Çevre

İzmir, COP31'de iklim mücadelesini dünyaya anlatacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Antalya'daki COP31'de "Dirençli İzmir için Dirençli Mahalleler" temasıyla kentin iklim çalışmalarını tanıtacak.

İzmirGündem Haber Masası
8 görüntülenme
İzmir, COP31'de iklim mücadelesini dünyaya anlatacak
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı'nda (COP31) kentin iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmalarını uluslararası platforma taşıyacak. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek konferansa hazırlanan belediye, katılımını "Dirençli İzmir için Dirençli Mahalleler" teması üzerine kurguladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan Dirençli Şehirler Pavilyonu'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 100 metrekarelik alan tahsis edildi. Belediyenin ilgili daire başkanlıkları, birimleri, iştirakleri ve kent paydaşlarının katkılarıyla hazırlanan alanda paneller, sunumlar, video gösterimleri, katılımcı atölyeler ve ikili görüşmeler düzenlenecek.

ÇÖZÜM35, PANEL35 ve KATILIM35 ile üç başlıkta program

Belediyenin COP31 programı üç başlık altında şekillendirildi:

  • ÇÖZÜM35: İklim değişikliğiyle mücadele, uyum ve dirençlilik alanlarındaki projeler tanıtılacak. Gri su ve yağmur suyu hasadı çalışmaları paylaşılacak; belediyenin kendi tesislerindeki tasarruf uygulamalarıyla sağlanan yüzde 40'ı aşan su tasarrufu öne çıkarılacak.
  • PANEL35: Ulusal ve uluslararası uzmanlar, akademisyenler ve kurum temsilcileri bir araya gelecek. İklim adaleti, toplumsal cinsiyet ve sağlık, iklim finansmanı, çocukların iklim sesi, kültürel miras, su yönetimi ve kamu inovasyonu konuları ele alınacak.
  • KATILIM35: Atölye, oyun ve ortak üretim çalışmalarıyla ziyaretçilerin iklim çözümlerine aktif katılımı hedefleniyor. Sağlıklı Kentlerin Alfabesi, düşük karbonlu ve erişilebilir ulaşım atölyesi, iklim kaygısına yönelik çalışmalar, İklimSEN, İklimin İzi, İzmir 2050 Karar Sizde ve Karbon Dedektifi programdaki etkinlikler arasında.

"İzmir'in İçinden ve İzmir İçin Sesler" çalışmasıyla kentte yaşayanların iklim değişikliğine ilişkin gündelik deneyimleri ile ulusal ve uluslararası paydaşların mesajları bir araya getirilecek. Atık malzemelerden heykeltıraş Tonguç tarafından zeytin ağacı biçiminde hazırlanacak Dilek Ağacı, ziyaretçilere iklime ilişkin beklenti ve dileklerini paylaşma olanağı sunacak. Bırakılan mesajlar konferans sonrasında değerlendirilerek raporlama sürecine dahil edilecek.

"Her şey mahallede başlıyor"

İzmir'in COP31 katılımının merkezinde mahalle ölçeğinde iklim dirençliliği bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, COP31'in bu yıl uygulama ve eylem odaklı ele alınmasının kentler açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Mahalle ölçeğinde dayanışmanın önemine değinen Okyay, "Biz 'Dirençli Mahalle' yaklaşımını benimsedik. Her şey aslında bizim eski kültürümüzde olduğu gibi dayanışmacı bir ruhla mahallede başlıyor" dedi.

Sağlık hizmetlerine erişimden ortak üretime kadar pek çok alanda mahalle ölçeğinin önem taşıdığını belirten Okyay; İzmir Sağlık ve Esenlik Merkezleri, mahalle afet gönüllüleri ve mahalle bostanlarını bu yaklaşımın örnekleri olarak gösterdi. Okyay, İzmir'in mahalle bazında yürüttüğü çalışmaları zenginleştirerek dirençlilik hareketini büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

COP31 süresince uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi de hedefleniyor. İzmir Buluşmaları kapsamında kurumlar, sivil toplum örgütleri, firmalar ve yurttaşlarla randevulu görüşmeler gerçekleştirilecek; belediye birimleri ve iştiraklerle eşleştirilecek katılımcılarla olası ortak çalışmalar değerlendirilecek. İzmir'in bir liman kenti olarak farklı kültürlerle buluşma konusunda köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Okyay, bu yaklaşımı konferans alanına da taşımak istediklerini ifade etti.

