Spor

Altay'da Ahmet Nur Çebi zirvesi: 1 milyarlık borç...

İzmir'in 112 yıllık çınarı Altay, 1 milyar TL'lik borç yükünden kurtulmak için Ahmet Nur Çebi ile masaya oturuyor. İşte dev zirvenin tüm detayları.

Elif Sönmez
4 görüntülenme
Altay'da Ahmet Nur Çebi zirvesi: 1 milyarlık borç...

İzmir’in 112 yıllık köklü çınarı Altay, tarihinin en kritik virajlarından birine 6 Haziran’da giriyor. Geçtiğimiz sezon 3’üncü Lig’de kalmayı son anda başaran siyah-beyazlılarda, 1 milyar TL’ye ulaşan borç yükü ve iki yılı aşkın süredir devam eden transfer yasağı kulübün geleceğini tehdit ediyor. Alsancak’ın sembol kulübü için kurtuluş reçetesi olarak görülen "şirketleşme" adımı, Beşiktaş’ın eski başkanı Ahmet Nur Çebi ile yapılacak büyük zirveyle somutlaşmaya hazırlanıyor.

Altay ve Ahmet Nur Çebi Arasındaki Dev Buluşma

Altay Başkanı Sinan Kanlı ile iş insanı Ahmet Nur Çebi arasındaki temaslar, kulübün kaderini değiştirecek bir noktaya evrildi. Daha önce iki kez bir araya gelen ikili, 6 Haziran’da İzmir’de yapılacak üçüncü ve en kapsamlı görüşme için sözleşti. Başkan Sinan Kanlı, Ahmet Nur Çebi’nin kulübe karşı ciddi bir sempatisi olduğunu ve bu görüşmelerin oldukça olumlu bir zeminde ilerlediğini ifade ediyor. Görüşmenin ana gündem maddesi, Altay’ın yarışmacı haklarının devredilmesi veya kulübün büyük hissesinin Çebi tarafından satın alınması olacak.

Ahmet Nur Çebi’nin kulübün tamamını ya da yönetimi domine edecek bir hisse oranını alması durumunda, Altay’ın mali yapısında köklü bir değişim yaşanması hedefleniyor. Bu hamleyle birlikte, 2022 yılındaki Süper Lig döneminden bu yana biriken ve kulübün elini kolunu bağlayan borçların eritilmesi planlanıyor. İzmir spor kamuoyu, bu dev buluşmadan çıkacak kararın sadece Altay’ı değil, kentin spor ekonomisini de doğrudan etkileyeceğini biliyor.

12 Milyon Euro’luk FIFA Dosyaları ve Transfer Engeli

Altay’ın önündeki en büyük engel, FIFA nezdinde devam eden hukuki süreçler ve 12 milyon Euro’yu bulan futbolcu borçları olarak dikkat çekiyor. Kulüpten alacaklı olan 20 eski yabancı oyuncuyla yaşanan ihtilaflar, İzmir temsilcisinin transfer yasağının temelini oluşturuyor. 2022 yılından beri tek bir yeni oyuncu lisansı çıkaramayan siyah-beyazlılar, mevcut kadroyu korumakta dahi zorlanırken, yeni sezonda puan silme cezasıyla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Yaz döneminde bu 20 oyuncuyla tek tek el sıkışılması ve borçların yapılandırılması, Altay’ın öncelikli hedefi. Eğer Ahmet Nur Çebi ile anlaşma sağlanırsa, oluşturulacak yeni sermaye ile bu borçların kapatılması ve transfer yasağının kaldırılması gündeme gelecek. Altay yönetimi, puan silme cezalarının önüne geçmek için bu dosyaları bir an önce kapatıp, yeni sezona temiz bir sayfa ile başlamayı amaçlıyor. Bu süreçte kulübün genel kurul tarihi de önümüzdeki günlerde netleşecek ve şirketleşme süreci resmiyet kazanacak.

İzmir İçin Ne Anlama Geliyor?

Altay’ın içine düştüğü bu mali kriz, İzmir’in spor kimliği açısından büyük bir risk barındırıyor. 1 milyar TL’lik borç, sadece bir spor kulübünün değil, kentin en önemli markalarından birinin iflas eşiğine gelmesi demek. Ahmet Nur Çebi gibi güçlü bir figürün İzmir futboluna yatırım yapması, kentteki spor yatırımlarını hareketlendirebilir ve Göztepe’nin ardından Altay’ın da şirketleşerek profesyonel bir yönetim yapısına kavuşmasını sağlayabilir.

Bu gelişme, özellikle Alsancak ve çevresindeki esnaftan, İzmir’in genelindeki spor severlere kadar geniş bir kitleyi heyecanlandırıyor. Altay’ın küllerinden doğması, İzmir’in Süper Lig ve üst liglerdeki temsil gücünü artıracağı gibi, kentin genç sporcuları için de yeni bir umut kapısı olacak. Siyah-beyazlı camianın gözü şimdi 6 Haziran’da gerçekleşecek zirvede ve ardından açıklanacak olan genel kurul tarihinde. Bu süreç, özellikle Alsancak Kordon'dan Bornova'ya kadar uzanan geniş bir taraftar kitlesini ve İzmir spor ekonomisini yakından ilgilendiriyor.

Sık Sorulan Sorular

Ahmet Nur Çebi Altay'ı satın alacak mı?

Eski Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ile Altay Başkanı Sinan Kanlı arasında görüşmeler devam ediyor. Çebi'nin kulübün tamamını veya büyük bir hissesini alarak yarışmacı haklarını devralması gündemde. 6 Haziran'da İzmir'de yapılacak görüşme, bu satın alma veya ortaklık sürecinin en kritik aşaması olacak.

Altay'ın toplam borcu ne kadar ve transfer yasağı ne zaman bitecek?

Altay'ın mevcut borcu yaklaşık 1 milyar TL seviyesine ulaşmış durumda. Bunun 12 milyon Euro'luk kısmı, FIFA'lık olunan 20 eski yabancı oyuncuya olan borçlardan oluşuyor. Transfer yasağının kalkması için bu oyuncularla anlaşılması gerekiyor; bu da ancak Ahmet Nur Çebi zirvesinden çıkacak mali destekle mümkün görünüyor.

Altay'da genel kurul ne zaman yapılacak?

Altay yönetimi, şirketleşme ve devir süreçlerini resmiyete dökmek için genel kurul hazırlıklarını sürdürüyor. Genel kurulun kesin tarihi henüz ilan edilmedi ancak önümüzdeki günlerde kulüp tarafından resmi bir açıklama yapılması bekleniyor. Bu kurulda kulübün geleceğini belirleyecek kritik kararlar oylanacak.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Altay#AhmetNurCebi#Spor#Ekonomi#AltaySK