Gündem

Malatya'da 5 Büyüklüğünde Deprem: Prof. Dr. Hasan Sözbilir Açıkladı

Malatya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sarsıntının 6 Şubat depremleriyle tetiklendiğini belirtti.

İzmirGündem Haber Masası
189 görüntülenme
Malatya'da 5 Büyüklüğünde Deprem: Prof. Dr. Hasan Sözbilir Açıkladı
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Malatya'nın Battalgazi ilçesi, bu sabah saat 06.20'de yerin derinliklerinden gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntıyla güne başladı. AFAD verilerine göre kaydedilen bu deprem, bölgedeki fay hareketliliğini yeniden bilim dünyasının merkezine yerleştirdi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve AFAD Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sarsıntının ardından yaptığı teknik değerlendirmede kritik veriler paylaştı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Bu Sarsıntı Tetiklenmiş Bir Depremdir"

Depremin oluş biçimi ve kaynağına dair ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerinden gelen verileri inceleyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sarsıntının sol yanal bileşenli oblik bir faydan kaynaklandığını açıkladı. Yapılan ilk teknik değerlendirmeler, depremin Uluova-Yeşilyurt Fay Zonu üzerinde gerçekleştiğini netleştirdi. Sarsıntının koordinatlarını 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük felaketle ilişkilendiren Sözbilir, depremin konumunun Kahramanmaraş deprem yüzey kırıklarının kuzey-kuzeydoğu ucunda yer aldığını vurguladı. Bu geometrik konum, bugünkü sarsıntının bağımsız bir depremden ziyade, büyük felaketin bir sonucu olarak "tetiklenmiş" bir sarsıntı olduğunu kanıtlıyor.

İzmirli bilim insanı Prof. Dr. Sözbilir'in aktardığı bilgilere göre, depremin dış merkezinin bulunduğu Yeşilyurt ile Kale arasındaki bölge, jeolojik açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Bu dar alanda çok sayıda küçük ve orta ölçekli fay parçası bulunuyor. Bölgedeki sismik riskin devam ettiğini belirten Sözbilir, 5 büyüklüğündeki bu sarsıntının ardından benzer ölçekteki depremlerin tekrarlanma olasılığının bilimsel bir öngörü olarak masada durduğunu ifade etti.

İzmir ve Elazığ Akademik Güç Birliği Bölgede İnceleme Başlatıyor

Bölgedeki fay hatlarını mercek altına alan bilimsel çalışmalar, sadece teorik değerlendirmelerle sınırlı kalmıyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Prof. Dr. Ercan Aksoy ve Dr. Serap Çolak Erol yürütücülüğünde devam eden geniş kapsamlı projelerin detaylarını paylaştı. TÜBİTAK-KAMAG ve AFAD-UDAP projeleri kapsamında, Elazığ Fırat Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden oluşan uzman bir ekip, sahada detaylı incelemeler yapmak üzere bölgeye intikal ediyor.

Söz konusu akademik heyet, Kale-Yeşilyurt hattında geçmişte yüzey faylanmasıyla sonuçlanmış depremlerin izlerini sürmeye devam edecek. Şimdiye kadar elde edilen bulgular, bu spesifik bölgenin geçmişte de benzer sarsıntılara ev sahipliği yaptığını gösteriyor. İzmir'in deprem araştırmalarındaki öncü kurumu DEÜ DAUM'un bu süreçteki liderliği, Türkiye'nin deprem hafızasının güncellenmesi açısından stratejik önem taşıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki uzmanların sahada elde edeceği veriler, bölgedeki yapılaşma ve güvenlik politikaları için temel teşkil edecek.

Bu bilimsel seferberlik, özellikle Malatya ve çevresinde yaşayan vatandaşların güvenliği için kritik öneme sahip. İzmirli uzmanların bölgedeki varlığı, sadece akademik bir çalışma değil, aynı zamanda gelecekteki olası deprem risklerinin minimize edilmesi için atılmış somut bir adım olarak değerlendiriliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bu projedeki rolü, İzmir'in bilimsel kapasitesinin Türkiye genelindeki afet yönetimine sağladığı doğrudan katkıyı bir kez daha gözler önüne seriyor.

Etiketler

#Izmir IzmirGundem Deprem Malatya HasanSozbilir Gundem AFAD DokuzEylulUniversitesi

Sıradaki haber

Konak Pazaryeri Mahallesi'nde Yangın: Ekipler Müdahale Ediyor
Gündem

Konak Pazaryeri Mahallesi'nde Yangın: Ekipler Müdahale Ediyor

7 saat önce
36

İlgili Haberler

Foça'da Düğün Magandalarına Operasyon: 7 Tutuklama
Gündem

Foça'da Düğün Magandalarına Operasyon: 7 Tutuklama

İzmir Foça'daki bir düğünde havaya ateş açan ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerle tespit edilen 14 şüpheliden 7'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmirGündem Haber Masası
7 saat önce
33
İzmir Büyükşehir Meclisi'nde Erdoğan Şarkısı Gerginliği
Gündem

İzmir Büyükşehir Meclisi'nde Erdoğan Şarkısı Gerginliği

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Kenan Doğan'ın hoparlörden Erdoğan şarkısı açması gerginliğe yol açtı; Doğan salondan çıkarıldı.

İzmirGündem Haber Masası
8 saat önce
35
İzmir Meclisi'nde Cemil Tugay gerilimi: İstifa kağıdı verildi
Gündem

İzmir Meclisi'nde Cemil Tugay gerilimi: İstifa kağıdı verildi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişi sonrası CHP, YENİ Parti ve AK Parti grupları arasında sert tartışmalar yaşandı.

İzmirGündem Haber Masası
8 saat önce
35
Çağatay Güç: Halk TV Kararı Özgür Basına Saldırıdır
Gündem

Çağatay Güç: Halk TV Kararı Özgür Basına Saldırıdır

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi öncesinde Halk TV'ye kayyım atanmasını sert sözlerle eleştirdi.

İzmirGündem Haber Masası
9 saat önce
43
CHP İstanbul İl Başkanlığına Mehmet Ali Yüksel atandı
Gündem

CHP İstanbul İl Başkanlığına Mehmet Ali Yüksel atandı

CHP Merkez Yönetim Kurulu kararıyla İstanbul İl Başkanlığı görevine Mehmet Ali Yüksel getirilirken, Gürsel Tekin dönemi resmen sona erdi.

İzmirGündem Haber Masası
9 saat önce
37
Tunç Soyer Cezaevinden Seslendi: Çoğu Gitti Azı Kaldı
Gündem

Tunç Soyer Cezaevinden Seslendi: Çoğu Gitti Azı Kaldı

Tunç Soyer, Buca Kırklar Cezaevi’nden gönderdiği mesajda Cemil Tugay’ın AKP’ye geçişini değerlendirdi ve yarın görülecek duruşmasına çağrı yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
11 saat önce
54