Gündem

Tugay: İzmir Kooperatifçilikte Öncü Olacak

8 görüntülenme
0 paylaşım
Tugay: İzmir Kooperatifçilikte Öncü Olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 2025'in Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Kooperatifler Yılı" ilan edilmesi vesilesiyle İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen İzmir Kooperatifçilik Buluşmaları'na katıldı. Etkinlikte, yerel yönetim temsilcileri, iş dünyası, kooperatif temsilcileri, akademisyenler ve bürokratlar bir araya geldi.

Başkan Tugay, açılış konuşmasında İzmir'in kooperatifçilik alanındaki güçlü geçmişine vurgu yaparak, kentteki yaklaşık 300 tarımsal kalkınma, sulama ve su ürünleri kooperatifinin önemine değindi. İzmir'deki kooperatiflerin Türkiye'ye örnek olacak başarılara imza attığını belirten Tugay, bu başarıları daha da ileriye taşımak için kararlı olduklarını ifade etti.

İklim krizi ve kuraklığın tarım üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Tugay, su kaynaklarının verimli kullanılmasının gerekliliğini vurguladı. Tarımda su kullanımını azaltacak ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmeyi hedeflediklerini belirten Tugay, arıtma suları ve gri suyun yeniden kullanımına yönelik çalışmaların yoğunlaştırılacağını ve kullanılan suyun yüzde 40'ının yeniden kullanılabilir hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Yer altı su rezervlerine ilişkin detaylı veri eksikliğine de değinen Tugay, İzmir'in tüm havzaları için hidrojeolojik haritalar hazırlanacağını belirtti. Kaçak kuyu sorununa dikkat çekerek, bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı. Sulama tekniklerinden ürün seçimine kadar birçok konuda kooperatiflerle işbirliği yapacaklarını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflere verdiği desteğin artarak devam edeceğini belirten Tugay, kooperatifçiliğin sadece üretimde değil, tüketimde de önemli bir rol oynadığını vurguladı. İZMAR tanzim satış marketlerinin sayısının yıl sonuna kadar 20'ye çıkarılacağını açıkladı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, İzmir'deki tarımsal amaçlı kooperatiflerin sayısının 289 olduğunu hatırlatarak, üretim süreçlerinin çağın gerektirdiği yöntemlerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kamu, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplumun işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Etkinlik kapsamında, kooperatifçiliğin vizyonu, yeni nesil kooperatifçilik, yerel yönetimlerin rolü ve İzmir'in kooperatifçilik geleceği gibi konuların ele alındığı paneller düzenlendi.

[🤖 Bu haber için resimler Yapay Zeka yardımı ile oluşturulmuştur.]

#Izmir IzmirGundem Kooperatif CemilTugay YerelYonetim Tarim Ekonomi IzmirBelediyesi
Paylaş: