Yaşam

İzmir'de Eşit Yaşam Hamlesi: Kadın ve Engelli Hakları Masada

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Kadın Emeği ve Engellilik Paneli'nde, erişilebilir yaşam ve istihdam için kritik çözüm yolları masaya yatırıldı.

İzmirGündem Haber Masası
316 görüntülenme
İzmir'de Eşit Yaşam Hamlesi: Kadın ve Engelli Hakları Masada
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin (AASSM) tarihi atmosferi, İzmirli kadınların ve engelli bireylerin hak mücadelesini odağa alan dev bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, 29 Ekim Kadınları Derneği ve Kadın Gücü Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Kadın Emeği ve Engellilik Paneli", "Eşit ve Erişilebilir Bir Yaşam İçin" mottosuyla kentin sosyal hafızasına önemli bir not düştü. Bedensel engelli piyanist Amir Ali’nin parmaklarından dökülen notalarla başlayan program, İzmir’in hak temelli belediyecilik vizyonunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Panele İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Güldem Atabay, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Aylin Nazlıaka ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

"Engelli Değil Engellenen Bireyler Vardır"

Toplantıda söz alan CHP PM Üyesi Aylin Nazlıaka, engelli bireylerin yaşadığı sorunların pedagojik değil, politik bir mesele olduğuna dikkat çekti. Nazlıaka, "Ortak amaç için buradayız. Engelli bireylerin hak temelli politikalarını çok daha güçlendirmek istiyoruz. İktidarın hizmet boşluğunu CHP’li belediyeler kapatıyor" dedi. İzmir’e özel bir vurgu yapan Nazlıaka, erişilebilir mekanlara verilen Kırmızı Bayrak uygulamasının farkındalık yaratmadaki önemine değinerek, "Engelli değil engellenen bireyler vardır. Onları hayatın içine katmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Güldem Atabay ise beşeri sermayenin ekonominin dinamosu olduğunu belirterek, "Üretken olmak hakkımız. Bu hakkın verilmesi için sizi özgür kılmakla yükümlüyüz. Yerel yönetimleri daha çok güçlendirmeliyiz" diyerek sosyal devlet vurgusu yaptı.

İzmir'de Sosyal Sermaye ve Görünmez Emek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, Meslek Fabrikası üzerinden yürütülen eğitimlerin sosyal sermayeyi güçlendirdiğini ifade etti. Yıldır, kadın emeğinin, özellikle de evdeki bakım emeğinin "iş" olarak tanımlanmamasının büyük bir hak kaybı olduğunu vurgulayarak şu çarpıcı tespiti yaptı: "Adlandırılmayan olgular görünmez hale gelir. Kadın emeği ve engellilik konusu sadece istihdam politikası değil, kimin insan sayıldığıyla ilgili temel bir meseledir."

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, engelli haklarının tarihsel sürecini 1948 İnsan Hakları Sözleşmesi ve İkinci Dünya Savaşı sonrası gelişmelere dayandırarak, bu mücadelenin devlet ve yurttaşın ortak sorumluluğu olduğunu hatırlattı. Derneğin Karşıyaka Şube Başkanı Nurşen Balcı ise hem engelli birey olmanın hem de bakım yükünü üstlenen kadın olmanın zorluklarına değinerek, bu yükün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Başarı Hikayesi: "Belediye Benim Yol Arkadaşım Oldu"

Panelin en duygusal anlarından biri, Eker firması çalışanı asperger sendromlu Lal Günsu Ergüven’in konuşmasıydı. Aslında bir müzik öğretmeni olan ancak şu an depo elemanı olarak çalışan Ergüven, "Maddi güvencem var, kimseye muhtaç değilim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Destekli İstihdam Ofisi benim için gerçek bir yol arkadaşı oldu" diyerek İzmir’deki yerel destek mekanizmalarının somut başarısını kanıtladı.

