Gündem

Kuşadası Sahilinde Korkutan Tablo: 2 Haftada 8 Deniz Kaplumbağası Öldü

Kuşadası Davutlar sahilinde ölü bulunan yeşil deniz kaplumbağası ile acı bilanço 8'e yükseldi. EKODOSD, trol ağlarına karşı acil önlem ve yasak çağrısında bulundu.

Elif Sönmez
9 görüntülenme
Kuşadası Sahilinde Korkutan Tablo: 2 Haftada 8 Deniz Kaplumbağası Öldü

Kuşadası'nın Davutlar Mahallesi sahilinde, dün saat 14.30 sıralarında kıyıya vuran cansız bir deniz kaplumbağası, bölgedeki vatandaşlar ve doğaseverler arasında büyük üzüntü yarattı. Sahilde yürüyüş yapanların ihbarı üzerine olay yerine hızla intikal eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri, yaptıkları ilk incelemede acı bir tabloyla karşılaştı. Denizel biyoçeşitliliğin kalbi sayılan bu bölgede yaşanan kayıplar, Ege Denizi'ndeki ekosistem tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kuşadası Davutlar Sahilinde Üzen Görüntü

Yapılan detaylı incelemelerde, sahile vuran kaplumbağanın nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan 'juvenil chelonia mydas' türü bir yeşil deniz kaplumbağası olduğu tespit edildi. Uzmanlar, kaplumbağanın vücudunda herhangi bir kesici veya delici alet izine rastlamadı. Bu durum, canlının kasıtlı bir saldırıya uğramadığını ancak insan faaliyetlerinin dolaylı kurbanı olduğunu kanıtlar nitelikte. EKODOSD uzmanlarının değerlendirmesine göre, genç kaplumbağa "hedef dışı av" olarak trol ağlarına takıldı ve su yüzeyine çıkıp nefes alamadığı için boğularak can verdi.

Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından, kaplumbağadan alınan doku ve kabuk örnekleri bilimsel çalışmalar için koruma altına alındı. Bu örnekler, deniz kaplumbağalarının popülasyon yapısı ve ölüm nedenlerinin derinlemesine araştırılması amacıyla Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildi. Bilimsel veriler, bölgedeki deniz yaşamının sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor.

2 Haftada 8 Can Kaybı: Trol Ağları Tehdit Saçıyor

Kuşadası Körfezi'nin denizel biyoçeşitlilik açısından zenginliğine dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, son dönemde artan ölümlerle ilgili sert bir uyarıda bulundu. Sürücü, ilçede trol ağları nedeniyle deniz kaplumbağalarının ölmeye devam ettiğini vurgulayarak şu çarpıcı verileri paylaştı: "Son bulduğumuz deniz kaplumbağası ile birlikte sadece 2 hafta içerisinde 5’i yeşil deniz kaplumbağası, 3’ü de caretta caretta olmak üzere nesli tehlike altında olan toplam 8 bireyi kaybettik."

Bahattin Sürücü, bu kayıpların tesadüf olmadığını ve bölgedeki avlanma yöntemlerinin acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. EKODOSD Başkanı, "Kendi türlerinde çok önemli olan bu bireyleri kaybetmek, deniz ekosistemimiz için büyük bir yaradır. Bölgemizde bir an önce trol avcılığının yasaklanması gerekiyor. Bu soruna acilen çözüm bulunmazsa, Kuşadası Körfezi'ndeki bu nadir canlıların nesli tükenme noktasına gelecek" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

İzmir ve Ege Denizi İçin Ekolojik Uyarı

Kuşadası Körfezi'nde yaşanan bu toplu ölümler, sadece Aydın'ı değil, komşu il İzmir'in kıyı eko-sistemini de doğrudan etkiliyor. Menderes ve Selçuk sahillerinden başlayarak tüm İzmir körfezine yayılan denizel yaşam döngüsü, bu türlerin varlığına sıkı sıkıya bağlı. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz temizliği ve biyoçeşitlilik projeleri yürüttüğü bir dönemde, komşu kıyılardaki bu kayıplar Ege'nin genel sağlığı için alarm veriyor.

İzmirlilerin yaz aylarında en çok tercih ettiği lokasyonlardan biri olan Davutlar ve Kuşadası bölgesindeki bu çevre felaketi, deniz turizmini ve yerel balıkçılığı da uzun vadede olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Deniz kaplumbağalarının deniz anaları ve deniz çayırları üzerindeki dengeleyici rolü düşünüldüğünde, bu ölümlerin İzmir'in güney sahillerindeki deniz suyu kalitesine yansımaları kaçınılmaz olacaktır. Özellikle Selçuk Pamucak ve Seferihisar hattındaki kıyı şeridinde benzer vakaların yaşanmaması için bölgesel bir denetim mekanizmasının kurulması şart görünüyor.

Sık Sorulan Sorular

Kuşadası'nda deniz kaplumbağaları neden ölüyor?

Yapılan incelemeler sonucunda deniz kaplumbağalarının ana ölüm nedeninin bölgedeki kontrolsüz trol avcılığı olduğu belirlenmiştir. Kaplumbağalar, balıkçıların attığı trol ağlarına takılmakta ve su yüzeyine çıkıp nefes alamadıkları için boğularak hayatlarını kaybetmektedir. Son 2 haftada bulunan 8 kaplumbağanın çoğunda benzer boğulma belirtileri gözlemlenmiştir.

Hangi deniz kaplumbağası türleri tehlike altında?

Kuşadası kıyılarında son dönemde ölü bulunan canlılar arasında hem 'Caretta caretta' türü iribaş deniz kaplumbağaları hem de nesli daha kritik seviyede tehlike altında olan 'Chelonia mydas' (Yeşil Deniz Kaplumbağası) türleri bulunmaktadır. Özellikle genç (juvenil) bireylerin ölümü, türün gelecekteki popülasyonu için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Ölü bulunan kaplumbağalar üzerinde ne gibi işlemler yapılıyor?

EKODOSD tarafından bulunan kaplumbağalar üzerinde yapılan ilk incelemenin ardından doku ve kabuk örnekleri alınmaktadır. Bu örnekler, Adnan Menderes Üniversitesi'ndeki uzman akademisyenlere gönderilerek biyolojik analizlere tabi tutulmaktadır. Bu sayede canlının kesin ölüm nedeni, beslenme alışkanlıkları ve bölgedeki kirlilik oranlarının canlı üzerindeki etkileri bilimsel olarak raporlanmaktadır.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Kusadasi#DenizKaplumbagasi#Cevre#EkoSistem#Aydin#CarettaCaretta