Başkan Tugay yedi oturumda konuşacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın konferansın bazı günlerinde Antalya'da bulunarak altı Mavi Bölge ve bir Yeşil Bölge oturumunda konuşma yapması planlanıyor. Belediyenin farklı birimlerinden temsilciler de çeşitli oturumlarda İzmir'in çalışmalarını paylaşacak. Okyay, kentin uluslararası kent ağlarında aktif yer aldığını, kentsel dirençlilik başta olmak üzere çeşitli konuların Urban 20 gibi platformlarda da gündeme taşındığını hatırlattı.

Belediye, COP31 boyunca düzenlenecek oturumları, ikili görüşmeleri ve atölye çalışmalarını kayıt altına alacak. İzmir Planlama Ajansı koordinasyonunda hazırlanacak sonuç raporunun, konferansın ardından bir hafta içinde yayımlanması hedefleniyor. Raporda belediyenin çalışmalarının yanı sıra katılımcı önerileri ve farklı kentlerden edinilen deneyimler de yer alacak.

COP31'in yalnızca uluslararası müzakerelerin yürütüldüğü bir platform olarak görülmemesi gerektiğini belirten Okyay, Türkiye'nin konferanstaki eş başkanlık görevine değinerek, "Artık eyleme dönme zamanı, daha uygulamaya yönelik kararlar alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#COP31#IklimKrizi#Cevre#IzmirBuyuksehirBelediyesi#Gundem

Sıradaki haber

Tugay İzmir'in Karbon Nötr Hedefi İçin Rakamı Açıkladı: 20 Milyar
ÇevreGündem

Tugay İzmir'in Karbon Nötr Hedefi İçin Rakamı Açıkladı: 20 Milyar

9 gün önce
90

İlgili Haberler

Cemil Tugay: İzmir'in Karbon Nötr Olma Maliyeti 20 Milyar Dolar
ÇevreGündem

Cemil Tugay: İzmir'in Karbon Nötr Olma Maliyeti 20 Milyar Dolar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, iklim kriziyle mücadelede verimlilik vurgusu yaparak kentin karbon nötr hedefine ulaşması için 20 milyar dolarlık yatırım gerektiğini açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
9 gün önce
96
Bornova'nın İklim Vizyonu COP31 Yolunda: Antalya'da Temsil Edilecek
ÇevreGündem

Bornova'nın İklim Vizyonu COP31 Yolunda: Antalya'da Temsil Edilecek

Bornova Belediyesi, Antalya'da düzenlenecek COP31 İklim Zirvesi öncesinde Yaşar Üniversitesi'ndeki panel ve Doğanlar Kent Bostanı ziyaretiyle yerel eylem planını açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
10 gün önce
167
Buca'da İklim Paneli: Gıda Krizi ve Su Faturaları Masada
ÇevreGündem

Buca'da İklim Paneli: Gıda Krizi ve Su Faturaları Masada

Buca Belediyesinin düzenlediği iklim panelinde uzmanlar, artan kuraklığın gıda fiyatlarına ve su faturalarına doğrudan yansıyacağı uyarısında bulundu.

İzmirGündem Haber Masası
11 gün önce
194
Tugay'dan Ankara'da Kritik Çağrı: Afetlere Karşı Hazır Olalım
ÇevreGündem

Tugay'dan Ankara'da Kritik Çağrı: Afetlere Karşı Hazır Olalım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ankara'da iklim krizi ve afetlere karşı dirençli kentler ve kaynak verimliliği için eylem çağrısı yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
15 gün önce
159
İzmir'de Çocuklara İklim Eğitimi: Hedef 20 Bin Kişi
ÇevreEğitim

İzmir'de Çocuklara İklim Eğitimi: Hedef 20 Bin Kişi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim eğitimleriyle 5 bin öğrenciye ulaşarak kentte 20 bin kişilik çevre farkındalığı oluşturmayı hedefliyor.

İzmirGündem Haber Masası
7 gün önce
89
Gaziemir Emrez Mahallesi'ndeki radyoaktif kirlilik temizlendi
ÇevreGündem

Gaziemir Emrez Mahallesi'ndeki radyoaktif kirlilik temizlendi

İzmir'in Gaziemir ilçesinde 2012 yılından bu yana gündemde olan eski kurşun fabrikası sahasındaki radyoaktif atıkların temizliği tamamlandı ve alan kullanıma uygun hale getirildi.

İzmirGündem Haber Masası
8 gün önce
127