Gündem

Dorukhan Büyükışık Cinayetinde Yeni Tutuklama: Sayı...

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'ın oğlu Dorukhan Büyükışık'ın İzmir Narlıdere'deki şüpheli ölümüyle ilgili firari mühendis Yiğit Aykurt tutuklandı.

Elif Sönmez
7 görüntülenme
Dorukhan Büyükışık Cinayetinde Yeni Tutuklama: Sayı...

İzmir'in Narlıdere ilçesinde 13 Mayıs 2018 tarihinde bir inşaat şantiyesinde cansız bedeni bulunan Dorukhan Büyükışık dosyasında adaletin çarkları yeniden dönüyor. Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık’ın oğlunun ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, uzun süredir firari olan saha mühendisi ve inşaat sorumlusu Yiğit Aykurt, Türkiye'ye giriş yaptığı sırada yakalanarak tutuklandı.

İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin titiz takibi sonucu ele geçirilen 34 yaşındaki Aykurt, jandarmadaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Aykurt’un cezaevine gönderilmesiyle birlikte, bu karanlık olayla ilgili tutuklu sayısı 24’e yükseldi. Operasyonun kapsamı genişlerken, firari durumda olan diğer 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların aralıksız sürdüğü bildirildi.

Firari Mühendis Yiğit Aykurt Nasıl Yakalandı?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından görevlendirilen İzmir İl Jandarma Komutanlığı TEM Şube Müdürlüğü ekipleri, 21 Mayıs tarihinde İzmir merkezli 9 ilde eş zamanlı dev bir operasyon başlatmıştı. Bu operasyonlarda aralarında emniyet mensupları ve inşaat sahiplerinin de bulunduğu 23 kişi tutuklanmıştı.

Soruşturmanın en kritik isimlerinden biri olan ve yurt dışında olduğu değerlendirilen saha mühendisi Yiğit Aykurt, jandarma ekiplerinin radarına takıldı. Şüphelinin Türkiye'ye giriş yaptığı anı tespit eden ekipler, düzenledikleri operasyonla Aykurt'u gözaltına aldı. Aykurt'un tutuklanması, 8 yıldır devam eden ve başlangıçta "intihar" denilerek kapatılmaya çalışılan dosyadaki soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi.

İsim İsim Şüpheliler: Emniyet ve İnşaat Dünyası Sarsıldı

Dosyanın yeniden açılmasıyla birlikte İzmir'de yer yerinden oynadı. Soruşturma kapsamında tutuklanan isimler arasında Tanyer İnşaat Firması ortakları Mehmet Münir Tanyer ve oğlu Mehmet Taylan Tanyer de bulunuyor. İnşaat sahiplerinin yanı sıra, olayın yaşandığı dönemde görev yapan çok sayıda rütbeli polis memuru hakkında da ağır suçlamalar mevcut.

Tutuklanan emniyet mensupları arasında dönemin Narlıdere Emniyet Müdürü İsmail Yalçın, Karakol Amiri İsmail Köksal, Olay Yeri İnceleme Büro Amiri Atakan Kaçar ve Grup Amiri Komiser Hüseyin Vurucu yer alıyor. Ayrıca komiser Deniz Asıcı, polis memurları Duygu Öztürk, Fikret Sarıaslan, Halil Arslandağ ve Musa Erikçi hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla dava açılmış durumda.

Cinayet İddianamesindeki Korkunç Detaylar: Ceset Taşındı mı?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve İzmir 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, olayın bir intihar değil, planlı bir cinayet olabileceğine dair çarpıcı bulgular içeriyor. İddianamede, Dorukhan Büyükışık’ın sırt bölgesine sert ve etkili bir cisimle vurulduğu, ölümün bu darbe sonrası gerçekleşmiş olabileceği belirtiliyor. En dikkat çekici ayrıntı ise, cesedin öldürüldükten sonra bulunduğu noktaya taşınmış olabileceğine dair deliller.

Şantiyede görevli bekçiler Hüseyin Kaya (69), Hulusu Aras (77), Tayfun Çakmakçı (41), işçi Bilal Çelik (47) ve yakın bölgedeki bekçi Ali Gülbaşı (77) hakkında "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası isteniyor. Mahkeme, daha önce açılan "görevi kötüye kullanma" davası ile "kasten öldürme" dosyalarını birleştirme kararı aldı. Şu an itibariyle 13 tutuksuz sanığın yargılanması sürerken, son operasyonlarla tutuklanan 24 kişi hakkındaki hukuki süreç derinleşiyor.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

Dorukhan Büyükışık’ın ölümü, İzmir’in Narlıdere ilçesinde huzuru bozan ve adalete olan güveni sorgulatan en önemli dosyalardan biri haline geldi. Özellikle Narlıdere ve genişleme aksındaki lüks konut projelerinin güvenliği ile emniyet birimlerinin olaylara müdahale biçimi, bu dava ile mercek altına alındı. İzmir kamuoyu, emekli bir paşanın oğlunun davasında bile 8 yıl sonra gelen bu operasyonların, şehirdeki diğer faili meçhul veya şüpheli dosyalar için bir emsal teşkil edip etmeyeceğini tartışıyor.

Bu gelişme, İzmir'deki inşaat sektörü temsilcileri ve yerel yönetimler için şantiyelerdeki denetim ve güvenlik protokollerinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi. Dosyanın Narlıdere, Güzelbahçe ve Balçova hattındaki yankıları sürerken, İzmir 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden çıkacak karar 4 milyondan fazla İzmirliyi yakından ilgilendiriyor.

Sık Sorulan Sorular

Dorukhan Büyükışık olayı nedir ve ne zaman yaşandı?

Dorukhan Büyükışık, 13 Mayıs 2018 tarihinde İzmir'in Narlıdere ilçesinde, evinin yakınındaki bir inşaat şantiyesinde ölü bulundu. Başlangıçta kayıtlara intihar olarak geçen olay, babası emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'ın yürüttüğü hukuk mücadelesi ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın titiz incelemeleri sonucu cinayet şüphesiyle yeniden açılmıştır. Yapılan incelemeler, Büyükışık'ın darp edildiği ve cesedinin yerinin değiştirildiği şüphesini güçlendirmiştir.

Soruşturma kapsamında kimler tutuklandı?

Soruşturma kapsamında bugüne kadar toplam 24 kişi tutuklanmıştır. Bunlar arasında Tanyer İnşaat Firması sahipleri Mehmet Münir Tanyer ve Mehmet Taylan Tanyer, dönemin Narlıdere Emniyet Müdürü İsmail Yalçın, Karakol Amiri İsmail Köksal ve son olarak yakalanan saha mühendisi Yiğit Aykurt bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda polis memuru, komiser ve şantiye çalışanı da "kasten öldürme" veya "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla tutuklu veya sanık durumundadır.

İddianamedeki temel suçlamalar nelerdir?

İzmir 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde, bazı sanıklar için "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası talep edilmektedir. Adli tıp ve olay yeri inceleme raporlarına dayandırılan iddialara göre, maktulün sırtına sert bir cisimle vurulduğu ve cesedin daha sonra şantiyeye taşındığı belirtilmektedir. Ayrıca, olayda ihmali veya kastı bulunan emniyet mensupları hakkında da delilleri karartma ve görevi kötüye kullanma suçlamaları yöneltilmektedir.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Narlidere#Cinayet#EthemBuyukisik#Gundem