İzmir Deprem Master Planı Yolda

Tugay, Türkiye'nin aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu ve depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini vurgulayarak, afetlere karşı önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti. "Afet olduktan sonra kurtarmayı değil, afete maruz kalındığında yıkımı ve can kaybını önlemeyi hedeflemeliyiz" diyen Tugay, yerel yönetimlerin riskli alanları ve yapıları belirlemesinin öncelikli olduğunu ifade etti.
İzmir için güncel ve kapsamlı bir deprem master planının olmadığını belirten Tugay, iki üniversite ile iş birliği yaparak yeni bir plan hazırladıklarını açıkladı. Kent genelinde mikro-bölgeleme çalışmaları yürütüldüğünü, zeminin deprem açısından risk durumunun analiz edildiğini ve riskli binalara yönelik taramaların sürdüğünü aktardı. Bornova'daki çalışmaların tamamlandığını, Karşıyaka'da sürecin büyük ölçüde bittiğini ve diğer ilçelerde de çalışmaların devam edeceğini söyledi. Master planının bu yıl içinde tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılması hedefleniyor.
Tugay, 6 Şubat depremlerinin ardından deprem bölgesinde yaşanan yıkımın ekonomik ve sosyal boyutlarına da dikkat çekerek, deprem riskine karşı kaynak ayrılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca iklim krizinin etkilerine de değinen Tugay, orman yangınları ve sellerin arttığına işaret ederek, İzmir'de yangın riski yüksek alanların belirlendiğini ve müdahale kapasitesinin artırılacağını sözlerine ekledi.
[🤖 Bu haber için resimler Yapay Zeka yardımı ile oluşturulmuştur.]