Ekonomi

İzmirli İhracatçılardan Ankara'da 2 Milyar Dolarlık Zirve

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2026-2027 sezonu için 2 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan'ı ziyaret etti.

İzmirGündem Haber Masası
340 görüntülenme
İzmirli İhracatçılardan Ankara'da 2 Milyar Dolarlık Zirve
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetimi, 2026-2027 sezonu için belirledikleri 2 milyar dolarlık dev ihracat hedefi doğrultusunda Ankara’da kritik bir temas gerçekleştirdi. Sektör temsilcileri, AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan ile bir araya gelerek, İzmir ve Ege Bölgesi ekonomisinin can damarı olan kuru meyve sektörünün geleceğini masaya yatırdı. Görüşmede, üreticiden ihracatçıya kadar uzanan zincirdeki sorunlar ve çözüm önerileri detaylandırıldı.

Ziyaretin merkezinde, Türkiye'nin dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirdeki yeni sezon planlamaları yer aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gabay, Ankara’daki görüşmede sektörün mevcut durumuna dair kapsamlı bir sunum yaptı. Gabay, özellikle rekolte beklentilerinin bu yıl üreticinin ve ihracatçının yüzünü güldürecek seviyede olduğunu vurguladı.

Yusuf Gabay'dan 2 Milyar Dolarlık İhracat Mesajı

Toplantıda söz alan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Yusuf Gabay, 2025-2026 sezonunda yaşanan rekolte kayıplarının dış ticaret rakamlarına olumsuz yansıdığını hatırlattı. Geçtiğimiz dönemde iklimsel faktörler ve üretim kaynaklı yaşanan düşüşlerin ardından, 2026-2027 sezonuna dair umutlu olduklarını belirten Gabay, üretim kaynaklı benzer bir sorunla karşılaşmamayı hedeflediklerini dile getirdi. Sektörün tüm paydaşlarının ortak bir vizyon etrafında birleşmesinin önemine dikkat çeken Gabay, bu sezon rekoltenin yüksek seyretmesinin 2 milyar dolarlık hedefe ulaşmada en büyük avantaj olacağını söyledi.

Gabay, gıda güvenliği konusunun uluslararası pazarlarda Türk ürünlerinin prestiji için kritik bir nokta olduğunun altını çizdi. Bu süreçte üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar ve kamu kurumlarının tam bir koordinasyon içinde çalışması gerektiğini ifade eden Gabay, üniversitelerin ve ilgili bakanlıkların da sürece dahil olmasının şart olduğunu belirtti. 2 milyar dolarlık döviz girdisinin Türkiye ekonomisine kazandırılması için gıda güvenliği standartlarından ödün verilmeyeceği mesajı verildi.

Ankara'daki bu önemli "ihracat çıkarmasına" sadece İzmirli temsilciler değil, sektörün diğer güçlü paydaşları da katıldı. Ziyarette Yusuf Gabay'a; Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yalçın Geyik, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Bilge Göksan ve Eliya Alharal eşlik etti. Bu geniş katılımlı heyet, sektörün taleplerini doğrudan hükümetin üst kademelerine iletme fırsatı buldu.

İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan'a Teşekkür

Sektör temsilcileri, AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan'ın sektörel sorunlara karşı gösterdiği çözüm odaklı yaklaşımdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yusuf Gabay, İnan’ın kuru meyve ihracatçılarının taleplerine verdiği güçlü desteğin, hedeflere ulaşma noktasında motivasyon kaynağı olduğunu belirterek kendisine teşekkür etti. Görüşmede, İzmir'in ihracat potansiyelinin artırılması için yapılabilecek ek yatırımlar ve bürokratik süreçlerin hızlandırılması konuları da gündeme geldi.

Eyüp Kadir İnan ise İzmir milletvekili olarak bölgenin en stratejik sektörlerinden biri olan kuru meyve üretiminin ve ihracatının her zaman arkasında olduklarını belirtti. Sektörün sürdürülebilirlik hedefleri ve organik tarım projelerinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi uluslararası düzenlemelere uyum sağlaması noktasında devletin tüm imkanlarının seferber edileceği kaydedildi. Toplantı sonunda, ihracatın artırılması adına kamu ve özel sektör arasındaki iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi kararlaştırıldı.

