Çevre

İzmir'de Hava Sıcaklığı 12 Derece Birden Düşecek

İzmir'de hafta başındaki pastırma yazı yerini sert bir serinlemeye bırakıyor. Cuma günü sıcaklıklar 12 derece düşecek ve sağanak yağış başlayacak.

İzmirGündem Haber Masası
321 görüntülenme
İzmir'de Hava Sıcaklığı 12 Derece Birden Düşecek
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

İzmir Kordon'da ve parklarda güneşin tadını çıkaran vatandaşlar için hafta sonuna doğru hırka ve şemsiye dönemi yeniden başlıyor. 27 Nisan Pazartesi günü kenti etkisi altına alan 26 derecelik ılık hava, yerini Cuma gününden itibaren sert bir soğuma dalgasına bırakacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, İzmir genelinde sıcaklıklar hafta boyunca kademeli olarak azalırken, haftanın son iş gününde termometrelerdeki düşüş 12 dereceyi bulacak.

Haftanın ilk günü olan Pazartesi, İzmir'de adeta bir "pastırma yazı" havası estirdi. Gökyüzünün açık ve güneşli olmasıyla birlikte sıcaklıklar 26 derece seviyelerine kadar tırmandı. Bu durum, kent sakinlerinin sahil bantlarına ve yeşil alanlara akın etmesine neden oldu. Ancak Meteoroloji uzmanları, bu bahar havasının aldatıcı olduğu konusunda uyarılarda bulunarak, hafta ortasından itibaren atmosferik koşulların hızla değişeceğini bildirdi.

Salı ve Perşembe Arası Kademeli Serinleme

İzmir'de sıcaklıkların erimesi 28 Nisan Salı günü itibarıyla hissedilmeye başlanacak. Salı günü termometrelerin 23 ile 24 derece civarına gerilemesi bekleniyor. Hafta ortasında, yani Çarşamba ve Perşembe günlerinde ise hava sıcaklığı 24-25 derece bandında seyrederek nispeten dengeli bir seyir izleyecek. Gökyüzü bu günlerde de güneşli kalmaya devam etse de, özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşam üstü rüzgarın etkisiyle serinlik kendisini daha belirgin hissettirecek.

Hafta ortasındaki bu durağan tablo, Cuma günü yaşanacak büyük değişimin habercisi niteliğinde. Meteoroloji verilerine göre, Perşembe günü 25 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar, Cuma sabahı itibarıyla yerini gri bulutlara ve sağanak yağışa bırakacak. Kent genelinde etkili olması beklenen yağışlı hava ile birlikte, sıcaklıkların 14 ile 20 derece arasına kadar çekilmesi öngörülüyor. En yüksek sıcaklığın 26 dereceden 14 dereceye düşmesi, İzmirliler için adeta bir "buzlanma şoku" etkisi yaratacak.

İzmir'in İlçelerinde Beklenen Hava Durumu

İzmir'in dört bir yanındaki ilçelerde de hava durumu değerleri bu değişimden doğrudan etkilenecek. Hafta başındaki verilere göre ilçelerdeki durum şu şekilde yansıyor:

  • Bayındır, Beydağ, Bornova, Ödemiş ve Tire: 28 derece ile haftanın en sıcak noktaları.
  • Bayraklı, Karşıyaka, Menderes, Selçuk ve Torbalı: 27 derece az bulutlu ve açık.
  • Balçova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Konak, Menemen ve Seferihisar: 26 derece.
  • Aliağa, Kemalpaşa: 25 derece az bulutlu.
  • Bergama, Çeşme, Dikili, Güzelbahçe, Narlıdere ve Urla: 24 derece.
  • Kınık: 23 derece.
  • Foça ve Karaburun: 22 derece ile kentin en serin kıyı şeridi.

Cuma gününden sonra etkisini sürdürecek olan serin hava dalgası, hafta sonu ve takip eden Pazartesi günü de devam edecek. Sıcaklıkların 14-18 derece arasında kalacağı tahmin edilirken, mevsim normallerinin altındaki bu seyir, tarım alanlarında ve günlük yaşamda hazırlıklı olmayı gerektiriyor.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

Bu ani sıcaklık değişimi, özellikle İzmir'in yoğun nüfuslu ilçeleri olan Bornova, Buca ve Karşıyaka'da günlük yaşam ritmini doğrudan etkileyecek. 12 derecelik fark, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için sağlık risklerini beraberinde getirebilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ekiplerinin, Cuma günü beklenen sağanak yağış nedeniyle olası su baskınlarına karşı teyakkuzda olması bekleniyor.

