Ekonomi

İzmir'de Emekli Desteğine Dev Zam: Aylık Ödeme 8 Bin TL Oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi emeklilere yönelik kira ve alışveriş yardımlarını 4 bin liraya çıkararak toplam desteği 8 bin liraya yükseltti.

İzmirGündem Haber Masası
258 görüntülenme
İzmir'de Emekli Desteğine Dev Zam: Aylık Ödeme 8 Bin TL Oldu
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın talimatıyla güncellenen Emekli Desteği Programı, kentteki ihtiyaç sahibi binlerce emeklinin hanesine Ağustos ayı itibarıyla toplam 8 bin liralık nakdi katkı sağlayacak. Artan enflasyon ve yaşam maliyetleri karşısında temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan emekliler için başlatılan bu hamle, sosyal belediyecilik uygulamaları kapsamında İzmir'deki en kapsamlı destek paketlerinden biri olarak öne çıkıyor.

İzmir'de Emekli Kira ve Alışveriş Desteği Kaç TL Oldu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen düzenli ayni ve nakdi yardımlar, 2026 yılı Ağustos ayı itibarıyla yeni bir seviyeye taşındı. Daha önce aylık 2 bin 500 lira olarak uygulanan Emekli Alışveriş Desteği, yapılan güncellemeyle birlikte 4 bin liraya yükseltildi. Bu artışla birlikte destek miktarında yaklaşık yüzde 60 oranında bir iyileştirme sağlandı. Emeklilerin mutfak masraflarına doğrudan katkı sunan bu ödeme, İzmir'in yerel ekonomisindeki hareketliliği de dolaylı yoldan etkiliyor.

Sadece alışveriş desteğiyle sınırlı kalmayan düzenleme, barınma maliyetlerini de kapsıyor. İhtiyaç sahibi emeklilere sağlanan kira desteği de tıpkı alışveriş yardımında olduğu gibi 2 bin 500 liradan 4 bin liraya çıkarıldı. Her iki destek kaleminden de yararlanma hakkı bulunan hak sahipleri, her ay toplamda 8 bin liralık bir ödeme alacak. Bu rakam, özellikle Konak, Karşıyaka ve Buca gibi kira maliyetlerinin hızla yükseldiği ilçelerde yaşayan dar gelirli emekliler için kritik bir can suyu niteliği taşıyor.

Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde hayata geçirilen bu artış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal destek bütçesindeki önceliklerini de ortaya koyuyor. Belediye, ayni yardımların yanı sıra nakdi yardımlarla da emeklilerin ekonomik kriz karşısındaki direncini artırmayı hedefliyor. Kent genelinde belirlenen sosyal yardım kriterlerini sağlayan tüm emekliler, bu yeni rakamlar üzerinden ödemelerini almaya başlayacak.

Su Faturalarında Emekli İndirimi Devam Ediyor mu?

Emekli Desteği Programı kapsamında sağlanan avantajlar yalnızca nakdi yardımlarla sınırlı kalmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü aracılığıyla emeklilerin en temel giderlerinden biri olan su faturalarında da önemli bir kolaylık sağlıyor. Şartları sağlayan ve ismine kayıtlı su aboneliği bulunan emekliler için ilk 4 metreküp su tüketimi tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Bu uygulama, özellikle tek başına yaşayan veya düşük tüketimli haneler için fatura yükünü büyük oranda ortadan kaldırıyor.

4 metreküplük ücretsiz kullanım sınırını aşan emekliler için ise indirimli tarife devreye giriyor. Ücretsiz miktarın üzerindeki su tüketimi, yüzde 50 indirimli tarifeyle faturalandırılıyor. GDZ Elektrik veya doğalgaz gibi diğer merkezi giderlerin arttığı bir dönemde, yerel yönetimin su faturalarında sağladığı bu destek, İzmirli emeklilerin aylık bütçe planlamasında önemli bir yer tutuyor. Su desteğinden yararlanmak için de tıpkı diğer yardımlarda olduğu gibi programın genel koşullarını sağlamak yeterli oluyor.

