İZKİTAP 8. İzmir Kitap Fuarı Kültürpark'ta Sona Erdi
Kültürpark'ta dokuz gün süren İZKİTAP - 8. İzmir Kitap Fuarı, sağanak yağışa rağmen on binlerce kitapseverin katılımıyla tamamlandı.

Kültürpark’ın ana giriş kapılarından stant aralarına kadar uzanan şemsiye kuyrukları, İZKİTAP - 8. İzmir Kitap Fuarı’nın son gününe damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen organizasyon, dokuzuncu gününde sağanak yağışa rağmen on binlerce İzmirliyi ağırladı. Şemsiye ve yağmurluklarıyla fuar alanına gelen ziyaretçiler, yayınevi stantlarını gezerek imza etkinliklerinde uzun süre bekledi.
Kültürpark'ta 500 Etkinlik ve 200 Yayınevi Buluştu
Dokuz gün süren maraton boyunca yaklaşık 200 yayınevi ve kurum, Kültürpark’ın tarihi atmosferinde okurlarla bir araya geldi. Fuar kapsamında düzenlenen 500’e yakın etkinlikte; edebiyat, tarih, kültür, sanat ve bilim gibi pek çok disiplin ele alındı. İzmir’in kültür hafızasında önemli bir yer edinen fuarda, 400’e yakın yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve sanatçı konuk edildi. Fuarın onur konuğu olan yazar ve akademisyen Gündüz Vassaf, insan ve toplum üzerine yaptığı söyleşilerle İzmirlilerden büyük ilgi gördü.
Etkinlik takviminde çocuk ve gençlik edebiyatı da geniş yer buldu. Aileleriyle birlikte Kültürpark’a gelen çocuklar, yazar buluşmalarına katılarak kitaplarını imzalattı. Organizasyon, sadece yetişkinler için değil, İzmir’in yeni nesil okurları için de bir eğitim ve kültür sahası işlevi gördü. Fuar süresince Konak, Alsancak ve Basmane hattındaki yaya trafiğinde hissedilir bir artış yaşanırken, çevre esnafı da artan ziyaretçi yoğunluğundan olumlu etkilendi.
Sinan Meydan ve Naim Babüroğlu Cumhuriyet Tarihini Anlattı
Fuarın kapanış gününde Uzun Havuz Etkinlik Sahnesi, tarih meraklılarının akınına uğradı. Tarihçi Sinan Meydan, “Atatürk’ün Mirası Laik Cumhuriyet” başlıklı söyleşisinde Cumhuriyet’in kuruluş kodlarını ve laikliğin toplumsal önemini İzmirlilerle paylaştı. Hemen ardından sahne alan Naim Babüroğlu ise “Atatürk ve Cumhuriyet” başlıklı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir yıllarını ve yaşamının son döneminde sağlığını kaybetme pahasına Hatay’ın ana vatana katılması için verdiği mücadeleyi detaylarıyla aktardı.
Pakistan Pavyonu’nda düzenlenen etkinliklerde ise Çağrı Dörter, “İnsanın Sırrı ve Yaşamın Anlamı” başlıklı söyleşisiyle okurların karşısına çıktı. Fuarın son gününe kadar devam eden imza günlerinde Ediz Hun, Ayşe Kulin, Zeynep Oral, Ahmet Şerif İzgören, Ali Nesin, Başak Sayan, Feyza Hepçilingirler, Haydar Ergülen, Nilüfer Açıkalın, Polat Özlüoğlu, Saygı Öztürk, Suat Çağlayan ve Tuğrul Keskin gibi isimler binlerce kitap imzaladı. İzmirliler, sevdikleri yazarlarla tanışmak için yağmur altında bekleyerek fuarın coşkusunu son dakikaya kadar sürdürdü.
İZKİTAP 2027 Baharında Yeniden Kapılarını Açacak
İzmir’in en büyük kültürel organizasyonlarından biri olan İZKİTAP, dokuz günlük yoğun programın ardından resmi olarak sona erdi. Şehrin merkezinde, ulaşım akslarının göbeğinde yer alan Kültürpark’ın seçilmesi, özellikle Bornova, Buca ve Karşıyaka gibi yoğun nüfuslu ilçelerden gelen kitapseverlerin fuara erişimini kolaylaştırdı. İZFAŞ yetkilileri, fuarın bir sonraki randevusunun 2027 yılının ilkbahar aylarında olacağını duyurdu.
Bu dev organizasyon, İzmir’in sadece bir ticaret şehri değil, aynı zamanda Türkiye’nin en güçlü okur kitlesine sahip kültür başkentlerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı. Dokuz gün boyunca süren hareketlilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel vizyonu ve İzmirlilerin edebiyata olan tutkusuyla birleşerek kentin sosyal yaşamına büyük bir dinamizm kattı. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun katılımı, İzmir’in akademik ve entelektüel birikimine doğrudan katkı sağladı.
Sık Sorulan Sorular
Bir sonraki İZKİTAP fuarı ne zaman düzenlenecek?
İZKİTAP - İzmir Kitap Fuarı'nın bir sonraki buluşması, yapılan resmi açıklamaya göre 2027 yılının ilkbahar aylarında gerçekleştirilecek. Fuar yine İzmir'in sembol mekanlarından biri olan Kültürpark'ta kitapseverleri ağırlamaya devam edecek.
8. İzmir Kitap Fuarı'na kaç yayınevi ve yazar katıldı?
Fuar boyunca yaklaşık 200 yayınevi ve kurum stant açarak okurlarla buluştu. Etkinlik takviminde ise 400’e yakın yazar, şair, gazeteci ve akademisyen yer alırken, dokuz gün boyunca toplamda 500’e yakın farklı etkinlik ve söyleşi düzenlendi.
Fuarın son gününde hangi önemli isimler söyleşi yaptı?
Fuarın kapanış gününde tarihçi Sinan Meydan "Atatürk’ün Mirası Laik Cumhuriyet" konusunu ele alırken, Naim Babüroğlu Atatürk'ün İzmir yıllarını ve Hatay mücadelesini anlattı. Ayrıca Çağrı Dörter de Pakistan Pavyonu'nda okurlarıyla bir araya gelerek yaşamın anlamı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Etiketler


