Gündem

İzmir'de 10 Günde 3 Kadın Cinayeti: CHP'den İktidara Sert Tepki

CHP İzmir İl Başkanlığı, kentte 10 günde yaşanan üç kadın cinayetinin ardından İstanbul Sözleşmesi ve ağırlaştırılmış cezalar için çağrı yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
8 görüntülenme
İzmir'de 10 Günde 3 Kadın Cinayeti: CHP'den İktidara Sert Tepki
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Seferihisar’da Ebru Serep, Çeşme’de Pınar Güneş ve Menemen’de avukat Özge Penbegül’ün son 10 gün içinde katledilmesi üzerine CHP İzmir İl Başkanlığı basın açıklaması düzenledi. İl Başkanı Utku Gümrükçü ve İl Kadın Kolları Başkanı Nilay Kökkılınç, kadın cinayetlerinin toplumsal bir sorun olduğunu vurgulayarak İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti.

İzmir İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Nilay Kökkılınç, son 10 günde İzmir’de üç, Adana’da ise bir kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. Türkiye’de kadın cinayetlerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Kökkılınç, koruma ve uzaklaştırma tedbirlerinde dijital teknolojilerden daha fazla yararlanılması gerektiğini belirtti.

CHP İzmir'den Silahsızlanma ve Eğitim Çağrısı

Kadın cinayetlerinde ateşli silah kullanımının yüksek oranına değinen Kökkılınç, silahsızlanma çağrısı yaparak şu talepleri sıraladı:

  • Silah taşıma yetkisi olan kamu görevlilerine ve güvenlik personeline periyodik psikolojik testler ve öfke kontrolü değerlendirmesi yapılmalıdır.
  • RTÜK, medyada kullanılan eril dilden ve şiddeti özendiren yayınlardan kaçınılması için görevini yerine getirmelidir.
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın cinayeti dosyalarına mutlaka müdahil olmalıdır.
  • Sığınma evlerinin kapasitesi, kentlerin kadın nüfusuna göre artırılmalıdır.
  • Sendikal sözleşmelere, kadına şiddet uygulayanların iş akdinin feshine dair hükümler eklenmelidir.

"Bu Mesele Müge Anlı'ya Havale Edilemez"

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, iktidarın 25 yıllık yönetiminde kadın cinayetlerini önleme noktasında irade ortaya koyamadığını savundu. Menemen’de yaşanan cinayetin vahametine dikkat çeken Gümrükçü, "Bu topraklarda kadın cinayeti adeta bir kanun olmuş durumda. İstanbul Sözleşmesi raftan indirilerek acilen uygulanmalıdır" dedi.

Yargı süreçlerindeki yetersizlikleri Çiğli’de yaşanan bir olay üzerinden eleştiren Gümrükçü, kocasını öldürmeye teşebbüs eden sanığa verilen cezanın Yargıtay tarafından "çok" bulunarak bozulmasını hatırlattı. Cezaların ağırlaştırılması için daha kaç kadının ölmesi gerektiğini soran Gümrükçü, "Bu mesele televizyon programlarına, Müge Anlı’ya havale edilecek bir konu değildir. Devletin bir irade koyması şarttır" ifadelerini kullandı.

Toplantıda, boşanma ve velayet dosyalarında tarafların psikologlar tarafından izlenmesi, kolluk kuvvetlerinin ihmallerinin sorgulanması ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin ilköğretimden itibaren başlatılması gerektiği vurgulandı.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#KadinCinayetleri#CHP#Seferihisar#Cesme#Menemen#IstanbulSozlesmesi

Sıradaki haber

Menemen'de 19 Yıllık Sır Çözüldü: 4 Aile Üyesi Tutuklandı
Gündem

Menemen'de 19 Yıllık Sır Çözüldü: 4 Aile Üyesi Tutuklandı

2 gün önce
112

İlgili Haberler

Menemen'de Avukat Özge Penbegül Son Yolculuğuna Uğurlandı
Gündem

Menemen'de Avukat Özge Penbegül Son Yolculuğuna Uğurlandı

İzmir Menemen'de nişanlısı tarafından öldürülen 26 yaşındaki avukat Özge Penbegül, tabutuna örtülen cübbesiyle son yolculuğuna uğurlandı.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
124
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü Torbalı'da Sahaya İndi
Gündem

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü Torbalı'da Sahaya İndi

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Torbalı'da oda temsilcileri ve esnafla bir araya gelerek ekonomik sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
116
Menemen'de Gözde Akbaba Cinayeti: Katile Ağırlaştırılmış Müebbet
Gündem

Menemen'de Gözde Akbaba Cinayeti: Katile Ağırlaştırılmış Müebbet

Menemen'de Gözde Akbaba'yı sokak ortasında öldüren Lokman Etken, ağırlaştırılmış müebbet ve ruhsatsız silahtan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
156
Menemen'deki Gözde Akbaba cinayetinde karar: Katile ağırlaştırılmış
Gündem

Menemen'deki Gözde Akbaba cinayetinde karar: Katile ağırlaştırılmış

İzmir Menemen'de 26 yaşındaki Gözde Akbaba'yı sokak ortasında tabancayla öldüren Lokman Etken, ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
179
Menemen'de Polis Memuru Avukat Nişanlısını Öldürüp İntihar Etti
Gündem

Menemen'de Polis Memuru Avukat Nişanlısını Öldürüp İntihar Etti

Menemen Tülbentli Mahallesi'nde polis memuru Aykut Erol, nişanlısı avukat Özge Penbegül'ü tabancayla öldürdükten sonra aynı silahla yaşamına son verdi.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
181
Menemen'de 21 Yıllık Sır Çözüldü: Bakan Gürlek Duyurdu
Gündem

Menemen'de 21 Yıllık Sır Çözüldü: Bakan Gürlek Duyurdu

Adalet Bakanı Akın Gürlek, İzmir Menemen dahil üç ildeki faili meçhul dosyaların aydınlatıldığını ve toplam 71 cinayetin çözüldüğünü açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
201