Gündem

Bayraklı Tünelleri'nde Tır Yangını: Trafik Kilitlendi

İzmir Bayraklı Tünelleri Çiğli istikametinde yanan tır itfaiyenin 20 dakikalık müdahalesiyle söndürüldü, tünelde duman tahliye sistemi çalıştırıldı.

Zeynep Karaoğlu
7 görüntülenme
Bayraklı Tünelleri'nde Tır Yangını: Trafik Kilitlendi
Temsili görsel — yapay zeka ile oluşturulmuştur

Bayraklı Tünelleri'nin Çiğli istikametinde seyir halindeki bir tırda saat 12.33'te başlayan yangın, tünel içerisinde yoğun duman tabakası oluşturarak ulaşımı durma noktasına getirdi. Çevre yolunu kullanan sürücülerin ihbarı üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, şehrin farklı noktalarından bölgeye sevk edildi. Alevlerin tünel tavanına ve diğer araçlara sirayet etme riski, ekiplerin hızlı müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Yangın ihbarının sisteme düşmesiyle birlikte Karşıyaka, Çiğli ve Merkez bölge amirliklerine bağlı arazözler hızla olay yerine ulaştı. Tünel içerisindeki kapalı alan yangınlarında kritik öneme sahip olan temiz hava dolum aracı da operasyona dahil edildi. İtfaiye erleri, tünelin dar alanında yükselen alevlere müdahale ederken, tünel işletme şefliği tarafından güvenlik protokolleri gereği trafik akışı tamamen kesildi.

İzmir İtfaiyesi'nden 20 Dakikalık Kritik Müdahale

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri, tünelin Çiğli yönünde alevlere teslim olan tıra yaklaşık 20 dakika içinde müdahale ederek yangını tamamen söndürdü. Karşıyaka ve Çiğli'den gelen arazözlerin eş zamanlı çalışması, yangının tünel gövdesine kalıcı zarar vermesini engelledi. Müdahale sırasında tırın motor ve kupa kısmını saran alevlerin, dorsedeki yüke ve tünel içindeki elektrik kablolarına ulaşmaması için yoğun çaba sarf edildi.

Yangın nedeniyle tır tamamen yanarak kullanılamaz hale gelirken, itfaiye ekiplerinin stratejik yerleşimi sayesinde alevlerin tünelde bekleyen diğer binek ve ticari araçlara sıçraması önlendi. Ekipler, söndürme işleminin ardından araçta uzun süre soğutma çalışması yürüttü. Olay yerinde yapılan incelemelerde herhangi bir can kaybı veya yaralanma tespit edilmediği, sürücünün aracı zamanında terk ettiği öğrenildi.

Tünel Duman Tahliye Sistemi Devreye Girdi

Yangın sırasında oluşan ve görüş mesafesini sıfıra indiren yoğun dumanın tahliyesi için Bayraklı Tünelleri'nin otomatik duman tahliye sistemi devreye alındı. Tünel tavanında bulunan dev fanların çalıştırılmasıyla, içeride biriken karbonmonoksit ve siyah duman tünel ağızlarından dışarı pompalandı. Bu sistemin aktif çalışması, hem itfaiye ekiplerinin müdahale alanını görmesini sağladı hem de tünel içinde mahsur kalan diğer sürücülerin dumandan etkilenmesini minimize etti.

Dumanın tamamen tahliye edilmesinin ardından, İzmir Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tünel içinde güvenlik şeridi oluşturdu. Yanan tırın enkazının yoldan kaldırılması ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, yaklaşık 40 dakikalık aksamanın ardından trafik akışı Çiğli yönünde yeniden normale döndü. İtfaiye ekiplerinin temiz hava dolum aracıyla yaptığı destek, personelin dumandan etkilenmeden çalışmasına olanak tanıdı.

İzmir Şehir İçi Trafiğinde Bayraklı Aksı Neden Önemli?

Bayraklı Tünelleri, İzmir'in kuzey ve güney aksını birbirine bağlayan en kritik geçiş noktalarından biri olarak biliniyor. Özellikle Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka ilçeleri arasındaki transit geçişi sağlayan bu güzergahta meydana gelen 20 dakikalık duraksama bile, İzmir Çevre Yolu'nda kilometrelerce kuyruk oluşmasına neden oldu. Bu gelişme, özellikle öğle saatlerinde Bornova yönünden Karşıyaka ve Çiğli istikametine giden binlerce sürücüyü doğrudan etkiledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tünel içi yangın sistemlerinin periyodik bakımlarının bu tür durumlarda hayat kurtardığını belirtti. Tünel içindeki yangın algılama sensörlerinin 12.33'teki yangını anında tespit etmesi, facianın büyümesini engelleyen temel faktör oldu. Bu gelişme, özellikle her gün on binlerce aracın geçtiği Bayraklı-Karşıyaka hattındaki lojistik akışın güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Sık Sorulan Sorular

Bayraklı Tünelleri'ndeki yangın neden çıktı ve can kaybı var mı?

Yangının çıkış nedeni henüz tam olarak belirlenememiş olup, itfaiye ekiplerinin incelemeleri devam etmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre, olayda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmamıştır; ancak yangına karışan tır tamamen yanarak kullanılamaz hale gelmiştir.

Yangın sonrası tünel trafiği ne zaman normale döndü?

Saat 12.33'te başlayan yangın müdahalesi yaklaşık 20 dakika sürmüştür. İtfaiye ekiplerinin söndürme ve soğutma çalışmalarının ardından, tünel duman tahliye sisteminin ortamı temizlemesiyle birlikte trafik akışı Çiğli istikametinde kontrollü olarak yeniden başlatılmıştır. Şu an itibarıyla ulaşım normal seyrinde devam etmektedir.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Bayrakli#Yangin#Trafik#Gundem#Itfaiye