Urla Bağbozumu Şenlikleri Başladı: Selçuk Balkan'dan İmar Mesajı
Urla'da 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri, Mehmet Erdem konseri ve tarım arazilerinin korunması vurgusuyla başladı.

Urla'da halk arasında "üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü" günler olarak kabul edilen bağbozumu dönemi, 14 Ağustos sabahı itibarıyla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri ile başladı. Urla Belediyesi tarafından organize edilen ve iki gün sürecek olan şenlik, ilçenin binlerce yıllık tarım kültürünü meydanlara taşıdı. Urlalı üreticilerin bir yıl boyunca toprakta verdikleri emeğin vitrine çıktığı etkinlikte, yerel ürünler ve geleneksel üretim teknikleri ziyaretçilerle buluştu.
Şenlik programı kapsamında ilçenin dört bir yanından gelen çiftçiler, bağlarından topladıkları taze üzümleri ve kendi üretimleri olan tarımsal ürünleri stantlarda sergilemeye başladı. Müzik dinletilerinden gastronomi atölyelerine, tarım söyleşilerinden el sanatları sergilerine kadar geniş bir yelpazeye yayılan etkinlikler, İzmir’in yarımada bölgesindeki turizm hareketliliğini de zirveye taşıdı. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği açılış gününde, Urla’nın bereketli topraklarının hikayesi uzman isimler ve yerel halk tarafından anlatıldı.
Selçuk Balkan: Hiçbir Tarım Arazisini İmara Açmadık Açmayacağız
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, şenliğin açılış töreninde yaptığı konuşmada ilçenin geleceğine dair hayati bir mesaj verdi. Bağbozumunun sadece bir hasat dönemi değil, güneşin, suyun ve toprağın insan emeğiyle birleştiği kutsal bir an olduğunu ifade eden Balkan, tarım alanlarının korunmasının belediyenin en önemli önceliği olduğunu vurguladı. Balkan, "Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana hiçbir tarım arazisini imara açmadık. Bundan sonra da açmayacağız" diyerek Urla’nın betonlaşmasına karşı kararlı bir duruş sergilediklerini belirtti.
Başkan Balkan, tarım arazilerinin sadece birer toprak parçası değil, aynı zamanda ailelerin geçim kaynağı ve kentin hafızası olduğunu söyledi. Belediye olarak üretimi sürdürülebilir kılmak adına somut adımlar attıklarını kaydeden Balkan, şu detayları paylaştı:
- Bugüne kadar 15 bin zeytin fidanı üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldı.
- Bu yıl içerisinde 15 bin zeytin fidanı daha toprakla buluşturulmak üzere dağıtılacak.
- Sebze fidesi, yerel tohum ve gübre destekleri aralıksız sürdürülüyor.
- Hayvan üretim alanlarının iyileştirilmesi ve modernizasyonu için teknik destek sağlanıyor.
Urla’nın tarımsal kimliğini koruyarak planlı bir gelecek inşa edeceklerini belirten Selçuk Balkan, genç kuşakların toprağından kopmaması gerektiğini ifade etti. Tarımı desteklemenin sadece bugünü değil, yarının çocuklarına bırakılacak Urla hikayesini kurtarmak olduğunu dile getiren Balkan, açılışın ardından stantları tek tek gezerek üreticilerle bir araya geldi.
Urla Ziraat Odası Başkanı Uslucan: Üzüm Bizim Hafızamızdır
Şenlikte söz alan Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, üzümün ilçedeki sosyo-ekonomik önemine dikkat çekti. Üzümün Urla için sadece bir ticari meta olmadığını, bir kültür ve gelenek olduğunu belirten Uslucan, bağların korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Uslucan, "Bağlarımız, Urla’nın geçmişten geleceğe bıraktığı yaşayan mirastır. Ancak bu mirası korumak, sadece geçmişle gurur duymakla olmaz; üreticimizi korumak zorundayız" dedi.
Gençlerin yeniden toprağa umutla bakması için üreticinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini savunan Uslucan, üretim bittiği takdirde bu tür şenliklerin anlatacak bir hikayesinin kalmayacağı uyarısında bulundu. Tarım arazilerinin korunması noktasında belediye ile eşgüdümlü çalışmaya devam edeceklerini belirten Ziraat Odası Başkanı, bağbozumunun tüm üreticiler için bereketli geçmesini diledi.
Mehmet Erdem Konseri ve Gastronomi Buluşmaları
İki gün sürecek etkinlik takviminde eğlence ve bilgi bir araya getiriliyor. Şenliğin ilk gününün akşamında, sevilen sanatçı Mehmet Erdem sahne alarak Urlalılara unutulmaz bir gece yaşatacak. Konserle birlikte bağbozumu coşkusu doruğa çıkarken, gün boyu süren gastronomi buluşmalarında ise Urla mutfağının eşsiz lezzetleri ve üzümle yapılan geleneksel tarifler katılımcılara sunuluyor. Şenlik, 15 Ağustos Cumartesi günü yapılacak söyleşiler ve üretici buluşmalarıyla sona erecek.
İzmir'in en önemli tarım ve kültür merkezlerinden biri olan Urla'da düzenlenen bu organizasyon, sadece bir festival değil, aynı zamanda bölgedeki agro-turizm potansiyelini de ortaya koyuyor. Çeşme, Seferihisar ve Karaburun gibi komşu ilçelerden gelen binlerce ziyaretçi, Urla’nın yerel ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Bu etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonuyla paralel olarak, yerel üreticinin doğrudan tüketiciyle buluştuğu en güçlü platformlardan biri olma özelliğini koruyor.
Sık Sorulan Sorular
Urla Bağbozumu Şenlikleri ne zaman ve nerede yapılıyor?
Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri, bu yıl 14-15 Ağustos tarihlerinde İzmir'in Urla ilçesinde gerçekleştiriliyor. Etkinlikler ilçe merkezindeki meydanlarda, stant alanlarında ve akşam saatlerinde konser alanlarında tüm vatandaşların katılımına açık şekilde düzenleniyor.
Şenlik kapsamında hangi etkinlikler ve sanatçılar yer alıyor?
Şenlik boyunca üretici stantları, gastronomi atölyeleri, tarımsal söyleşiler ve geleneksel üretim gösterileri düzenleniyor. Şenliğin ilk gününde ünlü sanatçı Mehmet Erdem sahne alarak bir konser veriyor. Ayrıca yerel ürünlerin tanıtıldığı tadım etkinlikleri de programda yer alıyor.
Urla Belediyesi üreticilere ne tür destekler sağlıyor?
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan'ın açıklamasına göre, belediye bugüne kadar 15 bin zeytin fidanı dağıttı ve bu yıl 15 bin fidan daha dağıtacak. Üreticilere sebze fidesi, tohum, gübre ve hayvancılık alanlarında çeşitli teknik ve maddi destekler sunulmaya devam ediyor.
Etiketler


