Gündem

Çeşme’de Castello Fontana Projesi’ne Halk Freni: ÇED Toplantısı İptal

İzmir Çeşme'de 3. Derece doğal SİT alanında planlanan 769 konutluk Castello Fontana projesinin ÇED toplantısı, vatandaşların yoğun protestosu üzerine resmi tutanakla sonlandırıldı.

Zeynep Karaoğlu
9 görüntülenme
Çeşme’de Castello Fontana Projesi’ne Halk Freni: ÇED Toplantısı İptal
Temsili görsel — yapay zeka ile oluşturulmuştur

Çeşme Çakabey Mahallesi’ndeki 3. Derece doğal SİT alanında hayata geçirilmek istenen Castello Fontana Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, bölge halkının ve çevrecilerin salonlara sığmayan protestosu nedeniyle yapılamadı. Proje alanından 6,5 kilometre uzaklıktaki bir kahvehanede düzenlenmek istenen "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı", Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından "toplantının sağlıklı şekilde gerçekleştirilemeyeceği" gerekçesiyle resmi tutanakla sonlandırıldı.

Çeşme Çakabey’de 1,9 Milyar Liralık Projeye Tepki Yağdı

Arıkan Proje Geliştirme A. Ş. Tarafından 1,9 milyar TL yatırım bedeliyle planlanan Castello Fontana projesi, Çeşmeli vatandaşların sert muhalefetiyle karşılaştı. Toplantının proje sahasına uzak bir noktada, Mamurbaba ve Alaçatı sakinlerinin katılımını zorlaştıracak ücra bir kahvehanede seçilmesine tepki gösteren yüzlerce İzmirli, alanı protesto sloganlarıyla doldurdu. Çeşme Yarımadası Çevre Derneği (ÇEŞÇEP) ve Çeşme Kent Konseyi üyeleri, projeye dair hazırladıkları 6 sayfalık kapsamlı itiraz dilekçesini bakanlık yetkililerine elden teslim etti.

Toplantı yerinin bilinçli olarak uzak seçildiğini savunan çevreciler, buna rağmen katılımın engellenemediğini vurguladı. Yetkililerin hazırladığı resmi tutanakta, halkın projeye dair bilgilendirme yapılmasını reddettiği ve toplantının devam etmesi için uygun şartların oluşmadığı kayıt altına alındı. Bu gelişme, İzmir'in en kıymetli turizm bölgelerinden biri olan Çeşme'de, doğayı ve altyapıyı etkileyecek projeler üzerindeki toplumsal denetimin gücünü bir kez daha gösterdi.

34 Odalık Butik Otel Ruhsatıyla 769 Konut İddiası

ÇEŞÇEP tarafından kamuoyuna sunulan iddialar, projenin ruhsatlandırma süreciyle ilgili ciddi soru işaretlerini gündeme getirdi. Projenin resmi başvurusunun 34 odalı butik otel olarak yapıldığı, ancak gerçekte 272 blok ve 769 bağımsız birimden oluşan devasa bir yerleşim alanı planlandığı öne sürüldü. Dernek yetkilileri, 272 birimden sadece birinin otel, kalan 271'inin ise "apart otel" maskesi altında villa ve rezidans olarak pazarlanacağını savundu.

Projenin ekonomik boyutuna dair paylaşılan rakamlar ise dikkat çekici. Derneğin analizine göre;

  • Firmanın beyan ettiği inşaat maliyeti metrekare başına 390-393 Euro seviyesindeyken, satış fiyatları metrekare başına 6 bin 500 Euro artı KDV'den başlıyor.
  • 120 metrekarelik 1,5+1 dairelerin 780 bin Euro, 6,5 odalı villaların ise yaklaşık 5 milyon Euro bedelle satışa sunulduğu iddia ediliyor.
  • Toplam beklenen gelirin 500 milyon Euro (yaklaşık 18 milyar TL) civarında olduğu hesaplanıyor.

Henüz ÇED süreci tamamlanmamış ve yasal izinler alınmamışken, İstanbul'daki ofisler üzerinden "ön talep formu" adı altında kapora toplandığı iddiası da itiraz dilekçesinde yer alan en kritik maddelerden birini oluşturdu.

