Ekonomi

Konak Belediyesi 2025 Bütçe Kesin Hesabı Onaylandı

Konak Belediye Meclisi’nde 2025 mali yılı kesin hesapları oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Mutlu, tasarruf tedbirleri ve yeni yatırımları paylaştı.

İzmirGündem Haber Masası
249 görüntülenme
Konak Belediyesi 2025 Bütçe Kesin Hesabı Onaylandı
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Konak Belediye Meclisi’nin Basmane’deki toplantı salonunda gerçekleştirilen Mayıs ayı ikinci olağan oturumunda, ilçenin mali geleceğini şekillendiren 2025 Mali Yılı İdare ve Kesin Hesap Cetvelleri karara bağlandı. İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetvellerini de kapsayan bütçe görüşmelerinde, yapılan oylama sonucunda 21 kabul ve 8 ret oyuyla kesin hesaplar meclisten geçti. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, oylama sonrası yaptığı kapsamlı açıklamada belediyenin mali tablosunu şeffaflıkla ortaya koyarken, "Konak’a hizmete devam" mesajını güçlü bir şekilde vurguladı.

Mali Tabloda 305 Milyon TL'lik İller Bankası Kesintisi

Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, belediyenin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları rakamlarla ifade ederek 2025 yılının finansal açıdan oldukça sert geçtiğini belirtti. İller Bankası tarafından Konak Belediyesi’nin payından yapılan 305 milyon TL’lik beklenmedik kesintinin bütçe yönetimini zorlaştırdığını ifade eden Mutlu, buna rağmen 2026 yılı için çok daha rasyonel ve ayakları yere basan bir tablo çizdiklerini söyledi. Belediyenin mali disiplinden taviz vermediğini vurgulayan Başkan Mutlu, "2026 yılında şu ana kadar tek bir kuruş kredi çekmedik, meclisimize borçlanma talebiyle gelmedik. Parayı yönetmek kolaydır ancak parasızlığı yönetmek gerçek bir mucize gerektirir," ifadelerini kullandı.

Belediyenin gelir-gider dengesini korumak adına uygulanan tasarruf politikalarının meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Mutlu, 2025 yılındaki zorunlu kısıtlamaların ardından 2026’nın yatırım odaklı bir yıl olacağını müjdeledi. Konak halkının vergilerinin her kuruşunun hizmete dönüştüğünü söyleyen Başkan, mali yapının sürdürülebilir hale getirilmesi için tüm birimlerin koordineli çalıştığını belirtti. Bu süreçte özellikle İller Bankası kesintileri gibi dışsal faktörlerin yarattığı olumsuz etkilerin, yerel kaynakların verimli kullanımıyla aşılmaya çalışıldığı kaydedildi.

Personel Sayısında Düşüş ve Emeklilik Çıkmazı

Meclis üyelerinin personel yapısına dair sorularını da yanıtlayan Başkan Mutlu, göreve geldikleri günden bu yana çalışan sayısında yaşanan değişimi verilerle paylaştı. Yönetimi devraldıklarında belediyede 2030 personelin görev yaptığını, bugün ise bu sayının 1939’a düştüğünü açıklayan Mutlu, iki yıllık süreçte sadece 155 yeni personelin işe alındığını belirtti. İşe alımların büyük çoğunluğunun teknik personel ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu söyleyen Başkan, personel sayısının azalmamasının temel nedeninin düşük emekli maaşları olduğunu dile getirdi.

Çalışanların emekliliğe teşvik edilmesine rağmen ekonomik kaygılarla görevde kalmayı tercih ettiklerini ifade eden Mutlu, "Arkadaşlarımız emekli olmak istiyor ancak bağlanacak emekli maaşlarının düşüklüğü buna engel oluyor. Sürekli davet ediyoruz, teşvik sunuyoruz ama aldığımız yanıt hep aynı. Personel sayımızın doğal yollarla azalması için merkezi yönetimin emekli maaşlarını iyileştirmesi gerekiyor," dedi. Bu durumun belediye bütçesi üzerinde ciddi bir maaş yükü oluşturduğunu ancak buna rağmen hizmet üretiminin aksamadığını sözlerine ekledi.

TİS Ödemeleri İçin 150 Milyon TL'lik Kaynak Formülü

İşçilerin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamındaki alacaklarıyla ilgili de konuşan Başkan Mutlu, sürecin sendika temsilcileriyle diyalog halinde yürütüldüğünü belirtti. Geçmiş dönemde verilen maaş sözlerinin belediye bütçesiyle örtüşmediğini dürüstçe dile getiren Mutlu, gerçekçi olmayan rakamlar yerine ödenebilir bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Belediyenin maaşları düzenli ödediğini, emekli olan hiç kimsenin ikramiye alacağının kalmadığını vurgulayan Mutlu, TİS farklarını kapatmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen arazi devri sürecine dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hissedar olduğu İZELMAN ve itfaiye alanlarındaki payların değerlemesinin yapıldığını belirten Mutlu, "Bu iki arazinin devri için Büyükşehir ile belli bir rakamda anlaştık. İtfaiyenin devri şu an Bakanlık onayında bekliyor, İZELMAN için ise yönetim kurulu kararı bekleniyor. Bu süreçler tamamlandığında belediyemize yaklaşık 150 milyon TL civarında bir ödeme gelecek. Bu kaynak doğrudan işçi arkadaşlarımızın TİS farklarının ödenmesinde kullanılacak. Eğer bu bürokratik süreçler daha hızlı tamamlansaydı, ödemeleri çoktan yapmış olurduk," dedi.