Kuru Meyve İhracatı İzmir Ekonomisi İçin Ne Anlama Geliyor?

İzmir, Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yönetim merkezi konumunda bulunuyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde faaliyet gösteren kuru meyve sektörü, özellikle Bergama, Bayındır, Tire ve Menemen gibi ilçelerdeki binlerce üretici aileyi doğrudan ilgilendiriyor. 2 milyar dolarlık ihracat hedefi, sadece döviz girdisi sağlamakla kalmayıp, İzmir Limanı'ndaki lojistik hareketliliğin artması ve bölgedeki işleme tesislerinde istihdamın korunması anlamına geliyor.

Özellikle çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir gibi ürünlerin dünya piyasasına açılan kapısı olan İzmir, bu stratejik hamleyle küresel rekabette elini güçlendirmeyi planlıyor. Rekoltenin yüksek beklendiği bu yeni sezonda, İzmirli ihracatçıların Ankara desteğini de arkasına alması, şehirdeki tarımsal sanayi yatırımlarının ivme kazanmasını sağlayacak. Bu gelişme, özellikle İzmir'in kırsal bölgelerindeki ekonomik kalkınmayı ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini doğrudan destekleyen bir adım olarak nitelendiriliyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Ekonomi#Ihracat#EgeIhracatciBirlikleri#KuruMeyve

Sıradaki haber

İzmir Fashion Prime Fuarı 26 Ülkeden Alıcı Ağırladı
EkonomiGündem

İzmir Fashion Prime Fuarı 26 Ülkeden Alıcı Ağırladı

7 gün önce
263

İlgili Haberler

İzmir Ege'nin İhracat Lideri Oldu: Bölgede Rekor Geldi
EkonomiGündem

İzmir Ege'nin İhracat Lideri Oldu: Bölgede Rekor Geldi

Ege Bölgesi ihracatı 2026'nın ilk 9 ayında 33 milyar doları aşarken, İzmir 17,6 milyar dolarlık payla liderliğini ve Türkiye üçüncülüğünü korudu.

İzmirGündem Haber Masası
15 gün önce
176
Ege İhracatında Cumhuriyet Rekoru: 9 Ayda 33 Milyar Dolar
EkonomiGündem

Ege İhracatında Cumhuriyet Rekoru: 9 Ayda 33 Milyar Dolar

Ege Bölgesi'nin 2026 yılı ilk 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aşarken, Eylül ayında 3,9 milyar dolarla aylık bazda Cumhuriyet rekoru kırıldı.

İzmirGündem Haber Masası
15 gün önce
167
TOKİ İzmir dahil 61 ilde 725 arsayı açık artırmayla satıyor
EkonomiGündem

TOKİ İzmir dahil 61 ilde 725 arsayı açık artırmayla satıyor

TOKİ, İzmir'in de aralarında bulunduğu 61 ildeki 725 arsayı 5-6 Kasım'da açık artırma yöntemiyle satışa çıkaracak.

İzmirGündem Haber Masası
5 saat önce
41
İZTO 2027-2030 yol haritasını açıkladı: İzmir için proje listesi
EkonomiGündem

İZTO 2027-2030 yol haritasını açıkladı: İzmir için proje listesi

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, 2027-2030 dönemi projelerini açıklayarak İzmir için ortak akıl ve ortak irade çağrısı yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
7 saat önce
39
Konak'ta Vergi İçin Son Tarih 30 Kasım: Ödeme Noktaları ve Takvim
EkonomiGündem

Konak'ta Vergi İçin Son Tarih 30 Kasım: Ödeme Noktaları ve Takvim

Konak Belediyesi, emlak, çevre temizlik ve ilan-reklam vergisinin ikinci taksitleri için geçici vezne takvimini açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
99
İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta
EkonomiGündem

İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'in Tekke ve Artıcak mahallelerinde üreticilere 289 adet altın kivi fidesi dağıtarak dikimini tamamladı.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
144