İzmir'de 1. Sınıflar İçin Zil Çaldı: Okula Uyum Haftası Başladı
İzmir'de 2026-2027 eğitim yılı öncesi Karşıyaka Mehmet Seniye Özbey İlkokulu'nda düzenlenen törenle ilkokul birinci sınıf öğrencileri ders başı yaptı.

İzmir’de 2026-2027 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili, Karşıyaka Mehmet Seniye Özbey İlkokulu’nda düzenlenen uyum haftası töreniyle çaldı. İlkokul birinci sınıfa başlayan binlerce öğrenci, sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte okul bahçelerini doldurarak eğitim hayatlarının ilk adımını attı.
Karşıyaka Mehmet Seniye Özbey İlkokulu’nda Uyum Heyecanı
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen ‘Okula Uyum Haftası Açılış Töreni’, kentin köklü eğitim kurumlarından Karşıyaka Mehmet Seniye Özbey İlkokulu’nda yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hayata geçirdiği uygulama kapsamında, öğrenciler normal eğitim takviminden bir hafta önce okullarına gelerek yeni ortamlarına alışmaya başladı. İzmir genelindeki tüm ilkokullarda eş zamanlı olarak yürütülen bu süreçte, minik öğrencilerin okul korkusunu yenmeleri ve arkadaşlık bağları kurmaları hedefleniyor.
Okul bahçesinde düzenlenen etkinliklerde çocuklar, öğretmenleri eşliğinde çeşitli oyunlar oynayarak okul ortamına ilk adımlarını attı. Karşıyaka’daki törende öğrencilerin heyecanı gözlenirken, veliler de çocuklarının bu önemli anına okul bahçesinden tanıklık etti. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, uyum haftasının sadece öğrenciler için değil, ailelerin de okul düzenine alışması açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Ömer Yahşi: Oyunun Birleştirici Gücünü Kullanıyoruz
Törene bizzat katılan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, çocukların okula adaptasyon sürecini yerinde inceledi. Uyum haftasıyla birlikte çocukların sabahın ilk saatlerinde okullarına neşeyle geldiklerini belirten Yahşi, okul bahçelerinde kurulan oyun alanlarının etkisine dikkat çekti. Yahşi, "Daha önce hiç tanışmayan çocuklar oyunun birleştirici gücüyle harika oyunlar oynamaya başladılar. Uyumlu, birbiriyle güzel diyalog halinde okul bahçesinde oyunlar oynuyorlar. Biz de şaşkınız. Birbirini hiç tanımayan öğrencilerin ilk saatte bu kadar güzel bir şekilde adapte olmaları, uyum sağlamaları harika" dedi.
Yahşi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulamaya büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Maarifin kalbinde çocuk ve bahçelerimizin oyun alanına çevrilmesiyle alakalı güzel bir karşılık bulduğunu görmekteyiz. İzmir'de bu yıl ilkokul 1’inci sınıfa başlayan tüm öğrencilerimizi öğretmenlerimizle birlikte okul bahçelerinde ağırlamaktayız. Çocuklarımızın sağlıklı, sıhhatli 2026-2027 eğitim-öğretim yılını güzel bir şekilde geçirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Yahşi'nin açıklamaları, İzmir'deki eğitim modelinin çocuk odaklı ve oyun temelli bir yapıya büründüğünü bir kez daha ortaya koydu.
İzmir Genelinde 1. Sınıf Öğrencileri İçin Yeni Dönem
Okula Uyum Haftası, İzmir’in 30 ilçesindeki tüm resmi ve özel ilkokullarda uygulanıyor. Program kapsamında sadece Karşıyaka’da değil; Konak, Bornova, Buca ve Çiğli gibi yoğun nüfuslu ilçelerde de binlerce öğrenci ders başı yaptı. Okul bahçelerinin oyun alanlarına dönüştürülmesi projesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün "İzmir Maarif Modeli" çalışmalarıyla da paralellik gösteriyor. Öğrenciler bu hafta boyunca tam gün ders işlemek yerine, öğretmenlerini tanıma, okulun fiziksel alanlarını keşfetme ve akranlarıyla kaynaşma etkinliklerine katılacak.
İzmir’deki eğitim camiası, bu yıl ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin sayısındaki artışla birlikte hazırlıklarını tamamladı. Özellikle Karşıyaka Mehmet Seniye Özbey İlkokulu gibi merkezi okullarda alınan güvenlik ve sağlık önlemleri de velilerden tam not aldı. Öğretmenler, uyum haftası boyunca çocukların bireysel gelişimlerini gözlemleyerek, normal eğitim dönemine geçişte yaşanabilecek olası sorunların önüne geçmeyi planlıyor.
Bu gelişme, özellikle Karşıyaka ve çevresinde yaşayan binlerce aileyi ve İzmir genelindeki eğitim camiasını yakından ilgilendiriyor.
Sık Sorulan Sorular
İzmir'de okula uyum haftası hangi öğrencileri kapsıyor?
Okula Uyum Haftası, İzmir genelindeki resmi ve özel tüm ilkokullarda 1. Sınıfa yeni başlayan öğrencileri kapsamaktadır. Bu uygulama ile çocuklar, normal eğitim takviminden bir hafta önce okula başlayarak öğretmenleri, arkadaşları ve okul ortamıyla tanışma fırsatı bulmaktadır.
Uyum haftası boyunca okullarda hangi etkinlikler yapılıyor?
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi'nin belirttiği üzere, uyum haftasında derslerden ziyade oyun odaklı bir program izlenmektedir. Okul bahçeleri oyun alanlarına dönüştürülerek çocukların birbirleriyle kaynaşması, okul kurallarını oyunlarla öğrenmesi ve adaptasyon sürecini sağlıklı tamamlaması sağlanmaktadır.
2026-2027 eğitim öğretim yılı İzmir'de ne zaman resmen başlıyor?
Uyum haftası etkinliklerinin tamamlanmasının ardından, İzmir'deki tüm kademelerdeki öğrenciler için 2026-2027 eğitim-öğretim yılı resmi olarak bir sonraki hafta başlayacaktır. Uyum haftası, sadece 1. Sınıf öğrencilerinin erken başlangıç yaparak sisteme dahil olmasını sağlamaktadır.
Etiketler