Konak'ta Yatırım Hamlesi: Yeni Bina ve Müze Müjdesi

Bütçe kısıtlarına rağmen Konak’ın dört bir yanında şantiye hareketliliğinin devam ettiğini belirten Nilüfer Çınarlı Mutlu, 2026 yılı içerisinde tamamlanacak ve ihalesi yapılacak projeleri sıraladı. Basmane bölgesindeki yeni belediye hizmet binasının inşaatının hızla sürdüğünü ve bir aksilik olmazsa Eylül ayından itibaren taşınma işlemlerinin başlayacağını duyuran Mutlu, ilçeye değer katacak diğer projeleri şöyle di:

  • Hamdi Dalan Sabun Müzesi: Tarihi yapının restorasyonu ve müze dönüşümü için ihale süreci başlıyor.
  • 2. Kadriye Taziye Evi: Mahalle sakinlerinin önemli bir ihtiyacını karşılayacak merkezin yapım ihalesi gerçekleştirilecek.
  • Güney Mahallesi Pazar Yeri: Bölge esnafı ve vatandaşlar için modern bir pazar alanı inşa edilecek.
  • Park ve Yeşil Alanlar: Çok yakında iki yeni parkın açılışı yapılarak İzmirlilerin kullanımına sunulacak.

Altyapı çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü ifade eden Mutlu, Alsancak bölgesinde 1474 Sokak’ın düzenlendiğini, 1456 Sokak’ta asfalt seriminin başlayacağını ve İzmirGaz’ın kazı yaptığı alanlarda belediye ekiplerinin hızla devreye girdiğini belirtti. Konak’ın her mahallesinde asfalt ve park bakım çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan, bütçenin büyük kısmının maaşlara gitmesine rağmen hizmetten geri durmadıklarını vurguladı.

Kemeraltı Esnafına 16 Mayıs Müjdesi

Alsancak’ta düzenlenen kermes ve şenliklerin bölge ticaretine büyük canlılık getirdiğini hatırlatan Başkan Mutlu, bu başarıyı tarihi Kemeraltı Çarşısı’na taşıyacaklarını açıkladı. 16 Mayıs’tan itibaren bir hafta boyunca Kemeraltı’nda esnafı canlandıracak etkinlikler serisinin başlayacağını duyuran Mutlu, "Alsancak’ta hiçbir dükkanın boş kalmadığı bir hareketlilik yakaladık. Şimdi bu bereketi Kemeraltı’na taşıyoruz. Kültür, sanat ve ticaretin iç içe geçtiği bir hafta bizi bekliyor. Esnafımızın satışlarını artırmak ve Konak’ın perakende gücünü canlandırmak temel amacımız," dedi.

Bu gelişme, özellikle İzmir'in kalbi konumundaki Konak'ta yaşayan 300 binden fazla vatandaşı ve her gün ilçeyi ziyaret eden milyonlarca İzmirliyi doğrudan ilgilendiriyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Konak#Belediye#Ekonomi#Gundem

Sıradaki haber

İzmir'de Dev İhale Hamlesi: Dört İlçede Yeni Yatırım Dönemi Başlıyor
EkonomiSağlık

İzmir'de Dev İhale Hamlesi: Dört İlçede Yeni Yatırım Dönemi Başlıyor

11 gün önce
337

İlgili Haberler

Konak'ta Atıl Alan Dönüştü: Cengiz Topel Mahallesi'ne Yeni Park
YaşamGündem

Konak'ta Atıl Alan Dönüştü: Cengiz Topel Mahallesi'ne Yeni Park

Konak Belediyesi, Cep Park Projesi kapsamında Cengiz Topel Mahallesi'ndeki 242 metrekarelik atıl alanı modern bir oyun ve dinlenme alanına dönüştürdü.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
97
Konak'ta Komşu Buluşmaları: Başkan Mutlu Sahaya İndi
Gündem

Konak'ta Komşu Buluşmaları: Başkan Mutlu Sahaya İndi

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Mehmet Ali Akman Mahallesi'nde düzenlenen Komşu Buluşması'nda vatandaşların talep ve önerilerini yerinde dinledi.

İzmirGündem Haber Masası
16 gün önce
181
Konak'ta Babalık Eğitimi Başladı: 26 Baba İlk Oturumda Buluştu
YaşamEğitim

Konak'ta Babalık Eğitimi Başladı: 26 Baba İlk Oturumda Buluştu

Konak Belediyesi ve AÇEV iş birliğiyle düzenlenen 13 haftalık Baba Destek Programı, Toros Sosyal Tesisleri’nde 26 babanın katılımıyla start aldı.

İzmirGündem Haber Masası
5 saat önce
21
Nilüfer Çınarlı Mutlu Konak'ın Akıllı Şehir Projelerini Seul'de
TeknolojiÇevre

Nilüfer Çınarlı Mutlu Konak'ın Akıllı Şehir Projelerini Seul'de

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Seul'de düzenlenen Smart Life Week 2026 kapsamında ilçenin dijital ikiz ve yapay zeka projelerini tanıttı.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
63
Konak'taki Kundaklama Olayında 4 Suç Örgütü Üyesi Tutuklandı
Gündem

Konak'taki Kundaklama Olayında 4 Suç Örgütü Üyesi Tutuklandı

Konak'ta bir iş yeri ve aracı kundaklayan Sercan Sayal suç örgütü üyesi 5 şüpheliden 4'ü emniyetin ortak operasyonuyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
173
Konak'ta Narko Alan Operasyonu: 8 Zehir Taciri Tutuklandı
Gündem

Konak'ta Narko Alan Operasyonu: 8 Zehir Taciri Tutuklandı

Konak'ta 4 adrese düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 17 şüpheliden 8'i tutuklanırken, yüklü miktarda uyuşturucu ve nakit para ele geçirildi.

İzmirGündem Haber Masası
5 gün önce
364

İlgili Rehberler