Gündem

Bakan Gürlek Duyurdu: 17 Yıllık Bebek Cinayeti DNA İle Çözüldü

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bandırma'da 17 yıl önce çöpe atılan bebek ve Adana'daki Eyyüp Özbadem cinayetinin aydınlatılarak faillerin tutuklandığını açıkladı.

İzmirGündem Haber Masası
331 görüntülenme
Bakan Gürlek Duyurdu: 17 Yıllık Bebek Cinayeti DNA İle Çözüldü
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Adalet Bakanlığı bünyesindeki Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen titiz çalışmalar, yıllardır karanlıkta kalan iki ayrı cinayet dosyasını aydınlattı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 17 yıl önce gerçekleşen bebek ölümü ile Adana’nın Ceyhan ilçesinde 2022 yılında işlenen Eyyüp Özbadem cinayetinin faillerinin adalete teslim edildiğini duyurdu. Bakan Gürlek, suçluların hesap vermesinin toplum vicdanındaki yaraları saracağını vurguladı.

Bandırma'daki 17 Yıllık Bebek Cinayetinde DNA Düğümü Çözdü

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 10 Mayıs 2009 tarihinde bir çöp konteynerinde poşet içerisinde bulunan kız bebek cesedi, o dönem Türkiye gündemine oturmuştu. Yapılan ilk soruşturma ve yargılamalar neticesinde, bebeğin biyolojik annesi tespit edilerek 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak olayın üzerinden geçen uzun yıllara rağmen, bebeğin biyolojik babasının kimliği ve cinayetteki rolü bir türlü netleştirilememişti. Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı, dosyayı yeniden ele alarak en küçük delili bile tekrar incelemeye tabi tuttu.

Soruşturmanın seyrini, bebeğin içine konulduğu poşet üzerindeki incelemeler değiştirdi. Kriminal ekiplerin poşet üzerinde yaptığı detaylı araştırmada şüpheli U. C.'ye ait parmak izi tespit edildi. Bu somut delilin ardından soruşturma derinleştirilerek tanık ifadeleri, ceza infaz kurumu ziyaretçi kayıtları ve teşhis işlemleri tek tek kontrol edildi. Adli Tıp Kurumu tarafından gerçekleştirilen DNA incelemesi, U. C.'nin bebeğin biyolojik babası olduğunu kesin olarak ortaya koydu. Gözaltına alınan U. C., "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Eyyüp Özbadem Cinayetinde HTS ve Kamera Kayıtları İncelendi

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in açıkladığı ikinci dosya ise Adana’nın Ceyhan ilçesinden geldi. 4 Haziran 2022 tarihinde motosikletli saldırganların silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Eyyüp Özbadem cinayeti, yürütülen yeni soruşturma ile tüm bağlantılarıyla çözüldü. Soruşturma birimi; şüphelilere ait HTS kayıtlarını, baz istasyonu verilerini, bölgedeki tüm kamera görüntülerini ve kriminal raporları birleştirerek ifadelerdeki çelişkileri masaya yatırdı. Yapılan teknik ve fiziki takip, cinayetin planlı bir organizasyon olduğunu kanıtladı.

Çalışmalar sonucunda cinayetin H. A.’nın azmettirmesiyle B. G. Ve S. B. Tarafından işlendiği belirlendi. Cinayet anında ve sonrasında faillere yardım ettikleri tespit edilen M. A. İle O. K. Da operasyon kapsamına alındı. Soruşturmanın en çarpıcı detaylarından biri ise delillerin karartılma çabası oldu. Olay öncesine ait kamera kayıtlarının M. Ö. Ve U. Ö. Tarafından silindiği teknik incelemelerle ortaya çıkarıldı. Düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda cinayetle doğrudan bağlantılı 5 şüpheli tutuklanırken, delilleri gizleyen 2 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi.

Faili Meçhul Dosyaların Aydınlatılması İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

Adalet Bakanlığı'nın faili meçhul dosyalar üzerindeki bu kararlı tutumu, İzmir gibi metropol şehirlerdeki güvenlik algısı ve hukuk sistemine duyulan güven açısından kritik bir önem taşıyor. İzmir’de geçmiş yıllardan kalan ve henüz çözülememiş benzer dosyaların bulunması, Bandırma ve Adana örneklerindeki gibi teknolojik imkanların ve DNA analizlerinin kullanımının yerel soruşturmalara da ışık tutacağını gösteriyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesindeki birimlerin, bu tür merkezi birimlerle eş güdümlü çalışması, şehirdeki suç oranlarının düşürülmesine ve "cezasızlık" algısının kırılmasına katkı sağlıyor.

