Gündem

C31K Suç Örgütüne 22 İlde Dev Operasyon: 27 Gözaltı

Ankara merkezli 22 ilde düzenlenen C31K operasyonunda, çocuk istismarı ve okullara saldırı hazırlığı yapan 27 şüpheli yakalandı.

Emre Aktaş
6 görüntülenme
C31K Suç Örgütüne 22 İlde Dev Operasyon: 27 Gözaltı
Temsili görsel — yapay zeka ile oluşturulmuştur

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde harekete geçen emniyet güçleri, aralarında İzmir'in de bulunduğu 22 ilde şafak vakti eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin uzun süredir takip ettiği "C31K" isimli yeni nesil suç örgütüne yönelik çalışmalarda, dijital platformlar üzerinden toplumsal huzuru hedef alan 32 şüpheli tespit edildi. Belirlenen adreslere yapılan baskınlarda 27 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

C31K Suç Örgütü Hangi Platformları Kullandı?

Siber suçlarla mücadele ekiplerinin teknik incelemeleri, suç ağının dijital dünyadaki izlerini tek tek ortaya çıkardı. Şüphelilerin özellikle Telegram, Discord, X ve YouTube gibi küresel platformları birer suç üssü olarak kullandıkları belirlendi. Bu mecralarda kurulan kapalı gruplarda, bebek ve çocuklara ait müstehcen görüntülerin paylaşıldığı ve bu içeriklerin yayılması için organize bir çaba sarf edildiği tespit edildi. Operasyon kapsamında el konulan çok sayıda dijital materyal, örgütün faaliyet şemasını ve veri trafiğini kanıtlar nitelikte değerlendiriliyor.

Soruşturma dosyasındaki kan donduran detaylar sadece çocuk istismarıyla sınırlı kalmadı. Şüphelilerin milli ve manevi değerlere yönelik ağır hakaretler içeren paylaşımlar yaptıkları, Türk Bayrağını yakma anlarını kaydettikleri ve hayvanlara yönelik işkence ile öldürme görüntülerini bu platformlarda yaydıkları anlaşıldı. 27 şüpheli hakkında yürütülen işlemlerde, bu görüntülerin toplumsal infial yaratmak amacıyla bilinçli olarak dolaşıma sokulduğu üzerinde duruluyor.

Üç Ayrı Okula Silahlı Saldırı Hazırlığı

Operasyonun en kritik başlıklarından birini ise eğitim kurumlarına yönelik tehditler oluşturdu. Yeni eğitim ve öğretim yılının açılış sürecini hedef alan şüphelilerin, 3 farklı ilde bulunan 3 ayrı okula yönelik silahlı saldırı hazırlığı içerisinde olduklarına dair dijital yazışmalar ve paylaşımlar ele geçirildi. Bu bulgular, operasyonun sadece bir siber suç soruşturması değil, aynı zamanda olası bir katliamın önlenmesine yönelik bir güvenlik hamlesi olduğunu gösterdi. Emniyet birimleri, söz konusu okulların güvenliği için gerekli tüm önlemlerin alındığını ve tehdidin bertaraf edildiğini bildirdi.

Örgüt üyelerinin "swatting" olarak bilinen sahte ihbar yöntemini de aktif olarak kullandığı belirlendi. Kamuoyu tarafından tanınan kişilerin acı kayıplarını ve toplumsal hassasiyetleri istismar eden şüphelilerin, bu kişilerin aile adreslerine yönelik asılsız terör veya suç ihbarlarında bulunarak kolluk kuvvetlerini yanılttıkları ve ailelere psikolojik baskı kurdukları tespit edildi. Görsel, yazılı ve sesli mesajlarla yürütülen bu tehdit ve şantaj sarmalı, siber ekiplerin titiz çalışmasıyla deşifre edildi.

19 Çocuk Şüpheli ve Adli Süreç

Operasyonun dikkat çeken bir diğer boyutu ise şüphelilerin yaş profili oldu. Gözaltı kararı verilen 32 kişiden 19'unun adli süreçteki çocuk (suça sürüklenen çocuk) statüsünde olması, dijital mecralardaki yozlaşmanın boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Ankara merkezli yürütülen soruşturmada yakalanamayan diğer 5 şüphelinin yakalanması için İzmir dahil ilgili tüm illerde çalışmalar çok yönlü olarak devam ediyor. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bu tür yapıların gençleri nasıl suça sürüklediğine dair detaylı bir analiz raporu hazırlıyor.

İzmir'de özellikle Konak, Karşıyaka ve Bornova gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ilçelerde, ailelerin çocuklarının internet kullanımını daha yakından takip etmesi gerektiği vurgulanıyor. Siber güvenlik uzmanları, Discord ve Telegram gibi denetimi zor platformlarda çocukların C31K gibi radikal ve suç odaklı grupların ağına düşebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu operasyon, İzmir'deki siber güvenlik bilincinin artırılması ve okul çevrelerindeki dijital güvenliğin sağlanması açısından kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Sık Sorulan Sorular

C31K suç örgütü operasyonunda kaç kişi gözaltına alındı?

Ankara merkezli 22 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, hakkında gözaltı kararı verilen 32 şüpheliden 27'si yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerin 19'unun adli süreçteki çocuklardan oluştuğu bildirilirken, firari durumdaki 5 kişinin yakalanması için çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.

Şüpheliler hangi suçlarla itham ediliyor?

Şüpheliler; bebek ve çocuklara ait müstehcen görüntüleri paylaşmak, milli değerlere hakaret etmek, Türk Bayrağını yakmak, hayvanlara eziyet görüntülerini yaymak ve 3 ayrı okula silahlı saldırı planlamakla suçlanıyor. Ayrıca tanınmış kişilerin ailelerine sahte ihbarlarla şantaj ve tehditte bulundukları belirlendi.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#C31K#Operasyon#SiberSuclar#Gundem