Kanalizasyon Yerine Foseptik: Yeraltı Suları Tehlikede mi?

Projenin İzmir ve Çeşme için yaratacağı asıl riskin altyapı yetersizliği olduğu vurgulanıyor. Bölgede halihazırda bir kanalizasyon şebekesinin bulunmadığını hatırlatan uzmanlar, 769 birimlik bu dev projenin atık su yönetimi için "sızdırmalı foseptik sistemi" öngörmesini büyük bir çevre tehdidi olarak nitelendirdi. Bu sistemin, zamanla yeraltı sularına sızarak Alaçatı ve Mamurbaba çevresindeki su kuyularını kirletme riski taşıdığı belirtiliyor.

Çeşme'nin kısıtlı su kaynaklarının bu ölçekte bir nüfus artışını kaldıramayacağı ifade edilirken, 500 milyon Euro gelir hedefleyen bir projenin 20-30 milyon Euro maliyetli bir arıtma tesisini gündemine almaması "bilinçli bir tercih" olarak eleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun bölgedeki altyapı kapasitesi göz önüne alındığında, bu tür projelerin mevcut sisteme yükleyeceği ek yükün, tüm yarımadada su krizini derinleştirebileceği uyarısı yapıldı.

Dr. Ahmet Güler: "Çeşme'nin Rezidans Çöplüğü Olmasına İzin Vermeyeceğiz"

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan ÇEŞÇEP Başkanı Dr. Ahmet Güler, projenin mevcut haliyle bir turizm yatırımı değil, bir rant projesi olduğunu söyledi. Güler, "Bugün yaşananlar aslında hepimiz için hayırlı oldu. Bu proje mevcut haliyle değil, yeniden ele alınması gereken bir projedir. Eğer yatırımcılar Çeşme’ye gerçek bir turizm yatırımı kazandırmak istiyorlarsa, yerel kamu yönetimleri ve bizlerle görüşsünler. Aklı başında her projeye destek veririz. Ancak bu haliyle ısrar edilirse, tüm hukuki haklarımızı kullanarak Çeşme’nin bir rezidans çöplüğüne dönüşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Çeşme Kent Konseyi ve çevreciler, Bakanlık’tan şu üç talebin karşılanmasını bekliyor:

  1. Castello Fontana projesine "ÇED Olumlu" kararı verilmemesi.
  2. Yasal süreç tamamlanmadan yürütülen ön satış ve kapora toplama faaliyetlerinin durdurulması.
  3. Altyapı ve atık su çözümü şeffaf şekilde açıklanmadan hiçbir izin sürecinin ilerletilmemesi.

Bu gelişme, özellikle Çeşme’de yaşayan ve yaz aylarında nüfusu milyonları bulan İzmirli tatilcileri yakından ilgilendiriyor. Bölgedeki doğal dokunun korunması, İzmir’in turizm geleceği açısından kritik bir eşik olarak görülüyor.

Sık Sorulan Sorular

Castello Fontana projesinin ÇED toplantısı neden iptal edildi?

Toplantı, Çeşme halkının ve çevrecilerin yoğun protestosu nedeniyle gerçekleştirilemedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, ortamın bilgilendirme yapmaya müsait olmadığını belirterek süreci resmi bir tutanakla sonlandırdı. Vatandaşlar ayrıca toplantı yerinin proje alanına 6,5 kilometre uzaklıkta seçilmesine de tepki gösterdi.

Projenin çevreye ve altyapıya etkileri nelerdir?

Çevreciler, projenin 3. Derece doğal SİT alanında yer aldığını ve bölgede kanalizasyon altyapısı bulunmadığını belirtiyor. 769 birimlik projenin atık suları için foseptik sistemi planlanması, Alaçatı ve Mamurbaba bölgelerindeki yeraltı su kaynaklarının kirlenme riskini doğuruyor. Ayrıca projenin butik otel ruhsatıyla konut projesi olarak inşa edildiği iddia ediliyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Cesme#CastelloFontana#Cevre#Gundem#Cescep

İlgili Rehberler