Bakan Akın Gürlek’in "Hiçbir dosya kaderine terk edilmeyecek" sözü, İzmir’deki mağdur aileler için de bir umut kaynağı oluşturuyor. Özellikle Karşıyaka, Konak ve Bornova gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ilçelerde, geçmişe dönük HTS kayıtlarının ve dijital delillerin uzman ekiplerce yeniden taranması, İzmir'in sokak güvenliğini doğrudan etkiliyor. Bu tür başarılı operasyonlar, İzmir'deki 4,5 milyonu aşkın vatandaşın hukuk sistemine olan inancını pekiştirirken, suç işlemeye meyilli odaklara karşı da caydırıcı bir mesaj niteliği taşıyor.

"Hiçbir Mağdurun Hakkı Sahipsiz Kalmayacak"

Bakan Gürlek, açıklamasının sonunda Bandırma ve Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılıkları ile emniyet birimlerine teşekkür ederek kararlılık mesajı verdi. Gürlek, "Aziz milletimiz bilmelidir ki üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, hiçbir dosya kaderine terk edilmeyecek, hiçbir mağdurun ve masumun hakkı sahipsiz kalmayacaktır. Delillerin izini sabırla sürecek, faili meçhul dosyaların üzerindeki karanlığı birer birer kaldıracağız" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir kamuoyunda da geniş yankı buldu.

Bu gelişmeler, özellikle İzmir'deki adliye koridorlarında bekleyen eski dosyaların yeniden açılması ve modern kriminal yöntemlerle incelenmesi sürecini hızlandırabilir.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#AdaletBakanligi#FailiMechul#Bandirma#Adana#Gundem#AkinGurlek

Sıradaki haber

Basmane Çukuru'nda %70 Kayıp: Cemil Tugay'a Suç Duyurusu
siyasetGündem

Basmane Çukuru'nda %70 Kayıp: Cemil Tugay'a Suç Duyurusu

2 saat önce
12

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi, Eyyüp Kadir İnan ve Cemil Tugay ile Görüştü
Gündem

Bakan Çiftçi, Eyyüp Kadir İnan ve Cemil Tugay ile Görüştü

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı bakanlıkta kabul etti.

İzmirGündem Haber Masası
2 saat önce
12
Bilal Saygılı'dan 29 Ekim Mesajı: Cumhuriyet Ortak Sorumluluk
Gündem

Bilal Saygılı'dan 29 Ekim Mesajı: Cumhuriyet Ortak Sorumluluk

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında Türkiye Yüzyılı vizyonuna ve İzmir'in kalkınma hedeflerine vurgu yaptı.

İzmirGündem Haber Masası
6 saat önce
30
İzmir'de 187 Kilometre Hız Videosu Paylaşan Kişiye 25 Bin TL Ceza
Gündem

İzmir'de 187 Kilometre Hız Videosu Paylaşan Kişiye 25 Bin TL Ceza

İzmir'de otomobiliyle 187 kilometre hız yaptığı anları sosyal medyada paylaşan S. K.'ye, trafik kuralı ihlaline özendirmekten 25 bin lira ceza kesildi.

İzmirGündem Haber Masası
7 saat önce
32
Vali Elban'dan 29 Ekim Mesajı: Cumhuriyet Bağımsızlığın Tacıdır
Gündem

Vali Elban'dan 29 Ekim Mesajı: Cumhuriyet Bağımsızlığın Tacıdır

İzmir Valisi Süleyman Elban, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Cumhuriyet'in Türk milletinin onurlu bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

İzmirGündem Haber Masası
8 saat önce
40
Abdül Batur'un Acı Günü: Babası Rasim Batur Hayatını Kaybetti
Gündem

Abdül Batur'un Acı Günü: Babası Rasim Batur Hayatını Kaybetti

Eski Narlıdere ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un 93 yaşındaki babası Rasim Batur, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

İzmirGündem Haber Masası
20 saat önce
93
Aysel Aydemir Davasında Karar: 15 Yıllık Ceza 5 Yıla Düştü
Gündem

Aysel Aydemir Davasında Karar: 15 Yıllık Ceza 5 Yıla Düştü

İzmir Çiğli'de eski eşi Aysel Aydemir'i tabancayla vuran Ferhat Bingöl'ün 15 yıllık hapis cezası, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası 5 yıla düşürüldü.

İzmirGündem Haber Masası
24 saat önce
122