Gündem

Tunç Soyer'den Savcıya İddianame Çağrısı: 14 Aydır Neyi Bekliyorsunuz?

Buca Kırklar Cezaevi'nde 14 aydır tutuklu bulunan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, adli tatil dönüşü savcıya iddianamenin yazılması için çağrıda bulundu.

İzmirGündem Haber Masası
195 görüntülenme
Tunç Soyer'den Savcıya İddianame Çağrısı: 14 Aydır Neyi Bekliyorsunuz?
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Buca Kırklar'daki İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nun B/63 numaralı koğuşunda 14 aydır tutuklu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer, adli tatilin sona ermesine günler kala yargı sürecine dair sert bir açıklama yaptı. Kooperatif soruşturması kapsamında yaklaşık 400 gündür özgürlüğünden mahrum bırakılan Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajla, dosyadaki tüm delillerin toplanmış olmasına rağmen iddianamenin hala hazırlanmamış olmasına tepki gösterdi. İzmir siyasetinin son dönemdeki en çok konuşulan ismi olan Soyer, 24 Ağustos 2026 tarihli mesajında, savcının tatil dönüşü artık somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Soyer'den "Zimmet" Suçlamasına Sert Benzetme: Ceset Nerede?

Hakkındaki "zimmet" suçlamalarına dair bugüne kadar hiçbir somut yanıt alamadığını belirten Tunç Soyer, yaşadığı hukuki süreci çarpıcı bir benzetmeyle dile getirdi. Kasten öldürme suçu üzerinden bir örnekleme yapan Soyer, "Varsayalım ki kasten öldürmeyle suçlanıyorsunuz ama böyle bir şey yapmadığınıza eminsiniz. Sormaz mısınız, öldürülen kim? Nerede, ne zaman, nasıl öldürülmüş? Ceset nerede? Sorarsınız" ifadelerini kullandı. Kendisine yöneltilen suçlamaların altının boş olduğunu savunan eski başkan, zimmete geçirildiği iddia edilen paranın miktarı, eylemin yeri ve zamanı konusunda 14 aydır hiçbir bilgilendirme yapılmadığını aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönemdeki kooperatif projeleriyle ilgili yürütülen bu soruşturma, kentin tarım ve yerel kalkınma modellerini de doğrudan etkiliyor. Soyer, dosyada bulunan her belgenin kendi suçsuzluğunu tekrar tekrar kanıtladığını ifade ederken, toplanan delillere rağmen sürecin sürüncemede bırakılmasının hukuki değil, idari bir gecikme olduğunu ima etti. Bu durum, özellikle İzmir'deki kooperatifleşme hareketine gönül veren binlerce üretici ve belediye iştiraklerinde çalışan personel tarafından yakından takip ediliyor.

8 Aydır SEGBIS Boykotu: Hakimler Sorularımı Cevapsız Bırakıyor

Tunç Soyer'in açıklamasındaki en dikkat çekici detaylardan biri de 8 aydır sürdürdüğü SEGBIS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) boykotu oldu. Her ay düzenlenen tutukluluk gözden geçirme duruşmalarına katılmadığını açıklayan Soyer, bu kararının gerekçesini hakimlerin sessizliğine bağladı. 8 aydır hiçbir hakimin yönelttiği temel sorulara cevap vermediğini belirten Soyer, savunma hakkının kısıtlandığını ve muhatap bulamadığını dile getirdi. 400 günü aşan tutukluluk süresince yargı makamlarının sessiz kalması, İzmir kamuoyunda da adaletin tecellisi konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

İzmir adliyesindeki tatil sürecinin haftaya sona erecek olmasını bir fırsat olarak gören Soyer, ilgili savcıya doğrudan seslendi. "Çok şükür İzmir’de Adalet’in tatili haftaya bitiyor. Sayın Savcı’nın tatil dönüşü, artık iddianameyi yazmasını, sorularımı cevapsız bırakmamasını diliyorum" diyen Soyer, belirsizliğin sona ermesini bekliyor. İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'ndan gönderilen bu mesaj, sadece bir hukuki talep değil, aynı zamanda İzmir'in son beş yılına yön veren bir ismin adalet arayışı olarak kayıtlara geçti.

