdiği için buraya gelerek denizin tadını çıkarıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Bu hizmetin en büyük avantajlarından biri de araçların kapasitesi. Ortopedik engelli Nilüfer Pehlivan, araçların konforundan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getiriyor: "Buraya yıllardır geliyorum. Erişilebilir bir plajı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin araç desteği de bizim için çok önemli. Aksi takdirde gelme imkânımız yok. Olsa da bu bizim için çok zor. Bugün gelen araç çok rahat ve güzeldi. Fazla sayıda tekerlekli sandalye sığabiliyor. Rahatça gelip gidebiliyoruz."

"Bu Sene İlk Kez Denize Girdim"

İzmir'in kavurucu yaz sıcaklarında denize ulaşamayan vatandaşlar için bu proje hayati bir önem taşıyor. Görme engelli Mehmet Kılınç, projenin yarattığı güven duygusunu vurgulayarak, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aracıyla denize geldik. Çok rahatız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Bu sene ilk kez denize girdim. Burası güvenli. Kendimizi güvende hissettik" diyor. Kılınç gibi pek çok vatandaş için bu etkinlik, yılın ilk deniz deneyimi olma özelliğini taşıyor.

Bir diğer katılımcı Selver Yılmaz ise kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirterek, "Günümüz çok güzel geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi sağ olsun, servisimizi gönderdi ve denize geldik. SEKADER de bizimle çok ilgileniyor. Allah razı olsun. Buraya gelince çok mutlu oluyoruz" diyerek duygularını paylaşıyor. Proje, İzmir’deki engelli derneklerinin koordinasyonuyla yürütüldüğü için sosyal bağların güçlenmesine de büyük katkı sağlıyor.

İzmir'de Sosyal Belediyecilik ve Erişilebilirlik Vizyonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu bu hizmet, kentin "engelsiz şehir" vizyonunun somut bir parçası olarak değerlendiriliyor. Sadece fiziksel engellerin değil, ekonomik ve lojistik engellerin de ortadan kaldırılması hedefleniyor. Tekerlekli sandalye kullanıcıları için özel olarak asansör sistemine sahip olan araçlar, aynı anda birden fazla ağır tekerlekli sandalyeyi taşıyabilecek kapasiteye sahip. Bu durum, özellikle kalabalık grupların aynı anda sosyalleşebilmesine imkan tanıyor.

Bu gelişme, özellikle İzmir'in çevre ilçelerinde yaşayan ve ulaşım imkanları kısıtlı olan binlerce engelli vatandaş ve ailesi için büyük bir moral kaynağı oluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu hizmeti, kentin turizm potansiyelinden herkesin eşit şekilde yararlanması gerektiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#EngelsizIzmir#Seferihisar#Belediye#Gundem

Sıradaki haber

Cemil Tugay Seferihisar'da AK Parti ve MHP Teşkilatlarıyla Buluştu
Gündem

Cemil Tugay Seferihisar'da AK Parti ve MHP Teşkilatlarıyla Buluştu

1 gün önce
84

İlgili Haberler

İzmir Açıklarında Göçmen Operasyonu: 141 Kişi Yakalandı
Gündem

İzmir Açıklarında Göçmen Operasyonu: 141 Kişi Yakalandı

İzmir'in Seferihisar, Menderes, Foça ve Aliağa ilçeleri açıklarında düzenlenen operasyonlarda, aralarında çocukların da bulunduğu 141 düzensiz göçmen yakalandı.

İzmirGündem Haber Masası
5 gün önce
205
Seferihisar'da Erkence Zeytin Festivali 31 Ekim'de Başlıyor
KültürYaşam

Seferihisar'da Erkence Zeytin Festivali 31 Ekim'de Başlıyor

Seferihisar’da 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 3. Erkence Zeytin Festivali, Orhanlı Köyü’nde hasat, atölye ve konserleri bir araya getirecek.

İzmirGündem Haber Masası
7 gün önce
161
Teos Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıllık meclis binası gün yüzüne çıktı
KültürGündem

Teos Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıllık meclis binası gün yüzüne çıktı

Seferihisar'daki Teos Antik Kenti kazılarında 800 kişilik meclis binası ve antik çağın eğitim sistemine ışık tutan 2 bin 200 yıllık yazıtlar bulundu.

İzmirGündem Haber Masası
7 gün önce
149
Seferihisar Gödence'de Sakız Ağacı Üretimi ve Ulaşım Desteği
YaşamGündem

Seferihisar Gödence'de Sakız Ağacı Üretimi ve Ulaşım Desteği

Seferihisar Belediyesi, Gödence'de sakız ağacı üretimini artırmak için kooperatifle iş birliği yaparken üretici pazarına her pazar otobüs seferi başlattı.

İzmirGündem Haber Masası
15 gün önce
336
Seferihisar Çevre Yolu Açıldı: Ulaşıma Yeni Güzergah Geldi
Gündem

Seferihisar Çevre Yolu Açıldı: Ulaşıma Yeni Güzergah Geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar'da 2 bin 700 metrelik yeni çevre yolunu açarak merkezdeki araç ulaşımını beş dakikaya indirdi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
127
Seferihisar'da 3. Orhanlı Erkence Zeytin Festivali Başladı
KültürGündem

Seferihisar'da 3. Orhanlı Erkence Zeytin Festivali Başladı

Seferihisar Orhanlı Köyü Piknik Alanı'nda düzenlenen 3. Erkence Zeytin Festivali, üreticilerin stantları ve halk oyunları gösterileriyle açıldı.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
140

İlgili Rehberler