YENİ Parti Kurultay Tarihi Belli Oldu: 81 İlde Örgütlenme Hamlesi
YENİ Parti, 1 Ağustos itibarıyla 60 şehirde teşkilatlanma sürecini başlatırken, büyük kurultay için Ekim ayını hedeflediğini duyurdu.

YENİ Parti Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, partinin Türkiye genelindeki yapılandırma sürecine dair yol haritasını 1 Ağustos haftasını işaret ederek kamuoyuna duyurdu. Siyasi sahadaki varlığını resmileştiren adımların ardından teşkilatlanma hızını artıran parti yönetimi, ilk etapta 60 şehirde il ve ilçe örgütlerini tamamlamayı hedefliyor.
Teşkilatlanma çalışmalarının somut takvimi, 1 Ağustos ile 9 Ağustos tarihleri arasındaki dar bir zaman dilimine yayıldı. Ensar Aytekin tarafından paylaşılan bilgilere göre, bu 9 günlük süre zarfında Türkiye'nin 60 farklı noktasında parti tabelaları asılacak ve yönetim kurulları oluşturulacak. Bu hamle, partinin yerel seçimler ve olası bir erken seçim senaryosuna karşı saha gücünü konsolide etme girişimi olarak değerlendiriliyor.
YENİ Parti’nin 60 Şehirdeki Örgütlenme Takvimi Nasıl İşleyecek?
Partinin örgütlenme stratejisi, coğrafi dağılım ve seçmen potansiyeli gözetilerek iki aşamalı bir plana bölündü. İlk aşamada, 1 Ağustos haftasında startı verilecek olan 60 kentteki çalışmaların 9 Ağustos'a kadar bitirilmesi planlanıyor. Ensar Aytekin, il ve ilçe örgütlerinin kurulması sürecinde liyakat ve toplumsal karşılık prensiplerinin ön planda tutulduğunu vurguladı. Bu hızlı yapılandırma süreci, partinin bürokratik hazırlıklarını tamamlayıp doğrudan halkla temas noktalarını artırmayı amaçlıyor.
60 kentin ardından geriye kalan 21 il için de hazırlıklar eş zamanlı olarak yürütülüyor. Aytekin, kalan illerdeki sürecin de kısa süre içinde tamamlanacağını ve Türkiye'nin 81 ilinde YENİ Parti bayrağının dalgalanacağını belirtti. Örgütlenme faaliyetlerinin tamamlanması, partinin demokratik meşruiyetini tescilleyecek olan büyük kurultay sürecinin de ön koşulu olarak kabul ediliyor. 81 ilin tamamında teşkilat yapısı oturduğu anda, kurultay takvimi resmi olarak ilan edilecek.
İzmir özelinde ise bu durum, kentteki siyasi dengelerin yeniden şekillenmesi anlamına geliyor. İzmir'in 30 ilçesinde kurulacak olan teşkilatların, özellikle Konak, Karşıyaka ve Bornova gibi merkez ilçelerde yoğun bir üye kaydı sürecine girmesi bekleniyor. İzmirli seçmenin yeni siyasi oluşumlara gösterdiği ilgi, YENİ Parti'nin Ege Bölgesi'ndeki stratejisinde merkezi bir rol oynuyor.
Doğu İlleri İçin Özel Heyet: "CHP’nin Ruhu Artık Bu Partidedir"
Örgütlenme sürecinde en dikkat çekici detaylardan biri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik sergilenen özel tutum oldu. Ensar Aytekin, bu bölgelerden partiye yoğun bir ilgi olduğunu ifade ederek, doğu kentlerindeki çalışmalar için parti bünyesinde "özel bir heyet" kurulduğunu açıkladı. Bu bölgelerdeki teşkilatlanmanın, partinin verdiği özel önem nedeniyle diğer illere göre daha titiz ve bir miktar daha zamana yayılarak yürütüldüğü kaydedildi.
Aytekin, bölgedeki siyasi boşluğa ve halkın taleplerine dikkat çekerek çarpıcı bir iddiada bulundu: "YENİ Parti'yi millet kurdu. Türkiye’nin 81 ilinden, özellikle doğu kentlerinden partimize büyük ilgi var. CHP’nin ruhu artık bu partidedir." Bu açıklama, partinin ideolojik kökenleri ve hedef kitlesine dair önemli bir ipucu verirken, Doğu Anadolu'daki seçmen tabanına yönelik güçlü bir mesaj olarak kayıtlara geçti. Özel heyetin, bölgedeki kanaat önderleri ve yerel dinamiklerle görüşerek teşkilat yapısını şekillendireceği bildirildi.
