Ekonomi

Alsancak Liman Caddesi'nde 3 Milyarlık Dev Altyapı Hamlesi

İZSU, Alsancak Liman Caddesi'ndeki 3 milyar liralık altyapı çalışmasını hızlandırdı. 16 kilometrelik yeni hatla bölgedeki su baskınlarının önüne geçilecek.

İzmirGündem Haber Masası
134 görüntülenme
Alsancak Liman Caddesi'nde 3 Milyarlık Dev Altyapı Hamlesi
Temsili görsel — YZ ile oluşturulmuştur

Alsancak Liman Caddesi'nde 18 Ağustos'ta başlayan dev altyapı operasyonu, hedeflenen 3 aylık süreden önce tamamlanmak için vites yükseltti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin en yoğun trafik akslarından biri olan bölgede, yağmur suyu ve atık su hatlarını birbirinden ayırmak için gece gündüz mesai yapıyor.

Dünya Bankası finansmanıyla, İller Bankası (İLBANK) aracılığıyla yürütülen Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil İmar Projesi (TEFWER) kapsamında hayata geçirilen bu yatırım, toplamda 3 milyar liralık dev bir bütçeyi kapsıyor. Konak, Bayraklı ve Karabağlar ilçelerinin kaderini değiştirecek olan projenin kalbi şu an Alsancak Liman bölgesinde atıyor. İklim krizinin tetiklediği ani ve yoğun yağışlara karşı kenti dirençli hale getirmeyi hedefleyen İZSU, bölgedeki eski birleşik sistemi tamamen devre dışı bırakıyor.

Alsancak’ta 16 Kilometrelik Yeni Hat Kuruluyor

Alsancak Liman bölgesindeki çalışmalar sadece bir yol onarımı değil, yerin metrelerce altında süren kapsamlı bir mühendislik çalışması olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında bölgeye 8,4 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı ve 8 kilometre uzunluğunda atık su hattı döşeniyor. Toplamda 16 kilometreyi aşan bu yeni altyapı ağına ek olarak, 3 adet dev yağmur suyu terfi merkezi inşa ediliyor. Bu merkezler, suyun tahliyesini hızlandırarak en şiddetli yağışlarda bile Alsancak’ın su altında kalmasını engelleyecek.

İzmir'in en yoğun nüfuslu ve ticari hareketliliğin en yüksek olduğu noktalarından biri olan Alsancak'ta, eski altyapının birleşik sistemle çalışması bugüne kadar büyük bir risk oluşturuyordu. Yeni sistemle birlikte yağmur suları kanalizasyon hattına girmeden doğrudan tahliye edilecek. Bu durum hem kanalizasyon sisteminin yükünü hafifletecek hem de İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için yürütülen atık su arıtma tesisi yatırımlarına doğrudan katkı sağlayacak.

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan: Yolları Erken Açacağız

Çalışmaların ulaşım üzerindeki etkisini yakından takip ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ekiplerin imalatları hızlandırmak için yoğun bir program uyguladığını vurguladı. Erdoğan, bölgedeki çalışmaların kritik önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle Alsancak Liman Caddesi’ndeki imalatlar; Karabağlar, Konak ve Bayraklı’daki çalışmalarımızın merkezinde yer alıyor. Burada gerçekleştireceğimiz hat geçişleri için ekiplerimiz yoğun bir programla çalışıyor. İmalatları planlanan süreden önce tamamlayarak kapattığımız yolları mümkün olan en kısa sürede yeniden ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Çalışmalar tamamlandığında bölgenin yağmur suyu ve atık su altyapısı önemli ölçüde güçlenmiş olacak.”

Liman Caddesi üzerindeki çalışmalar, UKOME Genel Kurulu kararı doğrultusunda yürütülüyor. Halkapınar Aktarma İstasyonu yakınındaki Altınyol’a bağlanan 1561 Sokak ile Şehitler Caddesi kavşağı arasında kalan kesim, 18 Ağustos 2026 itibarıyla geçici olarak trafiğe kapatılmıştı. Bölgedeki trafik akışı şu an alternatif güzergâhlardan sağlanırken, Şehitler Caddesi üzerinden kontrollü geçişlere imkân tanınıyor. İZSU'nun hedefi, 3 aylık yasal süreyi beklemeden yolu İzmirlilerin kullanımına sunmak.

Konak, Bayraklı ve Karabağlar’da Hangi Mahalleler Kapsamda?

3 milyar liralık dev yatırım sadece Alsancak ile sınırlı kalmıyor. TEFWER projesi kapsamında İzmir’in birçok noktasında eş zamanlı bir dönüşüm yaşanıyor. İlk etapta Konak ilçesinin Umurbey, Halkapınar, Mersinli ve Çınarlı mahalleleri ile Bayraklı’nın Adalet Mahallesi’nde çalışmalar sürüyor. Bu bölgelerde mevcut birleşik sistemler yenilenirken, Ozan Abay Caddesi üzerindeki Piyale Kolektörü de iki sistemin ayrı çalışmasını sağlayacak şekilde yeniden dizayn ediliyor.

