Cemil Tugay'dan AK Parti ve MHP'ye Sert Tepki: Bu Siyasi Bir Komplodur
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Arıtma Tesisi'ndeki kaza ve İzmir'in engellenen projeleri üzerinden AK Partili isimlere "siyasi komplo" çıkışıyla yanıt verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde yaşanan ve Sabri Kılınç’ın hayatını kaybettiği acı kaza üzerinden yürütülen tartışmalara çok sert tepki gösterdi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın acılı aileyi ziyaret ederek paylaştığı videoyu "seviyesiz siyaset" olarak nitelendiren Tugay, olayın perde arkasında kurgulanmış bir "siyasi komplo" olduğunu iddia etti.
"Acılı Ailenin Duyguları İstismar Ediliyor"
Başkan Cemil Tugay, meclis toplantısında olayın henüz aydınlanmamış yönleri olduğunu ve ailenin acısının taze olduğunu hatırlattığını belirterek, AK Partili Çankırı'nın tavrını eleştirdi. Tugay, "Söylemimin hemen ertesi günü Sayın Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ailenin evine kameralarla gidip, o insanların üzüntülü hallerinden faydalanıp, onları kesip, bölüp parçalayıp kendi reklamını yapmayı amaçlayan dramatik bir video hazırlaması, bana kendi yarattıkları seviyesiz siyaseti daha da aşağı düşürmenin bir örneği olarak göründü" dedi.
Siyasetin bu denli bir istismar üzerine kurulmasına inanamadığını ifade eden Tugay, "İnsanların acıları üzerine onların durumlarını istismar ederek, durumun hassasiyetini kendi reklamına çevirerek siyaset yapmak ne zaman normal oldu? Ne zaman biz bunu kabul eder hale geldik?" sorularını yöneltti. Tugay, bu tür girişimlerin İzmir siyasetine yakışmadığını vurguladı.
İZSU ve Vinç Olayındaki MHP Detayı
Başkan Tugay, kazanın ardından yaşanan süreçte İZSU ekiplerinin engellenmeye çalışıldığını çarpıcı bir örnekle açıkladı. Tugay'ın verdiği bilgilere göre, olay yerine çağırılan vincin ödemesi İZSU tarafından yapılmak istenmesine rağmen, araya siyasi isimler girdi. Tugay, "İZSU’daki arkadaşlarımız, çağırılan vincin ödemesini kendilerinin yapacaklarını söylemesine rağmen bu firmayla tanışıklığı olan MHP Çiğli İlçe Başkan Yardımcısı Numan Öztürk, ‘hayır ben ödeyeceğim’ diyor ve İZSU’ya ödetmiyor. Bunu bugün öğrenmiş olduk" ifadelerini kullandı.
Bu durumu "kurgu" ve "karalama çalışması" olarak tanımlayan Tugay, sürecin planlı ilerlediğini savundu. İZSU çalışanlarının ödeme teklifine rağmen kendi adına fatura kestiren kişinin MHP'li bir yönetici olmasının siyasi ahlakla bağdaşmadığını söyleyen Tugay, "Bu bir siyasi komplodur. Özellikle bizim ödeyeceğimizi söylediğimiz halde kendi adına fatura kestirip, ondan sonra da ‘siz ödemediniz biz ödedik’ diyorlar. İzmir halkını ve hepimizi Allah bunlardan korusun" dedi.
Kazadaki Soru İşaretleri: "Normal Olmayan Bir Durum Var"
Çiğli Arıtma Tesisi’ndeki kazanın oluş şekline dair teknik detayları da paylaşan Başkan Tugay, hayatını kaybeden Sabri Kılınç'ın kullandığı aracın izlediği rotanın şüpheli olduğunu belirtti. Normal şartlarda Kemalpaşa’daki arıtma tesisinden alınan çöplerin Çiğli’deki transfer alanına getirilmesi gerektiğini, oradan da Bergama Bertaraf Tesisi’ne gönderildiğini hatırlattı.
Tugay, kazanın yaşandığı anla ilgili şu detayları verdi: "Bu arkadaşımız çöpü yerine dökmek yerine daha ileride konuyla alakasız başka bir yere götürüyor arabayı. Bunu neden yaptığını bilmiyoruz. Bunun açığa çıkması lazım. Hiç kimseyi suçlamıyoruz ama normal olmayan bir durum var. Normal olmayan bir durum varken ve acılı bir aile varken kalkıp bunu kendi siyasi şovu için istismar etmeye çalışan insanları kınamaktan öte söyleyebileceğim bir şey yok."
