Ekonomi

Tireli İncir Üreticisine Büyükşehir'den Büyük Destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire'de incirde kaliteyi düşüren ekşilik böceğine karşı 4 bin 350 adet biyoteknik tuzak dağıtarak üreticiye nefes aldırdı.

İzmirGündem Haber Masası
149 görüntülenme
Tireli İncir Üreticisine Büyükşehir'den Büyük Destek
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Tire'nin bereketli topraklarında incir mesaisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı yeni nesil tuzaklarla başladı. Kent tarımının binlerce yıllık simgesi olan incirde verim kaybını durdurmak için harekete geçen ekipler, Türkiye üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılayan İzmir'de çiftçinin en büyük kabusu olan ekşilik böceğine karşı savaş açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İzmir’deki toplam incir üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı Tire’de, yeni sezon öncesi 4 bin 350 adet çekici yem tuzağı dağıtarak üreticiyi yalnız bırakmadı. Dağıtım sırasında ziraat mühendisleri, özellikle hasat döneminde meyvede ekşime, çürüme ve tehlikeli bir madde olan aflatoksin oluşumuna neden olan ekşilik böceği hakkında üreticilere kritik bilgiler verdi.

Tire'de Ekşilik Böceğine Karşı Biyoteknik Mücadele

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kimyasal ilaçların çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları minimize etmek amacıyla biyoteknik yöntemlere ağırlık veriyor. Kimyasal mücadelenin sınırlı ve riskli olduğu incir üretiminde, çevre dostu bu tuzaklar ihracat kalitesini korumak adına hayati önem taşıyor. Dağıtılan cezbedici yem tuzakları, 1,5-2 litrelik ağzı kapalı plastik kaplardan oluşurken; bu kapların içine su, maya ve incir konularak hazırlanan doğal bir karışım yerleştiriliyor.

Bu basit ama etkili düzenek, ekşilik böceklerini meyveden uzaklaştırarak kapların içine çekiyor. Böylece hem ürünün dalında çürümesi engelleniyor hem de dünya pazarına ihraç edilen İzmir incirlerinin kalite standartları korunmuş oluyor. Belediye yetkilileri, bu yöntemin sadece ürün kalitesini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda üreticinin girdi maliyetlerini ciddi oranda düşürdüğünü vurguluyor.

İzmirli Üreticiler Ne Diyor? "Verim Düştü, Çözüm Bekliyoruz"

Tireli üreticiler, dağıtılan tuzakların bahçelerindeki verim kaybını durduracağına inanıyor. Üretici Hasan Hüseyin Akçay, yapılan desteğin önemine dikkat çekerek, "Çiftçimiz için yapılan her destek bizim için faydalıdır. İncirde ekşime sorunu yaşıyorduk. Bu bölgenin inciri çok kalitelidir, bu tuzağın büyük faydası olacağını düşünüyorum" dedi. Dağıtımı tesadüfen görüp bilgi alan üretici Seher Taş Anlı ise daha önce bu zararlıyı Akdeniz böceği sandıklarını belirterek, "Ekşilik böceği diye bir şey olduğunu yeni öğrendik. Meyvelerimiz telef oluyor, üretici buradan büyük zarar görüyor. Kimyasal ilaçlar yetersiz kalıyordu, bu doğal yöntem harika bir çözüm" ifadelerini kullandı.

Yıllardır üretim yapan Bekir Gedikoğlu, incirin içindeki ekşi tat ve kararma nedeniyle ürünlerin "hurdaya" çıktığını belirterek doğal yöntemlerin önemini vurguladı. 1977 yılından bu yana TARİŞ ortağı olan ve yıllık 25 ton incir üretimi gerçekleştiren Özcan Akkuyu ise hastalıklar nedeniyle verimin düştüğünü ifade etti. Akkuyu, "Sinekler ağacın başına geliyor, hastalık yapıyor. Çok güzel ürünlerimiz vardı ama bu zararlılar bizi zorluyor. Şimdi bu tuzaklarla önlemimizi alacağız" diyerek mücadelenin şart olduğunu dile getirdi.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

İzmir, Türkiye'nin incir üretiminde stratejik bir kaledir. Özellikle Tire, Ödemiş ve Beydağ hattındaki üretim, kentin tarımsal ihracat gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Ekşilik böceği ile yapılan bu mücadele, sadece bir böcek ilacı dağıtımı değil, İzmir'in dünya çapındaki "kaliteli incir" markasını koruma hamlesidir. Aflatoksin oluşumunun engellenmesi, Avrupa pazarında İzmir incirinin geri dönmesini engelleyen en kritik faktördür.

