Gündem

İzmir'de Sinek Seferberliği: 254 Bin Nokta Kontrol Altında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 254 bin noktada ilaçlama seferberliği başlattı. Uzmanlar, baharda artan mevsimsel sineklerin zararsız olduğunu açıkladı.

Zeynep Karaoğlu
10 görüntülenme
İzmir'de Sinek Seferberliği: 254 Bin Nokta Kontrol Altında

İzmir'in 30 ilçesinde, dere yataklarından yağmur mazgallarına kadar 254 bin farklı noktada eş zamanlı ilaçlama ve denetim seferberliği başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bahar aylarının gelmesiyle birlikte popülasyonu artan ve halk arasında tedirginliğe yol açan mevsimsel sineklere karşı hem sahada mücadele yürütüyor hem de vatandaşları bilimsel verilerle bilgilendiriyor.

İzmir'de Mevsimsel Sinekler Hastalık Taşıyor mu?

Özellikle son günlerde İzmir semalarında sıkça görülen ve sivrisinekle karıştırılan canlılar hakkında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Vektörle Mücadele Birimi Bayraklı ve Bornova ekip sorumlusu Biyolog Ali Eren, söz konusu canlıların (Chironomidae spp., Tipula spp.) insan sağlığına yönelik bir tehdit oluşturmadığını vurguladı.

Biyolog Ali Eren, İzmirlilerin içini rahatlatacak şu detayları paylaştı: "Bu canlılar sivrisineklere benzeyen, ancak ağaçların ve bitkilerin yaprak özsularıyla beslenen tamamen zararsız türlerdir. Bahar aylarındaki yağışların ardından yükselen sıcaklıklar, bu türlerin popülasyonunu geçici olarak artırır. Yaşam döngüleri gereği, yaz sıcaklıkları belirginleştiğinde bu sinekler kendiliğinden ortadan kaybolacaktır." Uzmanlar, bu canlıların "vektör" yani hastalık taşıyıcı vasfı taşımadığının altını çiziyor.

30 İlçede 12 Ay Kesintisiz Mücadele

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece bahar aylarında değil, "temiz çevre" vizyonuyla yılın 12 ayı boyunca vektörle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Cemil Tugay yönetimindeki belediye ekipleri, entegre mücadele stratejisi kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde şu alanlara odaklanıyor:

  • Dere yatakları ve su birikintileri
  • İnşaat sahaları ve temel çukurları
  • Yağmur suyu mazgalları
  • Kanalizasyon hatları
  • Çöp konteynerleri ve atık depolama alanları

Sivrisineklerin özellikle durgun sularda ürediğini hatırlatan ekipler, İzmir genelindeki tüm sucul ortamlarda düzenli olarak biyosidal ürünlerle müdahale gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar sadece sineklerle sınırlı kalmayıp; karasinek, hamam böceği ve fare gibi hastalık taşıma riski bulunan diğer canlılara karşı da titizlikle yürütülüyor.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

İzmir gibi sulak alanların ve dere yataklarının yoğun olduğu bir metropolde, vektörle mücadele doğrudan halk sağlığı ve yaşam kalitesi anlamına geliyor. Özellikle Meles Çayı, Peynircioğlu Deresi gibi kritik noktaların yanı sıra, Bornova ve Bayraklı gibi yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde yürütülen bu 254 bin noktalı denetim, yaz aylarında yaşanabilecek olası istilaların önüne geçmeyi hedefliyor.

Belediyenin paylaştığı rakamlar, mücadelenin ölçeğini de gözler önüne seriyor. Yaklaşık 254 bin üreme noktasının kontrol altında tutulması, İzmir'in kırsal kesimlerinden merkez ilçelerine kadar geniş bir koruma kalkanı oluşturuyor. Bu kapsamlı çalışma, özellikle açık havada vakit geçirmeyi seven İzmirliler için daha konforlu bir yaz mevsiminin habercisi niteliğinde.

Sık Sorulan Sorular

İzmir'de görülen büyük sinekler ısırır mı?

Hayır. Biyolog Ali Eren'in açıklamasına göre, bahar aylarında görülen Chironomidae ve Tipula türü sinekler bitki özsularıyla beslenir, insanları ısırmaz ve hastalık bulaştırmaz.

İlaçlama çalışmaları hangi ilçelerde yapılıyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ayrım gözetmeksizin İzmir'in 30 ilçesinin tamamında, 12 ay boyunca kesintisiz ilaçlama ve denetim faaliyeti yürütmektedir.

Sineklerin üremesini engellemek için vatandaşlar ne yapabilir?

Sivrisinekler durgun sularda ürediği için bahçelerde, balkonlarda veya kapı önlerinde su birikebilecek kapların (saksı altlığı, kova, lastik içi vb.) boşaltılması mücadeleye büyük destek sağlar.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Ilaclama#CemilTugay#Cevre#Belediye#Sivrisinek