Ekonomi

Tireli İncir Üreticisine Büyükşehir'den Biyoteknik...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire'deki incir üreticilerine ekşilik böceğiyle mücadele için 4 bin 350 adet yem tuzağı dağıtarak ürün kalitesini koruma altına aldı.

İzmirGündem Haber Masası
149 görüntülenme
Tireli İncir Üreticisine Büyükşehir'den Biyoteknik...
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

İzmir'in dünya çapında ün salmış tarım ürünlerinin başında gelen incirde, yeni sezon öncesi kritik bir hamle geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Türkiye'nin toplam incir üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılayan kentte, rekolteyi ve kaliteyi tehdit eden ekşilik böceğine karşı biyoteknik mücadele başlattı. İzmir'deki toplam incir üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştirildiği Tire ilçesinde, üreticilere toplam 4 bin 350 adet çekici yem tuzağı dağıtılarak zararlılara karşı doğal bir kalkan oluşturuldu.

İncirde Kalite Kaybına Karşı Doğal Mücadele

Hasat döneminde meyvenin içine girerek ekşime, çürüme ve en tehlikelisi olan aflatoksin oluşumuna yol açan ekşilik böceği, İzmirli çiftçinin en büyük korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Kimyasal ilaçlama yöntemlerinin hem çevreye verdiği zarar hem de kalıntılar nedeniyle ihracat pazarlarında yarattığı riskler, belediyeyi daha sürdürülebilir bir çözüme yöneltti. Dağıtılan cezbedici yem tuzakları, 1,5 ile 2 litrelik ağzı kapalı plastik kaplardan oluşuyor. Bu basit ama etkili düzeneğin içerisinde ise cezbedici yem olarak sadece su, maya ve incir kullanılıyor.

Biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılmasıyla birlikte, sadece zararlılarla mücadele edilmiyor; aynı zamanda üreticinin girdi maliyetleri de önemli ölçüde aşağı çekiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ziraat mühendisleri, dağıtım sırasında üreticilere teknik eğitimler vererek, ekşilik böceğinin yaşam döngüsü ve tuzakların bahçelere nasıl yerleştirilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgilendirme yaptı. Bu yöntemle, kimyasal ilaçların sınırlı etkisinin ötesine geçilerek, İzmir incirinin dünya pazarlarındaki "prestijli ve güvenilir" imajının korunması hedefleniyor.

Tireli Üreticiler: "İlaç Yeterli Gelmiyordu"

Tire'de uzun yıllardır incir üretimi yapan çiftçiler, dağıtılan tuzakların hayati bir boşluğu doldurduğunu ifade ediyor. 25 ton incir üretimi gerçekleştiren ve 1977 yılından bu yana TARİŞ ortağı olan Özcan Akkuyu, son yıllarda hastalıklar nedeniyle verimin düştüğüne dikkat çekti. Akkuyu, "Çok güzel ürünlerimiz vardı ancak sinekler ağacın başına gelip hastalık yapıyor. 1977'den beri TARİŞ'e ürün veririm, hiç şikayet gelmezdi ancak bu hastalıklar verimi düşürdü. Şimdi bu tuzaklarla önlemimizi alacağız" diyerek mücadelenin önemini vurguladı.

Bahçesindeki zararın nedenini ilk kez öğrenen üretici Seher Taş Anlı ise yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: "Kendi incir bahçelerimiz var ve her yıl ciddi zarar görüyoruz. Böcekleri görüyorduk ama Akdeniz böceği sanıyorduk. Ekşilik böceğini ilk kez burada duydum ve mühendislerden bilgi aldım. Meyvelerimiz telef oluyordu. Kimyasal ilaçla bir şekilde üretmeye çalışıyoruz ama yeterli gelmiyor. Bu tür basit ve doğal düzeneklerin desteklenmesi üretici için harika bir gelişme."

