Aliağa'da Ormanlık Alan İmara Açılıyor

Söz konusu alanın 12,3 hektarlık kara bölümü orman vasfında bulunurken, 6,7 hektarlık deniz tarafı ise devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alıyor. Bölgede HABAŞ, SOCAR ve TÜPRAŞ gibi birçok büyük sanayi kuruluşu ve liman işletmesi bulunuyor. Bu durum, bölgedeki sanayi baskısını daha da artırıyor.
Plan açıklama raporunda, alanın özel bir koruma bölgesinde yer almadığı belirtilse de, kıyı kenar çizgisinin kara tarafının orman niteliğinde olduğu vurgulanıyor. Liman projesinin bu alanlarda kalan kısımları için gerekli izinlerin alındığı ifade ediliyor.
Aliağa'nın deprem riski taşıyan bir bölgede yer alması da projeye yönelik eleştirileri artırıyor. Habaş Limanı Geri Hizmet Sahası planlama alanı, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre yüksek riskli bölgeler arasında bulunuyor. Bölgenin 1. derece deprem kuşağında olması, projenin potansiyel tehlikelerini gözler önüne seriyor.
Bölgedeki sanayi yoğunluğunun asbest, ağır metaller ve kalıcı kimyasalların birikimine neden olduğu, bunun da çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu durumun yalnızca çevreyi değil, bölgedeki canlıların sağlığını da olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.
[🤖 Bu haber için resimler Yapay Zeka yardımı ile oluşturulmuştur.]