Bornova Muhtarı Mehmet Canbolat 3 Yaşındaki Çocuğu Kurtardı
İzmir Bornova'da boğazına şeker kaçan 3 yaşındaki çocuk, Atatürk Mahallesi Muhtarı Mehmet Canbolat'ın Heimlich manevrası müdahalesiyle hayata tutundu.

Bornova Atatürk Mahallesi Muhtarlığı’nda evrak işlemleri sırasında 3 yaşındaki bir çocuğun boğazına şeker kaçmasıyla başlayan panik, Muhtar Mehmet Canbolat’ın soğukkanlı müdahalesiyle son buldu. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen olayda, nefessiz kalarak morarmaya başlayan küçük çocuğun hayata tutunma anları muhtarlığın güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bornova Atatürk Mahallesi Muhtarlığında Korku Dolu Dakikalar
Olay, Atatürk Mahallesi Muhtarlığı’na evrak işlemleri için gelen iki kadın ve yanlarındaki üç çocukla başladı. Muhtarlık ofisindeki yoğunluk sırasında çocukların gürültü yapması üzerine, büyük çocukların oyalanması amacıyla ellerine şeker verildi. Bu sırada yanlarındaki 3 yaşındaki kız çocuğunun da şeker aldığını fark eden Muhtar Mehmet Canbolat, aileyi küçük yaştaki çocuklara şeker verilmemesi konusunda önceden uyardığını belirtti. Ancak evrak işlemleriyle ilgilenildiği sırada yaşanan bir anlık dalgınlık, küçük çocuğun annesinden gizlice şekeri almasına neden oldu.
Muhtar Mehmet Canbolat, olayın başlangıcını şu sözlerle anlattı: "İki bayan, yanlarında üç çocukla birlikte muhtarlığımıza geldiler. Burada evrak işleri vardı. Çocuklar gürültü yapınca, büyük çocukların ellerine şeker verildi ki dışarı çıkıp oyalansınlar, biz de rahat konuşalım. O esnada yanlarında küçük bir kız çocuğu daha vardı. Ben özellikle bu küçük çocuğa şeker vermemeleri konusunda kendilerini tembih ettim. Çünkü bu tür boğulma vakaları herkesin başına gelebilecek tehlikeli şeyler. Ancak ben arkamı dönüp evrak işleriyle uğraşırken, bir anlık dalgınlıkla çocuk annesinden o şekeri almış."
Şekerin boğazına kaçmasıyla birlikte 3 yaşındaki çocuk nefessiz kalarak çırpınmaya başladı. Annenin panik içerisinde çocuğun sırtına vurduğunu duyan Canbolat, durumu fark eder etmez masasından fırlayarak müdahale etti. Çocuğun yüzünün kızardığını ve morarmaya başladığını gören muhtar, profesyonel bir refleksle çocuğu kucağına alarak müdahaleye başladı.
Mehmet Canbolat’ın Hayat Kurtaran Heimlich Manevrası
Annenin yaşadığı büyük panik sırasında soğukkanlılığını koruyan Mehmet Canbolat, daha önce aldığı ilk yardım eğitimlerinde öğrendiği Heimlich manevrasını uygulamaya koyuldu. Çocuğu uygun pozisyona getiren Canbolat, yaptığı karın basısı müdahalesiyle boğaza kaçan şekerin dışarı fırlamasını sağladı. Müdahalenin hemen ardından çocuğun yeniden nefes almaya başlamasıyla muhtarlıktaki gergin bekleyiş yerini rahatlamaya bıraktı.
O anları anlatan Canbolat, "O gün gerçekten korkudan hepimizin eli ayağı titredi. Annesinin, çocuğun sırtına vurduğu anı duyunca hızla arkamı döndüm. Bir anda çocuğun morarmaya yakın bir şekilde kızardığını, nefessiz kaldığını gördüm. Annesi panik halindeydi. Hemen çocuğu kucağından aldım ve hepimizin bilmesi gereken o Heimlich hareketiyle çok şükür çocuğumuzun boğazından şekeri çıkardık ve hayata tutunmasını sağladık" dedi. Canbolat, müdahale sırasında 15 yıl önce aldığı profesyonel ilk yardım eğitiminin büyük rol oynadığını vurguladı.
Bu olay, İzmir’de yerel yöneticilerin ve kamu görevlilerinin ilk yardım eğitimi almasının ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bornova Kaymakamlığı ve Bornova Belediyesi’nin muhtarlara yönelik düzenlediği rutin sağlık ve ilk yardım eğitimleri, bu tür acil durumlarda profesyonel müdahalenin önünü açıyor. Canbolat, bu eğitimlerin sadece görevliler için değil, tüm İzmirliler için bir zorunluluk olması gerektiğini belirtti.