Özellikle Ödemiş, Tire ve Bayındır gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde, sıcaklıkların bir anda 14 dereceye düşmesi üreticileri de yakından ilgilendiriyor. ESHOT ve İZBAN hattını kullanan işe gidiş-dönüş saatlerindeki vatandaşların, Perşembe günkü kıyafet tercihlerini Cuma günü için güncellemeleri, yanlarına mutlaka şemsiye ve kalın giysiler almaları öneriliyor. Bu hava değişimi, GDZ Elektrik ekiplerinin de yağış ve rüzgar kaynaklı olası arızalara karşı hazırlıklı olmasını gerektiren bir süreci işaret ediyor.

Hafta sonu planı yapan İzmirlilerin, Cuma gününden itibaren etkili olacak bu serin ve yağışlı havayı dikkate alarak programlarını güncellemeleri gerekiyor. Özellikle Bornova ve Buca'daki 500 binden fazla üniversite öğrencisinin kampüs yaşamında bu ani soğuma belirgin bir etki yaratacaktır.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#HavaDurumu#Meteoroloji#Ege#IzmirHaber

Sıradaki haber

İzmir Hava Durumu: Bugün Sıcaklıklar 32 Dereceye Çıkıyor
YaşamGündem

İzmir Hava Durumu: Bugün Sıcaklıklar 32 Dereceye Çıkıyor

3 gün önce
107

İlgili Haberler

Karaburun Nergisi İçin Dev Destek: 300 Bin Soğan Dağıtıldı
EkonomiÇevre

Karaburun Nergisi İçin Dev Destek: 300 Bin Soğan Dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye nergis üretiminin dörtte birini karşılayan Karaburun'da üreticiye 300 bin nergis soğanı dağıtarak 1,4 milyar liralık kırsal kalkınma hamlesini başlattı.

İzmirGündem Haber Masası
13 gün önce
168
YENİ Parti Bornova Binası Açıldı: İzmir'de 12 Günde 55 Bin Üye
Gündem

YENİ Parti Bornova Binası Açıldı: İzmir'de 12 Günde 55 Bin Üye

YENİ Parti Bornova binasının açılışında konuşan İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir genelinde 12 günde 55 bin yeni üyeye ulaştıklarını açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
14 gün önce
149
Mavişehir'de Yeşil Alanları Köprü Birleştirecek
ÇevreGündem

Mavişehir'de Yeşil Alanları Köprü Birleştirecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Mavişehir'deki Halk Park ile Peynircioğlu Deresi arasındaki yeşil alanları yaya ve bisiklet köprüsüyle birbirine bağlayacak.

İzmirGündem Haber Masası
3 saat önce
17
İzmir'de Kaçak Hafriyata 21 Milyon TL Ceza: Dronlu Takip Başladı
ÇevreGündem

İzmir'de Kaçak Hafriyata 21 Milyon TL Ceza: Dronlu Takip Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni denetim modeliyle kaçak hafriyat dökümlerine karşı ilk ayda 21 milyon 898 bin lira idari yaptırım uyguladı.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
54
Aliağa'da Akaryakıt Operasyonu: 10,1 Ton Kaçak Yakıt Ele Geçirildi
ÇevreGündem

Aliağa'da Akaryakıt Operasyonu: 10,1 Ton Kaçak Yakıt Ele Geçirildi

İzmir'in Aliağa ilçesinde bir katı atık tesisine düzenlenen operasyonda piyasa değeri 600 bin TL olan 10,1 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
95
İzmir'de Kış Hazırlığı: 117 Bin Yağmursuyu Izgarası Temizlendi
ÇevreGündem

İzmir'de Kış Hazırlığı: 117 Bin Yağmursuyu Izgarası Temizlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 merkez ilçede 117 bin 762 yağmursuyu ızgarasını temizleyerek kış aylarındaki su baskını riskine karşı önlem aldı.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
80