Eyüp Kadir İnan'a Gece Yarısı Yanıtı
Başkan Tugay'ın hedefinde sadece Çankırı değil, AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan da vardı. İnan’ın sosyal medya paylaşımlarının zamanlamasına dikkat çeken Tugay, "Yaptığı paylaşımın saatine baktım, gece 23.50. O saatte bir insan çok anormal bir durum olmadıkça böyle bir paylaşım yapmaz. Bir suçluluk hissiyle beraber açığa çıkmış olmalarının verdiği bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorum" dedi. Tugay, AK Partili milletvekillerinin Ankara’daki bürokratları İzmir’e hizmet gelmemesi için etkilediğini iddia etti.
Tugay, İzmir'in engellenen projelerini şu şekilde sıraladı:
- Körfez Temizliği: "Körfez temizliği ile ilgili bir kuruş katkı vermediniz. Gelin körfezi temizleyelim diyoruz, ses yok."
- Karşıyaka Stadı: "Karşıyaka Stadı’nı yapmadılar, biz yapacağız diyoruz ona da engel çıkarıyorlar."
- Ulaşım ve Altyapı: "İkinci çevreyolu bu şehrin elzem işidir. Bir metre metro yapmadınız burada. İZBAN’ı yüzde 50 ortak aldık mahvettiniz."
- Bekleyen Onaylar: "Su kuyusuna bile izin vermeyen, deniz suyu arıtma projesine aylardır cevap vermeyen bir anlayışla karşı karşıyayız."
- Kentsel Dönüşüm: "İstanbul’daki 'yarısı bizden' kampanyasını İzmir için de yapın diyoruz, cevap alamıyoruz."
"İzmir'in Başına Kötü Bir Şey Gelsin Diye Bekliyorlar"
AK Partili ve MHP'li siyasetçilere hizmet odaklı siyaset yapma çağrısında bulunan Tugay, rakiplerini karalayarak başarılı olunamayacağını söyledi. Tugay, "Siyasetçi, insanlara, halkına hizmet etmek için bu göreve soyunmuş insandır. Birilerini karalamak için değil. Sizin başarısızlığınız gün gibi ortada. İzmir’in başına kötü bir şey gelsin, İzmir kötü olsun diye adeta bekliyorlar ve kötü bir şey geldiğinde seviniyorlar" diye konuştu.
Başkan Tugay, İzmir halkının kimin hizmet ettiğini, kimin ise engel olduğunu çok iyi bildiğini belirterek, "İzmirli sizin gözünüzün bebeğini biliyor; delirdiniz mi? Bu sorunların çözümü için kaynak da ayıracaksınız, çaba da göstereceksiniz" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Bu sert açıklamalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Cumhur İttifakı arasındaki gerilimin yeni bir boyuta taşındığını gösteriyor.
Bu gelişmeler, özellikle Çiğli, Kemalpaşa ve Bergama hattındaki operasyonel süreçleri ve İzmir genelindeki dev altyapı projelerinin geleceğini yakından ilgilendiriyor.
Sık Sorulan Sorular
Cemil Tugay neden "siyasi komplo" ifadesini kullandı?
Başkan Tugay, Çiğli'deki kazada kullanılan vincin ödemesinin İZSU tarafından yapılmak istenmesine rağmen, MHP Çiğli İlçe Başkan Yardımcısı Numan Öztürk'ün ödemeyi kendi adına yaparak "belediye ödemedi" algısı yaratmaya çalıştığını savundu. Bu durumun ve AK Partili milletvekillerinin hazırladığı videoların planlı bir karalama kampanyası olduğunu belirtti.
Çiğli Arıtma Tesisi'ndeki kazada şüpheli görülen durum nedir?
Başkan Tugay, hayatını kaybeden Sabri Kılınç'ın kullandığı çöp kamyonunun, normal rotası olan transfer alanı yerine konuyla alakasız başka bir noktaya gittiğini ve kazanın orada yaşandığını açıkladı. Bu rotasyon değişikliğinin nedeninin henüz bilinmediğini ve olayın bu yönüyle araştırılması gerektiğini vurguladı.
İzmir'de hangi projelerin engellendiği iddia ediliyor?
Cemil Tugay; Karşıyaka Stadı'nın yapımı, İzmir Körfezi temizliği için gerekli kaynaklar, bekleyen dış krediler, yeni su kuyularının açılmasına yönelik izinler ve deniz suyu arıtma tesisi gibi hayati projelerin merkezi hükümet ve AK Partili milletvekilleri tarafından engellendiğini iddia etti.
Etiketler