Sosyal belediyecilik vizyonuyla hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamayla Türkiye'deki diğer yerel yönetimlere de örnek teşkil eden bir model sunuyor. Emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bu bütünleşik destek paketi, kira, gıda ve altyapı hizmetlerini tek bir çatı altında birleştirerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Biz Varız Portalı Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, destek programına başvuruları tamamen dijital ortamda toplayarak süreci hızlandırıyor. Emekli Desteği Programı'ndan yararlanmak isteyen vatandaşlar, belediyenin resmi başvuru portalı olan bizvariz. İzmir. Bel. Tr adresi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Çevrim içi olarak alınan başvurular, sosyal yardım ekipleri tarafından titizlikle incelenerek hak sahipliği durumları belirleniyor.

Başvuru sürecinde dikkat edilen temel kriterler arasında İzmir'de ikamet ediyor olmak ve belirlenen gelir sınırlarının altında kalmak yer alıyor. Değerlendirme süreci tamamlanan ve başvurusu onaylanan emekliler, kira ve alışveriş desteklerinin yanı sıra su indiriminden de otomatik olarak faydalanmaya başlıyor. Dijital başvuru imkanı, özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı olan veya belediye binalarına gitmekte zorlanan yaşlı vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlıyor.

İzmir genelinde yaşayan yaklaşık 1 milyona yakın emekliyi doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren bu gelişme, kentin sosyal dokusunu koruma amacı taşıyor. Özellikle Bornova, Çiğli ve Gaziemir gibi işçi emeklisinin yoğun olduğu bölgelerde bu desteklerin hane halkı gelirine yapacağı katkı, yerel esnafın ticaret hacmine de olumlu yansıyacak. Bu hamle, İzmir'in emekli dostu bir şehir olma kimliğini pekiştirirken, ekonomik krizin yereldeki etkilerini azaltmaya yönelik stratejik bir adım olarak kaydediliyor.

Etiketler

#Izmir IzmirGundem EmekliDesteği CemilTugay Belediye Ekonomi SosyalYardim

Sıradaki haber

İzmir'de İki Kamu Kurumu Mal Alımı İçin İhaleye Çıkıyor
EkonomiGündem

İzmir'de İki Kamu Kurumu Mal Alımı İçin İhaleye Çıkıyor

11 saat önce
76

İlgili Haberler

İzmir'de Kamu Kurumları Yeni İhale İlanlarını Duyurdu
EkonomiGündem

İzmir'de Kamu Kurumları Yeni İhale İlanlarını Duyurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kamu kurumları köprü inşaatından araç kiralamaya kadar çeşitli alanlarda EKAP üzerinden ihaleye çıkıyor.

İzmirGündem Haber Masası
11 saat önce
62
Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu Hayatını Kaybetti
EkonomiGündem

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu Hayatını Kaybetti

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, kanser tedavisi gördüğü İstanbul'daki hastanede yaşamını yitirdi.

İzmirGündem Haber Masası
12 saat önce
48
Sınırda 3 Bin 600 Tır Bekliyor: İZSİAD'dan Acil Eylem Çağrısı
EkonomiGündem

Sınırda 3 Bin 600 Tır Bekliyor: İZSİAD'dan Acil Eylem Çağrısı

Kapıkule'de bekleyen tır sayısı 3 bin 600'ü aşarken İZSİAD, vize krizi ve sınır kuyrukları için üç maddelik acil çözüm planı açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
22 saat önce
85
İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta
EkonomiGündem

İzmir'de İlk Kez Altın Kivi Dikildi: Ödemiş'te 289 Fide Toprakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'in Tekke ve Artıcak mahallelerinde üreticilere 289 adet altın kivi fidesi dağıtarak dikimini tamamladı.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
97
Basmane Çukuru 75 Milyon Dolara Satışta: Odalardan İhaleye Tepki
EkonomiGündem

Basmane Çukuru 75 Milyon Dolara Satışta: Odalardan İhaleye Tepki

TMSF'nin Basmane Çukuru'nu 75 milyon dolara satışa çıkarmasına tepki gösteren meslek örgütleri alanın kamusal mülkiyette kalmasını istedi.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
100
Elektrikte 3 Bin kWh Sınırına Tepki: Fatura İki Katına Çıkıyor
EkonomiGündem

Elektrikte 3 Bin kWh Sınırına Tepki: Fatura İki Katına Çıkıyor

Elektrik desteğinde yıllık sınırın 3 bin kilovatsaate inmesine tepki gösteren Ednan Arslan, 250 kWh faturasının 1.675 liraya fırladığını açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
235