Üreticilerden Bekir Gedikoğlu da kimyasal yöntemlerden sonuç alamadığını belirterek, "Daha önce ilaç kullandım ama başarılı olamadım. İncirde kararma oluyor, ekşi bir tat kalıyor ve ürün resmen hurdaya çıkıyor. Kimyasal kullanmaktansa doğal yöntemleri tercih etmek hem bizim hem de tüketicinin sağlığı için çok daha iyi. Bu sayede daha kaliteli incir yiyebileceğiz" dedi. Bir diğer üretici Hasan Hüseyin Akçay ise bölge incirinin kalitesine vurgu yaparak, belediyenin sağladığı her desteğin çiftçi için can suyu olduğunu ifade etti.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

Bu hamle, İzmir ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan tarımsal ihracat için büyük bir stratejik öneme sahip. İzmir'in Tire ilçesi, kentin incir üretim merkezi konumunda bulunuyor. Üretimin yarısından fazlasının yapıldığı bu bölgede yaşanacak bir kalite kaybı, doğrudan Ege İhracatçı Birlikleri verilerine ve dolayısıyla kentin döviz girdisine olumsuz yansıyor. Aflatoksinli ürünlerin Avrupa pazarından geri dönme riski, bu tür biyoteknik mücadele yöntemleriyle minimize ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu desteği, sadece bir böcek tuzağı dağıtımı değil, aynı zamanda Küçük Menderes Havzası'ndaki ekosistemin korunması anlamına geliyor. Kimyasal kullanımının azalması, bölgedeki yeraltı sularının temiz kalmasını ve toprağın verimliliğinin korunmasını sağlıyor. Bu çalışma, özellikle Tire ve çevresindeki köylerde geçimini incirden sağlayan binlerce ailenin ekonomik sürdürülebilirliğini doğrudan güvence altına alıyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Tire#Incir#Tarim#Ekonomi#Cevre#Belediye

Sıradaki haber

Tire'de İncir Tarlasında Traktör Devrildi: Nurettin Akkoyu Hayatını
Gündem

Tire'de İncir Tarlasında Traktör Devrildi: Nurettin Akkoyu Hayatını

12 gün önce
130

İlgili Haberler

Urla'da Üreticiye Büyük Destek: 120 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı
EkonomiGündem

Urla'da Üreticiye Büyük Destek: 120 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Urla Belediyesi, yerel üretimi desteklemek amacıyla 500 üreticiye 120 bin kışlık sebze fidesi dağıtarak tarımsal üretimin devamlılığına katkı sağladı.

İzmirGündem Haber Masası
9 gün önce
208
Tire'de 300 Milyonluk Altyapı Hamlesi: 10 Kilometre Hat Yenilendi
EkonomiÇevre

Tire'de 300 Milyonluk Altyapı Hamlesi: 10 Kilometre Hat Yenilendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire'de 300 milyon liralık yatırımla 10 kilometrelik altyapı hattını yenileyerek ilçenin 30 yıllık ihtiyacını güvenceye alıyor.

İzmirGündem Haber Masası
11 gün önce
116
İzmir'de Kestane Üreticisine Gal Arısı Tuzağı Desteği
EkonomiÇevre

İzmir'de Kestane Üreticisine Gal Arısı Tuzağı Desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kestane üretiminde yüzde 70'e varan verim kaybına yol açan gal arısına karşı Beydağ, Kiraz ve Ödemiş'te tuzak dağıtıyor.

İzmirGündem Haber Masası
15 saat önce
59
Bornova Belediyesi 2027 Bütçesi Kabul Edildi: 9 Milyar TL
EkonomiGündem

Bornova Belediyesi 2027 Bütçesi Kabul Edildi: 9 Milyar TL

Bornova Belediyesi'nin 9 milyar 30 milyon liralık 2027 bütçesi meclisten geçti; Başkan Ömer Eşki yatırımlarda önceliği yol ve altyapıya verdi.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
113
Kemalpaşa Belediyesinden Çiftçiye 300 Koyun ve Kovan Desteği
EkonomiGündem

Kemalpaşa Belediyesinden Çiftçiye 300 Koyun ve Kovan Desteği

Kemalpaşa Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında çiftçilere 300 koyun, zeytin kasası ve arı kovanı desteği verilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi.

İzmirGündem Haber Masası
6 gün önce
339
CHP İzmir'den Menemen Çıkarması: Üzüm Fiyatı 150 Lira Olmalı
EkonomiGündem

CHP İzmir'den Menemen Çıkarması: Üzüm Fiyatı 150 Lira Olmalı

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü Menemen Haykıran Mahallesi'nde üreticilerle buluşarak üzüm alım fiyatının derhal 150 liraya çıkarılması için çağrıda bulundu.

İzmirGündem Haber Masası
8 gün önce
267

İlgili Rehberler