İzmir’de İlk Yardım Eğitiminin Önemi Bir Kez Daha Kanıtlandı
Muhtar Mehmet Canbolat, yaşadığı tecrübenin ardından vatandaşlara önemli bir çağrıda bulundu. İlk yardım bilgisinin hayat ile ölüm arasındaki ince çizgi olduğunu ifade eden Canbolat, "Yaklaşık 15 yıl öncesinde böyle bir profesyonel eğitim almıştım. Kaymakamlığımız ve belediyemiz sağ olsun, bu konuda biz muhtarlara destek veriyor; rutin olarak sağlık ve ilk yardım eğitimleri alıyoruz. Ancak geçmişte aldığım profesyonel eğitimlerin de bu reflekste büyük etkisi oldu. Her bir vatandaşımızın bu konuda bilinçli olması ve ilk yardım eğitimini kesinlikle alması gerekiyor. Çünkü giden canın geri dönüşü yok, Allah korusun" şeklinde konuştu.
Küçük ya da önemsiz görülen nesnelerin hayatı tehdit edebileceğine dikkat çeken muhtar, İzmirli ailelerin özellikle ev dışındaki ortamlarda çocuklarına verdikleri gıdalar konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. Atatürk Mahallesi sakinleri tarafından "kahraman" olarak nitelendirilen Canbolat, asıl kahramanlığın eğitimli ve hazırlıklı olmak olduğunu dile getirdi.
Muhtarlıkta Şeker İkramı Dönemi Sona Erdi
Yaşanan bu sarsıcı olayın ardından Atatürk Mahallesi Muhtarlığı’nda radikal bir karar alındı. Muhtar Mehmet Canbolat, bundan sonra muhtarlık ofisinde hiçbir şekilde şeker bulundurulmayacağını ve ikram edilmeyeceğini açıkladı. Özellikle çocukların güvenliği için bu kararı aldığını belirten Canbolat, vatandaşlardan da bu konuda anlayış beklediğini ifade etti.
Canbolat, "Bu olay bizim için de çok büyük bir tecrübe oldu. Kesinlikle şeker diye bir şey yok artık hayatımızda. Buraya küçük çocuklar da, büyük çocuklar da geliyor. Biz büyüklere uygun olduğu için ikram etme taraftarıydık ama bu olaydan sonra artık kesinlikle muhtarlığımızda şeker tutmayacağız" diyerek yeni uygulamayı başlattı. Bornova'daki bu gelişme, özellikle küçük çocuklu ailelerin kamu binalarındaki ikramlar konusundaki hassasiyetini de artırmış durumda.
İzmir genelinde muhtarlıkların sadece evrak işleri için değil, mahallelinin her türlü sorununda ilk başvuru noktası olması, Mehmet Canbolat gibi donanımlı yerel yöneticilerin önemini artırıyor. Bornova Atatürk Mahallesi'nde yaşanan bu olay, mahalle sakinleri arasındaki dayanışma ve güven duygusunu pekiştirirken, ilk yardım bilincinin yaygınlaşması adına da önemli bir örnek teşkil ediyor.
Sık Sorulan Sorular
Bornova'daki olayda muhtar hangi yöntemi kullandı?
Bornova Atatürk Mahallesi Muhtarı Mehmet Canbolat, boğazına şeker kaçan 3 yaşındaki çocuğa Heimlich manevrası uyguladı. 15 yıl önce aldığı profesyonel ilk yardım eğitimini kullanan Canbolat, bu yöntemle çocuğun nefes yolunu tıkayan şekerin dışarı çıkmasını sağlayarak hayatını kurtardı.
Muhtarlıkta şeker ikramı neden yasaklandı?
Muhtarlıkta işlem yapıldığı sırada bir çocuğun boğazına şeker kaçması ve hayati tehlike atlatması üzerine Muhtar Mehmet Canbolat radikal bir karar aldı. Benzer kazaların tekrar yaşanmaması ve çocukların güvenliğinin korunması amacıyla muhtarlık ofisinde şeker bulundurulması ve ikram edilmesi tamamen durduruldu.
Muhtarlar bu tür acil durumlar için eğitim alıyor mu?
Evet, İzmir'deki muhtarlar belirli periyotlarla Bornova Kaymakamlığı ve Bornova Belediyesi gibi yerel yönetim birimleri tarafından düzenlenen sağlık ve ilk yardım eğitimlerine katılıyor. Mehmet Canbolat'ın müdahalesi, bu rutin eğitimlerin ve geçmişte aldığı profesyonel derslerin bir sonucu olarak başarılı şekilde gerçekleştirildi.
Etiketler


