İzmirli Taksiciye 360 Bin Liralık Yakıt Müjdesi: Yeni Filo Yola
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın Renault ve Dacia ile yaptığı anlaşma, taksici esnafının yakıt maliyetini yıllık 360 bin TL azaltacak.

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda atılan imzalar, İzmirli taksici esnafının belini büken akaryakıt maliyetlerine karşı dev bir kalkan oluşturdu. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, kentteki taksi filosunun yenilenmesi ve işletme giderlerinin düşürülmesi amacıyla otomotiv devleri Renault Mais ve Dacia ile kapsamlı bir iş birliği protokolüne imza attı. Yaklaşık 6 aydır titizlikle yürütülen çalışmaların sonucunda hayata geçen bu hamle, İzmir sokaklarındaki ticari araçların teknolojik dönüşümünü başlatırken esnafın cebini de doğrudan rahatlatacak.
İzmirli Taksicinin Yakıt Hesabı Yarı Yarıya Düşüyor
Yeni strateji kapsamında İzmirli taksiciler, fabrika çıkışlı LPG’li araçlara yönlendirilerek devasa bir tasarruf kalemine kavuşuyor. Güncel piyasa verilerine göre hazırlanan maliyet tablosu, aradaki farkı somut rakamlarla ortaya koyuyor. İzmir'de LPG’nin litre fiyatı 34 TL bandında seyrederken, dizelin 90 TL ve benzinin 80 TL seviyelerinde olması, taksici esnafı için yakıt seçimini hayati bir noktaya taşıdı. Yapılan teknik analizlere göre, yeni nesil LPG’li araçlar kilometrede ortalama 2,5 TL yakıt tüketiyor. Buna karşılık mevcut benzinli veya dizel araçların kilometredeki maliyeti 5,5 ile 6 TL arasında değişiyor.
Kilometre başına elde edilen yaklaşık 3 TL’lik bu avantaj, İzmir'in yoğun trafiğinde ayda ortalama 10 bin kilometre yol kat eden bir taksici için ayda 30 bin TL tasarruf anlamına geliyor. Yıllık bazda bakıldığında ise bir taksi plakasının kasasında kalan miktar 360 bin TL’yi buluyor. Elde edilen bu büyük tasarruf payı, esnafın ikinci el araçlarla uğraşmak yerine daha güvenli, teknolojik ve sıfır kilometre araçlara yönelmesinin önünü açıyor. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan'ın ev sahipliği yaptığı lansman toplantısına Dacia Marka Direktörü Serhat Güngör, Dacia Türkiye Satış Müdürü Birol Bek, Dacia Ege ve Akdeniz Bölge Satış Müdürü Umut Cengiz ile Orfin Bölge Satış Müdürleri Vahit Ünal ve Ömer Kaan Tüter katılarak esnafa teknik detayları aktardı.
İzmir’e Özel Bakım Ayrıcalığı: 20 Bin Kilometre Sınırı
Protokol sadece yakıt tasarrufuyla sınırlı kalmayıp, İzmirli şoförlere özel operasyonel kolaylıklar da getiriyor. Oda Başkanı Erkan Özkan, 6 aylık hazırlık sürecinde esnafın taleplerini doğrudan firmalara ilettiklerini ve Türkiye'de benzeri olmayan avantajlar kopardıklarını vurguladı. Daha önce 10 bin kilometre olan periyodik bakım aralığı, İzmir'deki taksicilere özel olarak 20 bin kilometreye çıkarıldı. Bu düzenleme, araçların serviste geçirdiği süreyi azaltarak esnafın yollarda daha fazla aktif kalmasını sağlayacak.