İzmir Siyaseti ve Hukuk Dünyası İddianameye Kilitlendi

Tunç Soyer'in tutukluluk süreci, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut yönetim şeması ve gelecek siyasi projeksiyonları üzerinde de belirleyici bir rol oynuyor. Özellikle Buca ve Kırklar bölgesindeki cezaevi yerleşkesinden gelen her haber, İzmir'in siyasi koridorlarında geniş yankı buluyor. İddianamenin yazılmamış olması, savunma tarafının hangi argümanlara karşı hazırlık yapacağını bilmemesine neden olurken, Soyer'in avukatları da dosyadaki tüm delillerin lehe olduğunu savunmaya devam ediyor. İzmir'deki hukuk çevreleri, adli tatil sonrası savcılığın hazırlayacağı iddianamenin, kooperatifler üzerinden yürütülen tüm projelerin yasal statüsünü de netleştireceğini öngörüyor.

Bu gelişme, İzmir'in 30 ilçesindeki yerel yönetim temsilcilerini, kooperatif ortaklarını ve Soyer döneminde hayata geçirilen sosyal projelerin paydaşlarını doğrudan ilgilendiriyor. 14 aydır süregelen bu belirsizlik, İzmir halkının belediyecilik hizmetlerine bakış açısını ve yargıya olan güvenini de test eden bir sürece dönüşmüş durumda. Soyer'in koğuş numarasından tarihine kadar paylaştığı detaylı bilgiler, sürecin şeffaflığına dair toplumsal bir beklenti oluşturmayı hedefliyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#TuncSoyer#Buca#Adalet#Gundem#Cezaevi

Sıradaki haber

Buca Belediyesi'nin 2027 Bütçesi 7,8 Milyar Lira Oldu
Gündem

Buca Belediyesi'nin 2027 Bütçesi 7,8 Milyar Lira Oldu

1 gün önce
111

İlgili Haberler

Buca'da Jandarma Arazisine 320 Dairelik Dev Lojman Projesi
Gündem

Buca'da Jandarma Arazisine 320 Dairelik Dev Lojman Projesi

İzmir Valiliği, Buca Tınaztepe'deki İl Jandarma Komutanlığı arazisine 11 bloktan oluşan 320 dairelik lojman ve sosyal tesis inşa edecek.

İzmirGündem Haber Masası
4 gün önce
348
İzmir Buca'da Dev Sahte İçki Operasyonu: 23 Bin Şişe Yakalandı
Gündem

İzmir Buca'da Dev Sahte İçki Operasyonu: 23 Bin Şişe Yakalandı

İzmir Buca'da düzenlenen operasyonda piyasa değeri 3,8 milyon TL olan 23 bin 40 şişe sahte içki ile binlerce bandrol ve etiket ele geçirildi.

İzmirGündem Haber Masası
6 gün önce
314
Buca'da Yangın Alarmı: BUCAKUT'tan Hayati Uyarılar
Gündem

Buca'da Yangın Alarmı: BUCAKUT'tan Hayati Uyarılar

Buca Belediyesi Arama Kurtarma Birimi BUCAKUT, Yangından Korunma Haftası kapsamında yangın tüpü kullanımı ve güvenlik önlemleri hakkında kritik uyarılar yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
14 gün önce
213
Buca'da Kursiyerlerden Renkli Buluşma: Bahçede El Emeği Sergisi
YaşamGündem

Buca'da Kursiyerlerden Renkli Buluşma: Bahçede El Emeği Sergisi

Buca Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi kursiyerleri, düzenlenen bahçe buluşmasında el emeği ürünlerini sergileyerek dayanışma mesajı verdi.

İzmirGündem Haber Masası
21 saat önce
57
Buca Zübeyde Hanım Huzurevi'nin Kapasitesi 500'e Çıkarıldı
YaşamGündem

Buca Zübeyde Hanım Huzurevi'nin Kapasitesi 500'e Çıkarıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zübeyde Hanım Huzurevi'nde açtığı ek bina ile geriatri kapasitesini 158'e, toplam kontenjanı ise 500'e yükseltti.

İzmirGündem Haber Masası
23 saat önce
61
Buca'da Okul Çevrelerine Zabıta Denetimi: Kesici Aletlere Geçit Yok
EğitimGündem

Buca'da Okul Çevrelerine Zabıta Denetimi: Kesici Aletlere Geçit Yok

Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, yeni eğitim döneminde okul çevrelerindeki işletmelerde kesici alet, hijyen ve ruhsat denetimi gerçekleştirdi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
87

İlgili Rehberler