Projenin bir diğer ayağı ise Karabağlar ve Konak’ın üst kesimlerini kapsıyor. Bahçelievler ve Bahar mahallelerinden başlayan çalışmalar; Konak’ın Akın Simav, Atilla, Çimentepe, Duatepe, Güneşli, Kemal Reis, Kılıç Reis, Murat Reis, Piri Reis, Mithatpaşa, Zafertepe, 1. Kadriye ve 2. Kadriye mahallelerine kadar uzanıyor. Bu devasa altyapı hamlesiyle İzmir’in en eski mahallelerinin kronikleşmiş su baskını sorunlarına kalıcı çözüm üretiliyor.

Sırada Bornova ve Buca Var

İZSU’nun altyapı stratejisi etaplar halinde tüm şehre yayılıyor. Alsancak, Konak ve Karabağlar etaplarının ardından projenin dördüncü etabı Bornova’da, beşinci etabı ise Buca’da hayata geçirilecek. Bu etapların tamamlanmasıyla birlikte İzmir’in merkez ilçelerinde yağmur suyu ve kanalizasyon hatları tamamen birbirinden ayrılmış olacak.

Bu yatırımın İzmirli için en somut karşılığı, kış aylarında yaşanan korkunun sona ermesi anlamına geliyor. Özellikle Alsancak gibi deniz seviyesine yakın bölgelerde suyun geri tepmesi ve caddelerin göle dönmesi sorunu, 16 kilometrelik bu yeni hatla tarihe karışacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle aynı zamanda Körfez’e giden kirliliğin de önüne geçmeyi planlıyor. Bu gelişme, özellikle her gün Alsancak Garı ve Liman Caddesi güzergâhını kullanan 1 milyondan fazla İzmirliyi doğrudan ilgilendiriyor.

Etiketler

#Izmir#IzmirGundem#Alsancak#IZSU#Altyapi#Konak#Bayrakli#Trafik

Sıradaki haber

Alsancak Tren İstasyonu'nda raylara giren 2 kişi trene taş attı
Gündem

Alsancak Tren İstasyonu'nda raylara giren 2 kişi trene taş attı

14 saat önce
71

İlgili Haberler

İzmir'de Kış Hazırlığı: 117 Bin Yağmur Suyu Izgarası Temizlendi
ÇevreGündem

İzmir'de Kış Hazırlığı: 117 Bin Yağmur Suyu Izgarası Temizlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında yaşanabilecek su baskınlarını önlemek amacıyla 11 merkez ilçede 117 bin 762 yağmur suyu ızgarasını temizledi.

İzmirGündem Haber Masası
3 gün önce
84
Dikili İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Sürüyor
ÇevreEkonomi

Dikili İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Sürüyor

İZSU tarafından Dikili'de inşa edilen ve İzmir'in üçüncü büyük arıtma tesisi olacak dev proje, ilçenin 25 yıllık altyapı ihtiyacını karşılayacak.

İzmirGündem Haber Masası
5 gün önce
233
İzmir İtfaiyesi Konak İZSU Binasında Yangın Tatbikatı Yaptı
Gündem

İzmir İtfaiyesi Konak İZSU Binasında Yangın Tatbikatı Yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri Konak İZSU binasında gerçekleştirdiği gerçeği aratmayan tatbikatla olası yangınlara hazırlığını test etti.

İzmirGündem Haber Masası
6 gün önce
205
İZSU Yarımada'da Kış Mesaisinde: 399 Kilometre Kanal Temizlendi
ÇevreGündem

İZSU Yarımada'da Kış Mesaisinde: 399 Kilometre Kanal Temizlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Yarımada bölgesindeki 5 ilçede yürüttüğü kış hazırlıkları kapsamında 399 kilometre kanal temizliği yaparak altyapıyı güçlendirdi.

İzmirGündem Haber Masası
6 gün önce
137
Konak Sahil Bulvarı’nda Vinç Alt Geçide Sıkıştı Trafik Durdu
Gündem

Konak Sahil Bulvarı’nda Vinç Alt Geçide Sıkıştı Trafik Durdu

İzmir’in Konak ilçesindeki Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde bulunan taşıt alt geçidine vincin sıkışması sonucu trafik akışı uzun süre kontrollü sağlandı.

İzmirGündem Haber Masası
8 gün önce
201
Konak Dominik Caddesi’nde Patilerin Festivali Heyecanı
YaşamGündem

Konak Dominik Caddesi’nde Patilerin Festivali Heyecanı

Konak Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Patilerin Festivali, 3 Ekim Cumartesi günü Dominik Caddesi’nde renkli yarışmalar, konserler ve sahiplendirme etkinlikleriyle başlıyor.

İzmirGündem Haber Masası
10 gün önce
165