Ege'de Av Sezonu Kapanıyor: İzmir Balıkçı Hali'nde Hamsi ve Sardalya...
İzmir Su Ürünleri Hali'nde 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi son hazırlıklar tamamlanırken, Egeli balıkçılar hamsi ve sardalya bolluğuyla geçen bereketli sezonu uğurluyor.

İzmir Su Ürünleri Hali’ndeki tezgahlar, 15 Nisan’da başlayacak olan genel av yasağı öncesinde sezonun son büyük sevkiyatlarını karşılıyor. 1 Eylül’de "Vira Bismillah" diyerek Ege’nin serin sularına açılan balıkçılar, yaklaşık yedi buçuk ay süren zorlu maratonun ardından limanlara dönmeye hazırlanıyor. Sezon boyunca hırçın dalgalar ve fırtınalarla mücadele eden balıkçılar, özellikle mart ayında yakalanan hamsi ve sardalya bolluğu sayesinde sezonu moralli kapatıyor.
İzmir Su Ürünleri Hali'nde Sezon Sonu Hareketliliği
Ege Denizi'nin en önemli lojistik merkezlerinden biri olan İzmir Su Ürünleri Hali, sezonun son günlerinde dahi yoğun mesaisine devam ediyor. Eylül ve ekim aylarında sardalya ile başlayan bereket, kasım ve aralık aylarında da hız kesmeden sürdü. Ancak yılın ilk aylarında balıkçılar tabiat şartlarıyla ciddi bir sınav verdi. Ocak ve şubat aylarında etkili olan fırtına ve şiddetli yağışlar, teknelerin limanda kalmasına neden olurken, avlanma sürelerini de önemli ölçüde kısıtladı.
Kış aylarındaki bu durgunluk, şubat sonu itibarıyla yerini yeniden hareketliliğe bıraktı. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte denize açılan gırgır ve trol tekneleri, mart ayında hamsi sürülerine denk gelerek tezgahları şenlendirdi. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, bu süreci "mutlu bir son" olarak nitelendiriyor. Çakan, sezonun ikinci yarısında yaşanan hamsi bolluğunun, kışın kaybedilen zamanı telafi ettiğini ve balıkçıların evlerine boş dönmediğini vurguluyor.
Sardalya Bolluğu ve Deniz Suyu Sıcaklığı Uyarısı
Sezonun en dikkat çeken unsurlarından biri, sardalyanın bu yıl Ege’de rekor seviyede avlanması oldu. Balıkçı Deniz Olataş, eylül ayı itibarıyla başlayan sardalya akınının o kadar yoğun olduğunu belirtti ki, balık miktarının fazlalığı nedeniyle ürünlerin bir kısmının balık çiftliklerine yem olarak gönderildiğini ifade etti. İzmirli vatandaşların bu yıl hem bol hem de uygun fiyatlı balık tükettiğini söyleyen Olataş, mart ayındaki hamsi bolluğunun da halkın talebini karşıladığını dile getirdi.
Ancak bereketli geçen sezona rağmen sektör temsilcilerinin önemli bir uyarısı var. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, Ege Denizi'nde su sıcaklığının giderek arttığına dikkat çekti. Bu sıcaklık artışının deniz ekosistemini doğrudan etkilediğini belirten Çakan, büyük ve ekonomik değeri daha yüksek olan balık türlerinde bir azalma gözlemlediklerini ifade etti. Bu durum, önümüzdeki yıllarda avcılık stratejilerinin değişebileceğinin de sinyallerini veriyor.
İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?
İzmir, Türkiye'nin balık tüketim kültürünün en yoğun olduğu illerin başında geliyor. Özellikle Buca’daki İzmir Su Ürünleri Hali üzerinden tüm şehre ve çevre illere dağılan taze balık, İzmir ekonomisi için milyonlarca liralık bir sirkülasyon anlamına geliyor. 15 Nisan’da başlayacak olan yasak, sadece büyük tekneleri kapsayacak; bu süreçte İzmirli balıkseverler taze balık ihtiyacını kıyı balıkçılığı yapan küçük teknelerden ve kültür balıkçılığı tesislerinden karşılamaya devam edecek.
Bu sezonun bereketli geçmesi, özellikle dar gelirli İzmirlilerin protein ihtiyacını uygun fiyatlı sardalya ve hamsi ile karşılamasını sağladı. 1 Eylül'e kadar sürecek olan yasak döneminde balıkçılar teknelerinin bakımını yapacak, ağlarını onaracak ve gelecek sezonun hazırlıklarına başlayacak. Bu gelişme, İzmir'deki binlerce balıkçı ailesi ve sektör paydaşları için ekonomik bir nefes alma dönemi olarak görülüyor.
Sık Sorulan Sorular
Ege'de genel av yasağı ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor?
Türkiye genelinde ve Ege Denizi'nde büyük ölçekli gırgır ve trol tekneleri için av yasağı 15 Nisan tarihinde başlıyor. Bu yasak süreci yaz boyunca devam edecek ve yeni sezon 1 Eylül tarihinde "Vira Bismillah" denilerek yeniden açılacak. Bu süre zarfında denizlerin dinlenmesi ve balık popülasyonunun üremesi hedefleniyor.
Yasak döneminde taze balık bulmak mümkün olacak mı?
15 Nisan'da başlayan yasak sadece endüstriyel boyuttaki büyük avcı teknelerini kapsamaktadır. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli yerel balıkçılar, yasal sınırlar dahilinde avlanmaya devam edebilecekler. Ayrıca İzmir genelindeki balık tezgahlarında çipura, levrek gibi çiftlik balıkları ile mevsimine uygun küçük tekne balıklarını bulmak mümkün olmaya devam edecektir.
Bu sezon Ege'de en çok hangi balık türleri avlandı?
2023-2024 av sezonunda Ege Denizi'nde en büyük bolluk sardalya ve hamside yaşandı. Sezonun ilk aylarında (Eylül-Ekim) sardalya bolluğu yaşanırken, Mart ayı itibarıyla hamsi miktarında ciddi bir artış görüldü. Balıkçılar, olumsuz hava şartlarına rağmen bu iki türün bolluğu sayesinde sezonu ekonomik açıdan verimli geçirdiklerini belirtiyorlar.
Etiketler


