Bahçeli'den Erken Seçim ve Gıda Güvenliği Çıkışı: İzmirli Çiftçiyi...
MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP'nin ara seçim talebine kapıyı net bir şekilde kapatırken, gıda güvenliğini "milli beka" meselesi ilan ederek tarımda üretim seferberliği çağrısı yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmayla Türkiye'nin hem iç hem de dış gündemine dair kritik bir yol haritası çizdi. Kürsüye oldukça dinamik bir giriş yapan Bahçeli, özellikle gıda güvenliği, Ortadoğu'daki savaş tamtamları ve CHP'nin ara seçim taleplerine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bahçeli'nin "Gıda güvenliği bir beka meselesidir" sözleri, Türkiye'nin tarım ambarı olan İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki üreticiler için yeni bir dönemin sinyali olarak yorumlandı.
"Ara Seçim Yok, Seçim Zamanında Yapılacak"
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Lideri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in gündeme getirdiği ara seçim tartışmalarına son noktayı koydu. Bahçeli, "CHP kapısındaki sıkışıklığı Türkiye'yi karıştırarak karalamaya heves etmesin. Ara seçim yok. Seçim zamanındadır. Türk milletinin iradesidir ve o iradeye şimdiden saygı duymak lazım" ifadelerini kullanarak sandık için 2028 yılını işaret etti. Bu açıklama, siyaset kulislerinde erken seçim beklentisi içinde olan kesimler için kapıların tamamen kapandığı şeklinde değerlendirildi.
Bahçeli, iç cephenin sağlam tutulması gerektiğine vurgu yaparak, Terörsüz Türkiye sürecinin önemine değindi. MHP'nin çizgisini sorgulayan muhalefeti "basiretsizlik" ile suçlayan Bahçeli, "İç cepheyi sağlam tutmadan, dış kuşatmayı yarmak mümkün değildir. Terörsüz Türkiye süreci, tarlaları ekinle buluşturan bir gelecektir" dedi. Bu süreçte devletin omurgasını yumuşatmaya çalışan odaklara karşı uyanık olunması gerektiğini belirtti.
Gıda Güvenliği ve Tarımda Üretim Seferberliği
Haberin en can alıcı noktalarından birini gıda güvenliği oluşturdu. Bahçeli, tarımın sadece çiftçinin gündemi olmadığını, doğrudan milli bir güvenlik meselesi olduğunu savundu. "Bize düşen köyü boşaltan değil, milletin efendisi olan köylüyü yaşatan politikaları hakim kılmaktır" diyen Bahçeli, Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na ortak bir çağrı yaptı. Okullardaki "Yerli Malı Haftası" anlayışının güncellenerek müfredatta daha etkin yer alması gerektiğini söyledi.
Bahçeli, gıda fiyatlarındaki artışa ve fırsatçılara da değinerek, "Fırsatçıları tek tek belirlemeleri ve nerede bir gayrimeşru kazanç alanı varsa derhal devlet eliyle kapatılmalıdır" uyarısında bulundu. Güvenli gıdaya erişimin Türk milletinin geleceğini belirleyeceğini vurgulayan MHP Lideri, çocukların sofrasını korumanın vatanı korumakla eşdeğer olduğunu ifade etti.
Dünya Barış Konseyi Önerisi ve Ortadoğu Analizi
Küresel gelişmeleri "çok katmanlı bir hesaplaşma ağı" olarak tanımlayan Bahçeli, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları sonrası sağlanan iki haftalık ateşkesin kalıcı bir çözüm olmadığını dile getirdi. Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı şartı ve İran'ın 10 maddelik teklifi gibi detayları hatırlatan Bahçeli, silahların susmasının sadece bir "ara safha" olduğunu belirtti. İsrail'in Lübnan saldırılarının derhal durdurulması gerektiğini ve uluslararası sistemin İsrail üzerinde baskı kuramamasının esas sorun olduğunu ekledi.
Üçüncü Dünya Savaşı riskine karşı somut bir öneri getiren Bahçeli, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres öncülüğünde; ABD, Rusya, Çin, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin katılımıyla bir "Dünya Barış Konseyi" kurulmasının tarihi bir mecburiyet olduğunu savundu. Türkiye'nin bu konuda elini taşın altına koymaya hazır olduğunu belirten Bahçeli, bölgesel sarsıntıların Türkiye'ye fatura edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Emniyet Mensupları ve Polis İntiharları Gündemde
Bahçeli'nin konuşmasında dikkat çeken bir diğer başlık ise polislerin çalışma koşullarıydı. Emniyet mensuplarının fazla mesai ve sınırları belirsiz nöbet görevleri altında ezildiğini ifade eden Bahçeli, "Polis intiharlarını es geçmemek gerekir. Psikolojik baskının yıprattığı hiçbir polis kardeşimizi görmezden gelmemiz mümkün değildir" dedi. Türk polisinin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyen MHP Lideri, emniyet teşkilatındaki hayat şartlarının iyileştirilmesi için adım atılması gerektiğini vurguladı.
İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?
Bahçeli'nin gıda güvenliği ve tarım vurgusu, özellikle İzmir'in Menderes, Torbalı, Tire ve Bayındır gibi tarım havzalarını yakından ilgilendiriyor. İzmirli üreticilerin girdi maliyetleri ve pazar sıkıntıları yaşadığı bir dönemde, köylüyü "milletin efendisi" olarak tanımlayan politikaların destekleneceği mesajı, bölgedeki tarım kooperatifleri ve yerel yönetimler için stratejik bir önem taşıyor. Ayrıca, polis haklarına yönelik çıkışın, İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan binlerce polis memurunun çalışma standartlarına yönelik bir iyileştirme beklentisi yaratması öngörülüyor.
Bu açıklamalar, İzmir'in hem bir tarım kenti hem de stratejik bir liman kenti olması hasebiyle, küresel ticaret yolları ve gıda tedarik zinciri üzerindeki etkileriyle doğrudan ilişkilidir. Özellikle İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri gibi kurumların, Bahçeli'nin işaret ettiği "güvenli gıda seferberliği" kapsamında önümüzdeki dönemde daha aktif rol alması beklenebilir.
Sık Sorulan Sorular
Bahçeli'nin önerdiği Dünya Barış Konseyi'nde hangi ülkeler yer almalı?
MHP Lideri Devlet Bahçeli, bu konseyin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında toplanmasını önerdi. Konseyde Türkiye ile birlikte ABD, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği'nin yer alması gerektiğini savunan Bahçeli, bu mekanizmanın Üçüncü Dünya Savaşı riskine karşı tarihi bir sorumluluk olduğunu belirtti.
Yerli Malı Haftası ile ilgili öneri neyi kapsıyor?
Bahçeli, okullarda kutlanan Yerli Malı Haftası'nın sadece meyve yenen bir etkinlikten öteye geçmesini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla, çocuklara toprağın öneminin anlatıldığı, paylaşma kültürünün aşılandığı ve milli üretimin bilincinin verildiği güncellenmiş bir program öneriyor.
Polislerin çalışma şartları hakkında hangi uyarılar yapıldı?
Bahçeli, emniyet mensuplarının üzerindeki fazla mesai yükünün ve belirsiz nöbet saatlerinin psikolojik bir baskı oluşturduğunu ifade etti. Özellikle polis intiharlarının görmezden gelinemeyeceğini belirten MHP Lideri, güvenlik güçlerinin hayat şartlarının iyileştirilmesi ve sahipsiz bırakılmaması gerektiğini önemle vurguladı.
Etiketler