Bu özel çalışma, İzmir'de yaşayan ve memleketleri Doğu Anadolu olan geniş nüfus kitlesini de yakından ilgilendiriyor. İzmir'deki hemşehri dernekleri ve yerel siyasi aktörler, partinin doğu illerindeki bu hamlesinin İzmir'deki yerel siyaset yansımalarını dikkatle takip ediyor. Partinin doğu illerindeki başarısı, İzmir'deki kozmopolit seçmen yapısı üzerinde de doğrudan belirleyici bir etki yaratma potansiyeli taşıyor.
İzmir Siyasetinde Kurultay Beklentisi ve Ekim Ayı Hedefi
Tüm teşkilatlanma çalışmalarının nihai hedefi, partinin ilk büyük sınavı olacak olan Olağan Kurultay. Ensar Aytekin, 81 ilde il ve ilçe örgütlerinin kurulmasının hemen ardından kurultay takviminin ilan edileceği bilgisini verdi. Mevcut planlamalara göre YENİ Parti’nin ilk kurultayının Ekim ayında gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Ekim ayındaki bu büyük buluşma, partinin genel başkanlık seçimi, tüzük değişiklikleri ve gelecek vizyonunun netleşeceği platform olacak.
Kurultay sürecinin geciktirilmeden başlatılacağını söyleyen Aytekin, sürecin şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütüleceğinin altını çizdi. Ekim ayındaki kurultay, YENİ Parti'nin Türkiye siyasetindeki yerini perçinleyeceği ve kurumsallaşma sürecini tamamlayacağı bir dönüm noktası olarak görülüyor. İzmir'den kurultaya gidecek olan delegelerin belirlenmesi süreci, kentteki parti içi dinamikleri de hareketlendirecek.
İzmir için bu gelişme, özellikle Alsancak ve Çankaya gibi siyasetin kalbinin attığı noktalarda yeni bir hareketlilik yaratıyor. İzmir'in 30 ilçesindeki siyasi temsilciler, Ekim ayındaki büyük buluşmada İzmir'in taleplerini ve yerel sorunlarını genel merkez düzeyinde dile getirmeyi amaçlıyor. Bu süreç, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle olan siyasi ilişkilerin de yeniden tanımlanacağı bir dönemin kapısını aralıyor.
Sık Sorulan Sorular
YENİ Parti'nin ilk büyük kurultayı ne zaman yapılacak?
YENİ Parti Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin'in açıklamalarına göre, partinin ilk olağan kurultayının Ekim ayında yapılması planlanıyor. Ancak bu tarihin kesinleşmesi için Türkiye'nin 81 ilindeki il ve ilçe örgütlenme çalışmalarının tamamen bitirilmesi gerekiyor. Teşkilatlanma süreci tamamlanır tamamlanmaz resmi takvim kamuoyuna duyurulacak.
Örgütlenme sürecinde hangi illere öncelik veriliyor?
YENİ Parti'nin yol haritasına göre, 1 Ağustos haftası itibarıyla ilk etapta 60 kentte örgütlenme süreci başlatılacak ve bu çalışmaların 9 Ağustos'a kadar tamamlanması hedefleniyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri için ise partinin verdiği özel önem nedeniyle ayrı bir strateji izleniyor. Bu bölgedeki çalışmalar, parti bünyesinde kurulan özel bir heyet tarafından daha detaylı bir şekilde yürütülecek.
Doğu illerindeki teşkilatlanma neden farklı bir süreçle ilerliyor?
Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, doğu kentlerinden partiye çok yoğun bir ilgi olduğunu ve bu ilginin doğru yönetilmesi için özel bir heyet görevlendirildiğini belirtti. "CHP’nin ruhu artık bu partidedir" diyerek bölgedeki seçmen tabanına vurgu yapan Aytekin, teşkilatlanmanın bu bölgelerde daha titiz yürütüldüğünü, bu yüzden sürecin diğer illere göre bir miktar farklılaştığını ifade etti.
Etiketler


