Gündem

Torbalı Kurtuluşun 104. Yılını 104 Yazarla Kutluyor

Torbalı Belediyesi, ilçenin kurtuluşunun 104. Yıl dönümünde 104 önemli ismi Ertan Ünver Millet Parkı'nda İzmirli kitapseverlerle bir araya getiriyor.

Emre Aktaş
9 görüntülenme
Torbalı Kurtuluşun 104. Yılını 104 Yazarla Kutluyor
Temsili görsel — yapay zeka ile oluşturulmuştur

Torbalı Ertan Ünver Millet Parkı, 31 Ağustos akşamı kapılarını İzmir’in en büyük edebiyat buluşmalarından birine açıyor. Torbalı Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Torbalı Güz Kitap Günleri, ilçenin kurtuluşunun 104. Yılına özel olarak hazırlanan "104 konuk" konseptiyle kitapseverleri ağırlayacak. 6 Eylül tarihine kadar sürecek olan etkinlik, "Tarihin Kalbinde, Bilgeliğin İzinde" temasıyla yedi gün boyunca kültür ve sanatı sokağa taşıyacak.

Prof. Dr. Emre Kongar ve Ünlü Yazarlar Torbalı'da Buluşuyor

Torbalı 2. Güz Kitap Günleri’nin onur konuğu, Türkiye’nin önde gelen toplumbilimci ve yazarlarından Prof. Dr. Emre Kongar olacak. Kongar, etkinliğin ilk gününde "Atatürk Cumhuriyeti’nin Tarihsel Önemi" başlıklı söyleşisiyle İzmirli okurların karşısına çıkacak. Etkinlik takvimi boyunca edebiyat, siyaset ve akademi dünyasından çok sayıda isim parktaki stantlarda ve söyleşi alanlarında yer alacak.

Hafta boyunca düzenlenecek imza günleri ve söyleşilerde şu isimler İzmirlilerle buluşacak:

  • Gazeteci-yazar Mine Söğüt, Yavuz Oğhan, Akif Beki ve Saygı Öztürk
  • Avukat Dr. Kerem Altıparmak ve ilahiyatçı-yazar Cemil Kılıç
  • Karikatürist Yılmaz Aslantürk, Mustafa Yıldız ve Murat Sayım
  • Tıp dünyasından Prof. Dr. Barış Baklan ve Prof. Dr. Serkan Ertugay
  • Ödüllü yazarlar Esra Karagülle ve Nazlı Doğan Özsöz

Metropolis Antik Kenti ve Yapay Zeka Sineması İlk Kez Bir Arada

Torbalı’nın yaklaşık iki bin yıllık mirası olan Metropolis Antik Kenti, bu yılki kitap günlerinin merkezinde yer alıyor. Metropolis kazı çalışmalarının ilk başkanı Prof. Dr. Recep Meriç, antik kentin bölge tarihi açısından kritik önemini anlatırken; tarihçi ve araştırmacı yazar Dr. Yasin Kayış, Torbalı’nın tarihsel hafızasına dair detayları paylaşacak. Etkinliğin en dikkat çekici bölümlerinden birini ise teknoloji ve sanatın buluşması oluşturacak.

2025 Uluslararası En İyi Türk Yapay Zeka Film Ödülü sahibi yapımcı ve yönetmen Didem Tütüncü’nün hazırladığı "Metropolis ve Torbalı" temalı yapay zeka kısa film gösterimi, etkinlik kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak. Ziyaretçiler yedi gün boyunca sadece kitapları değil; tarih, sağlık, yapay zeka ve toplumsal konuları kapsayan geniş bir etkinlik yelpazesini ücretsiz takip edebilecek.

Ertan Ünver Millet Parkı’na Ücretsiz Ulaşım ve Çocuk Atölyeleri

Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla kültür ve sanatı herkes için erişilebilir kılmayı hedeflediklerini belirtti. Demir, "Kadim kentimiz Torbalı’nın kurtuluşunu gururla kutlarken, Metropolis’in ilhamıyla bu büyük buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki okumak özgürleştirir" sözleriyle tüm İzmirlileri davet etti. Etkinlik süresince çocuk ziyaretçiler için tiyatro gösterimleri, animasyonlar ve "Doğa ile Barış" temalı uluslararası karikatür sergisi gibi özel alanlar kurulacak.

İzmir genelinden ve çevre mahallelerden gelecek vatandaşlar için ulaşım kolaylığı da sağlandı. Torbalı İZBAŞ Aktarma Noktası ve Ayrancılar Meydanı’ndan etkinlik alanına yedi gün boyunca ücretsiz ring seferleri düzenlenecek. Saat 18.00 ile 00.00 arasında açık kalacak olan fuar alanı, özellikle akşam saatlerinde serin bir ortamda kitapla buluşmak isteyen binlerce İzmirliyi ağırlayacak.

Bu dev organizasyon, özellikle Torbalı ve çevre ilçelerdeki 200 binden fazla vatandaşın kültürel yaşama katılımını artırırken, İzmir'in yerel tarihini modern edebiyatla harmanlıyor.

Sık Sorulan Sorular

Torbalı Güz Kitap Günleri ne zaman ve nerede yapılacak?

Etkinlik, 31 Ağustos ile 6 Eylül 2026 tarihleri arasında her gün 18.00 - 00.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Buluşma noktası, İzmir'in Torbalı ilçesi Ertuğrul Mahallesi'nde bulunan Ertan Ünver Millet Parkı (3001. Sokak No:18) olarak belirlendi.

Etkinlik alanına ulaşım nasıl sağlanacak?

Torbalı Belediyesi, ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla ücretsiz ring seferleri düzenliyor. Vatandaşlar, Torbalı İZBAŞ Aktarma Noktası ve Ayrancılar Meydanı’ndan kalkacak araçlarla kitap günlerinin düzenlendiği parka doğrudan ulaşım sağlayabilecekler.

Kitap günlerinde hangi özel etkinlikler yer alacak?

Prof. Dr. Emre Kongar'ın onur konuğu olduğu etkinlikte; 104 yazarın imza günleri, Metropolis antik kenti üzerine tarih söyleşileri, yapay zeka kısa film gösterimleri ve çocuklar için özel tiyatro atölyeleri düzenlenecek. Ayrıca çok sayıda yayınevi stant açarak kitaplarını kitapseverlere sunacak.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Torbali#KitapGunleri#KulturSanat#EmreKongar#Metropolis