Akademik Perspektif: İki Oturumda Derinlemesine Analiz

Panelin akademik ayağında ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nden uzmanlar önemli sunumlar gerçekleştirdi:

  • Prof. Dr. Dolunay Sarıca başkanlığındaki ilk oturumda; Avukat Beyzanur Bektaş "Erişilebilir Başvuru Yolları", Kent Konseyi Engelli Konseyi Başkanı Şirince Süzek "Engelli Kadınlar", Sanem Erdil ise "Kadın Emeği Kesişimi" konularını ele aldı.
  • Prof. Dr. Sunay Yıldırım Doğru başkanlığındaki ikinci oturumda; Psikolog İlknur Peder "Bakım Veren Kadın Olmak", Sıla Boyacı "ZEKİ Yaşam Merkezi İyi Örnekleri" ve Prof. Dr. Hatice Şahin "Engelli Kadın Emeği" üzerine sunumlar yaptı.

Bu kapsamlı buluşma, İzmir'in özellikle Karşıyaka, Konak ve Bornova gibi yoğun nüfuslu ilçelerinde yaşayan binlerce engelli birey ve kadın için yerel yönetimlerin sunduğu desteklerin artarak devam edeceğinin sinyalini verdi.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#KadinEmegi#EngelliHaklari#AASSM#CemilTugay#Erisilebilirlik

Sıradaki haber

Buca El Emeği Pazarı'nda Tuğba'nın Engel Tanımayan Tezgahı
YaşamGündem

Buca El Emeği Pazarı'nda Tuğba'nın Engel Tanımayan Tezgahı

4 gün önce
118

İlgili Haberler

İzmirli Çocuklar Dev Akvaryumda Su Altı Dünyasını Keşfetti
YaşamEğitim

İzmirli Çocuklar Dev Akvaryumda Su Altı Dünyasını Keşfetti

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Funtastic Aquarium iş birliğiyle her ay 30 çocuk dev akvaryumu ücretsiz gezerek deniz canlılarını yakından tanıyor.

İzmirGündem Haber Masası
5 gün önce
101
Bergama Kozak Şenliği ile Üretici Kazandı: Tugay'dan Hedef Mesajı
YaşamÇevre

Bergama Kozak Şenliği ile Üretici Kazandı: Tugay'dan Hedef Mesajı

Bergama Kozak Yöresel Ürünler Şenliği, pandemi arasının ardından üretici ve tüketiciyi Kozak Yaylası'nda binlerce İzmirliyle yeniden bir araya getirdi.

İzmirGündem Haber Masası
12 gün önce
120
Cemil Tugay AK Parti'ye Geçti: İzmir İçin Doğru Bir Karar
Gündem

Cemil Tugay AK Parti'ye Geçti: İzmir İçin Doğru Bir Karar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, AK Parti'ye geçiş sürecini ve ailesinin kararındaki etkisini teşkilat mensuplarıyla paylaştı.

İzmirGündem Haber Masası
1 gün önce
112
Müslim Sarı'dan Özgür Özel'e Tugay Tepkisi: İzmir'den Özür Dile
Gündem

Müslim Sarı'dan Özgür Özel'e Tugay Tepkisi: İzmir'den Özür Dile

CHP'li Müslim Sarı, Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişi sonrası Özgür Özel'e yüklenerek aday belirleme süreçleri nedeniyle İzmir halkından özür dilemesini istedi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
159
YENİ Parti’den Cemil Tugay’a İstifa Çağrısı: Bu Bir İhanettir
Gündem

YENİ Parti’den Cemil Tugay’a İstifa Çağrısı: Bu Bir İhanettir

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Cemil Tugay’ın AK Parti’ye geçişini protesto ederek belediye başkanlığından istifa etmesi gerektiğini söyledi.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
147
İYİ Partili Doğan'dan Tugay'a Sert Tepki: İzmir'in İradesi Rozetle
Gündem

İYİ Partili Doğan'dan Tugay'a Sert Tepki: İzmir'in İradesi Rozetle

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişini "Sandık kuruldu da haberimiz mi yok?" sözleriyle eleştirerek 30 ilçede yeni bir saha çalışması başlattıklarını duyurdu.

İzmirGündem Haber Masası
2 gün önce
169