Gündem

Ödemiş'te Kıbrıs ve Kore Muharip Gazileri Parkı Törenle Açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'te şehit ve gazilerin anısını yaşatacak Kıbrıs ve Kore Muharip Gazileri Parkı'nı törenle hizmete açtı.

İzmirGündem Haber Masası
5 görüntülenme
Ödemiş'te Kıbrıs ve Kore Muharip Gazileri Parkı Törenle Açıldı
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Ödemiş'te 1045 metrekarelik alanda düzenlenen Kıbrıs ve Kore Muharip Gazileri Parkı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın katıldığı törenle açıldı. Türkiye'de Kıbrıs ve Kore gazilerinin adının birlikte yaşatıldığı ilk park olma özelliği taşıyan alanda 5 Şehitler ve Gaziler Abidesi ile Türk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kore bayrakları yer aldı.

Açılışa Ödemiş Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, askeri ve mülki erkan, gazi ve şehit derneklerinin temsilcileri ile çok sayıda Ödemişli katıldı. Ödemiş'in yaşayan tek Kore gazisi, 97 yaşındaki Mehmet Nuri Yalçın tören alanına marşlar eşliğinde geldi. Başkan Tugay, Yalçın'ı ellerini öperek selamladı ve kendisiyle sohbet etti.

Tugay: Sizler yaşayan anıtlarsınız

Açılış konuşmasında Ödemişli muharip gazilerin mütevazı isteğini hayata geçirmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Tugay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Çanakkale'den Kore'ye, Kıbrıs'tan Sakarya'ya vatan uğruna canını feda eden tüm şehit ve gazileri minnetle andı. "Daha yenilerini, daha büyüklerini, daha güzellerini yapacağız. Biz ne yaparsak yapalım, sizlerin hakkını ödeyemeyiz. Çünkü sizler anıtlarsınız, yaşayan anıtlarsınız. Biz sizlere öyle bakıyoruz" dedi.

Babasının da Kıbrıs gazisi olduğunu aktaran Tugay, "Babanızın savaşa gitmesinin nasıl bir duygu olduğunu biliyorum. Belediye başkanlığım boyunca pek çok şehit ailesiyle tanıştım. Evlatlarını, kardeşlerini, eşlerini ve babalarını bu vatan uğruna kaybeden insanların acılarına tanıklık ettim. Bir yanda acı, diğer yanda gurur ve şeref var. Bugün yaşayan gazilerimizin de her şeyiyle bize emanet olduğunu düşünüyor, bu anlayışla çalışıyoruz. Bunu fazlasıyla hak ediyorlar" diye konuştu.

Parkta kimlerin isimleri yaşatılıyor?

Parkta Kore Savaşı'nda şehit olan 40 Ödemişli ile görev yapan 527 gazinin, Kıbrıs Savaşı'nda ise şehit olan 4 Ödemişlinin isimleri yaşatılıyor. Tugay, "Bu isimlerin her biri bir hayatı, fedakarlığı, bir ailenin ve şehrin gururunu, milletimizin ortak hafızasını temsil ediyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin bu isimleri görerek bugünlere hangi fedakarlıklarla gelindiğini öğrenmelerini istiyoruz. Bu park, vatanımız ve bağımsızlığımız uğruna canını ortaya koyan kahramanlarımıza duyduğumuz sonsuz minnetin simgesidir" ifadelerini kullandı.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Kurtuluş Savaşı'nda Saimbeyli'nin alınması için şehit olan çete reisi dedesi Yörük Hacı Mustafa Ağa'nın hikayesini anlattı. Kendisinin de bir şehit ailesinin ferdi olduğunu belirten Saygılı, Başkan Tugay'a teşekkür ederek "Bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve yerel yöneticilerimizle güç birliği içinde çalışarak Ödemiş'i hak ettiği yere taşımak için mücadele edeceğiz" dedi.

Ödemiş Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Kore Savaşı'na Ödemiş'ten 340 askerin katıldığını ve 40'ının şehit olduğunu öğrendiğini belirtti: "Dedem de Kore gazisiydi, savaşta yaralanmıştı. Bunun gururunu millet olarak yaşıyoruz." Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan ise "Ödemiş, ilk kurşunun memleketidir. Gazilerimizin göğsünde taşıdığı madalyalar yalnızca onların değil, 86 milyonun gururudur" diye konuştu.

16 yıllık hayal gerçeğe dönüştü

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk, "Biz bugün buraya sadece bir parkın açılışını yapmaya gelmedik. Bayrağın gölgesine dikilen bir şeref abidesinin önünde baş eğmeye, destan yazanları selamlamaya geldik" dedi. Parkın yapılmasına öncülük eden Ödemiş Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Selahattin Aktaşoğlu, 16 yıllık görev süresinin en heyecanlı gününü yaşadığını ve dört gündür uyuyamadığını söyledi. Aktaşoğlu, "Yapılan bu parkı önümüzdeki hafta şehitlerimizin mezarlarına da dualarla ulaştıracağız" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Yumuk, Başkan Tugay'a ve protokol üyelerine plaket takdim etti. Ege Ordusu Komutanlığı adına Albay Ümit Şahin gazilere ay yıldızlı Türk bayrağı sundu. Tören, şehit ve gazilerin isimlerinin yer aldığı anıtın önünde kurdele kesilmesiyle sona erdi.

Parkta 13 ağaç ve 1250 çalı bitkisi dikildi

Çalışmalar kapsamında parkın mevcut yeşil dokusu korunarak 6 akasya ve 7 çınar olmak üzere 13 ağaç, 500 gold taflan ve 750 nandina olmak üzere toplam 1250 çalı bitkisi dikildi. Vatandaşların dinlenme ve sosyalleşme ihtiyaçları için yeni oturma alanları oluşturuldu.

Başkan Tugay, program kapsamında Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ödemiş Şubesi'nde Türkiye'nin dört bir yanından gelen gazilerle de buluştu. Kıbrıs Harekatı'na katılan gazilerle sohbet eden Tugay, Kıbrıs Gazisi merhum babası Cemal Tugay'ın anılarını paylaştı: "Her gün radyoda Kıbrıs Savaşı'na katılan askerlerimizin adları okunurdu. Akşam o saati korkuyla beklerdik, acaba ismi okunacak mı diye. Böyle manevi bir miras bıraktılar bizlere."

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Odemis#Gazi#Sehit#CemilTugay#Gundem

Sıradaki haber

CHP Heyeti Küçük Menderes'te Esnaf ve Üreticiyi Dinledi
Gündem

CHP Heyeti Küçük Menderes'te Esnaf ve Üreticiyi Dinledi

6 gün önce
254

İlgili Haberler

Ödemiş'te Kimyasal İncir Operasyonu: 3 Ton Ürün Ele Geçirildi
Gündem

Ödemiş'te Kimyasal İncir Operasyonu: 3 Ton Ürün Ele Geçirildi

İzmir Ödemiş'te jandarma ekiplerinin bir depoya düzenlediği operasyonda, kimyasalla beyazlatılmış 1 milyon lira değerinde 3 ton incir ele geçirildi.

İzmirGündem Haber Masası
13 gün önce
197
İZMAR 26'ncı Şubesini Ödemiş'te Açtı: Kilosu 750 Liraya Dana Eti
EkonomiGündem

İZMAR 26'ncı Şubesini Ödemiş'te Açtı: Kilosu 750 Liraya Dana Eti

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tanzim satış mağazası İZMAR, 26'ncı şubesini Ödemiş'te açtı; ürünler piyasadan ortalama yüzde 25 ucuz satılıyor.

İzmirGündem Haber Masası
4 saat önce
25
İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta
EkonomiGündem

İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'in Tekke ve Artıcak mahallelerinde üreticilere 289 adet altın kivi fidesi dağıtarak dikimini tamamladı.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
185
Ödemiş Yaylalarında Kestane Hasadı: Avrupa Yolculuğu Başladı
EkonomiGündem

Ödemiş Yaylalarında Kestane Hasadı: Avrupa Yolculuğu Başladı

İzmir Ödemiş’in 1300 rakımlı yaylalarında başlayan kestane hasadıyla toplanan ürünler, Avrupa ve Orta Doğu pazarına ihraç ediliyor.

İzmirGündem Haber Masası
14 gün önce
205
İZBAN'da Gecikmeler Son Buluyor: Yük Trenleri Başka Hatta Geçecek
Gündem

İZBAN'da Gecikmeler Son Buluyor: Yük Trenleri Başka Hatta Geçecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, İZBAN'daki gecikme sorununu görüştü.

İzmirGündem Haber Masası
8 saat önce
44
İzmir'de Başsavcılık ve Büyükşehir'den Denetimli Serbestlik Protokolü
Gündem

İzmir'de Başsavcılık ve Büyükşehir'den Denetimli Serbestlik Protokolü

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile Büyükşehir Belediyesi, denetimli serbestlik yükümlülerinin topluma kazandırılması için iş birliği protokolü imzaladı.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
83

İlgili Rehberler