Ayrıca servis ve bakım ücretlerinde yüzde 30 oranında net bir indirim uygulanacak. Esnafın iş kaybını önlemek adına kritik bir madde de sözleşmeye eklendi: Eğer bir aracın servis süreci firmadan kaynaklı nedenlerle 3 günü aşarsa, taksiciye mağduriyetini gidermek amacıyla ikame araç bedeli ödenecek. İzmir sokaklarındaki taksi filosunun Dacia Jogger ve Logan marka araçlarla yenilenmesine imkan tanıyan bu protokol, kentin ulaşım kalitesini de yukarı taşıyacak. Başkan Özkan, İzmir sokaklarında halihazırda kullanılan ticari araçların yüzde 95’inin bu marka grubuna ait olduğunu hatırlatarak, mevcut güvenin bu anlaşmayla perçinlendiğini ifade etti.
Finansman Engeli Aşıldı: İkinci Derece Kredi Dönemi
Araç yenilemek isteyen esnafın karşısındaki en büyük engel olan finansman sorunu da bu protokolle tarih oluyor. Daha önce kredi kefalet kooperatiflerinden 1. Derecede rehinli kredi kullanan taksiciler, araç bedelinin geri kalan kısmı için bankalardan ek kredi alamıyordu. Yeni yapılan düzenleme ile bu hukuki ve finansal düğüm çözüldü. Artık İzmirli taksiciler, 1 milyon TL’ye kadar olan tutarı esnaf kefalet kooperatifleri üzerinden 1. Derece krediyle kullanırken, kalan bakiye için ilgili otomobil firmasının 2. Derece ipotekli finansman desteğinden yararlanabilecek. Bu hibrit model, araç yenileme sürecindeki nakit ihtiyacını tamamen ortadan kaldırıyor.
Dacia Marka Direktörü Serhat Güngör, 2026 yılına kadar sürecek yeni taksi stratejisiyle İzmir'in pilot bölge niteliğinde olduğunu belirtti. Fabrika çıkışlı LPG teknolojisinin dünyadaki en verimli örneklerini sunduklarını kaydeden Güngör, yakıt maliyetindeki düşüşün taksici esnafının işletme kârlılığını doğrudan artıracağını vurguladı. Bu gelişme, İzmir'in merkez ilçeleri Konak, Karşıyaka, Bornova ve Buca başta olmak üzere 30 ilçedeki tüm ticari taksi kullanıcılarını ve bu hizmetten yararlanan milyonlarca İzmirliyi modern ulaşım araçlarıyla buluşturacak.
Sık Sorulan Sorular
İzmirli taksiciler yeni anlaşmayla ne kadar yakıt tasarrufu sağlayacak?
Yapılan hesaplamalara göre, fabrika çıkışlı LPG'li araçlara geçen bir taksici, kilometrede 3 TL avantaj sağlayacak. Ayda ortalama 10 bin kilometre yol yapan bir esnafın yakıt gideri aylık 30 bin TL, yıllık ise toplam 360 bin TL azalacak. Bu rakam, mevcut dizel ve benzin maliyetlerine göre yakıt masrafının yarı yarıya düşmesi anlamına geliyor.
Protokol kapsamında sunulan teknik servis avantajları nelerdir?
İzmirli taksicilere özel olarak, standart 10 bin kilometre olan bakım aralığı 20 bin kilometreye yükseltildi. Ayrıca yetkili servislerdeki bakım ve onarım işlemlerinde yüzde 30 indirim uygulanacak. Eğer araç serviste 3 günden fazla kalırsa, esnafın iş kaybını karşılamak üzere ikame araç bedeli ödemesi yapılacak.
Yeni araç alımında finansman sorunu nasıl çözüldü?
Daha önce sadece tek bir yerden kredi kullanabilen esnaf için "2. Derece finansman" imkanı açıldı. Taksiciler, araç bedelinin 1 milyon TL'lik kısmını esnaf kefalet kooperatiflerinden alırken, geri kalan tutar için otomobil firmasının sunduğu 2. Derece ipotekli kredi imkanından faydalanarak araçlarını yenileyebilecekler.
Etiketler