Bu destek, Tire'deki binlerce ailenin geçim kaynağını güvence altına alırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel üreticiyi destekleme vizyonunun da somut bir örneğini oluşturuyor. İncir bahçelerinden yükselen bu doğal mücadele, İzmir ekonomisinin sürdürülebilirliği için vazgeçilmez bir adım olarak görülüyor. Bu hamle, özellikle Tire ve çevresindeki kırsal kalkınmayı destekleyerek bölgedeki tarımsal istihdamın korunmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Tire#Incir#Tarim#Ekonomi#Belediye

Sıradaki haber

Tire'de İncir Tarlasında Traktör Devrildi: Nurettin Akkoyu Hayatını
Gündem

Tire'de İncir Tarlasında Traktör Devrildi: Nurettin Akkoyu Hayatını

12 gün önce
132

İlgili Haberler

Urla'da Üreticiye Büyük Destek: 120 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı
EkonomiGündem

Urla'da Üreticiye Büyük Destek: 120 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Urla Belediyesi, yerel üretimi desteklemek amacıyla 500 üreticiye 120 bin kışlık sebze fidesi dağıtarak tarımsal üretimin devamlılığına katkı sağladı.

İzmirGündem Haber Masası
9 gün önce
213
Tire'de 300 Milyonluk Altyapı Hamlesi: 10 Kilometre Hat Yenilendi
EkonomiÇevre

Tire'de 300 Milyonluk Altyapı Hamlesi: 10 Kilometre Hat Yenilendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire'de 300 milyon liralık yatırımla 10 kilometrelik altyapı hattını yenileyerek ilçenin 30 yıllık ihtiyacını güvenceye alıyor.

İzmirGündem Haber Masası
11 gün önce
118
İzmir'de Kestane Üreticisine Gal Arısı Tuzağı Desteği
EkonomiÇevre

İzmir'de Kestane Üreticisine Gal Arısı Tuzağı Desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kestane üretiminde yüzde 70'e varan verim kaybına yol açan gal arısına karşı Beydağ, Kiraz ve Ödemiş'te tuzak dağıtıyor.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
90
Bornova Belediyesi 2027 Bütçesi Kabul Edildi: 9 Milyar TL
EkonomiGündem

Bornova Belediyesi 2027 Bütçesi Kabul Edildi: 9 Milyar TL

Bornova Belediyesi'nin 9 milyar 30 milyon liralık 2027 bütçesi meclisten geçti; Başkan Ömer Eşki yatırımlarda önceliği yol ve altyapıya verdi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
133
Kemalpaşa Belediyesinden Çiftçiye 300 Koyun ve Kovan Desteği
EkonomiGündem

Kemalpaşa Belediyesinden Çiftçiye 300 Koyun ve Kovan Desteği

Kemalpaşa Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında çiftçilere 300 koyun, zeytin kasası ve arı kovanı desteği verilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi.

İzmirGündem Haber Masası
7 gün önce
341
CHP İzmir'den Menemen Çıkarması: Üzüm Fiyatı 150 Lira Olmalı
EkonomiGündem

CHP İzmir'den Menemen Çıkarması: Üzüm Fiyatı 150 Lira Olmalı

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü Menemen Haykıran Mahallesi'nde üreticilerle buluşarak üzüm alım fiyatının derhal 150 liraya çıkarılması için çağrıda bulundu.

İzmirGündem Haber Masası
9 gün önce
270

İlgili Rehberler